Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Viron taimipihat odottavat kotipuutarhureita

Ihmisen luonteeseen sopivat traditiot. On mukavaa tehdä uudestaan hyväksi todettuja asioita. Meidän vuotuisista puutarhatraditioista tärkein on keväinen puutarhamatka Viroon. Matkan keskiössä on vierailu Türin Lillelaat puutarhatapahtumaan. Türi sijaitsee ajaen noin 100 km päässä Tallinnasta. Toukokuinen tapahtuma on saanut jo niin paljon mainetta, että moni muukin suomalainen on matkaan lähtenyt. Myös yrittäjiä oli tänä vuonna paikalla aikaisempia vuosia suurempi määrä. Lillelaad matkoilla meillä on ollut tapana myös vierailla muissa kukkatarhoissa ja taimipihoissa ympäri Viroa. Keräsimme yhteen parhaat vinkit Viroon puutarhamatkoja suunnitteleville. Muista varata iso auto, peräkärry, tai vähintään suksiboxi matkalle mukaan!HimalajanJalkalehtiTüri

Tähtiä puutarhaliikkeille annoimme valikoimasta, asiantuntemuksesta ja yllätyksellisyydestä. Kesäkukkia emme olleet hakemassa, vaan pensaita, perennoja ja hyötykasveja. Muistathan että kasvitautien (tulipolte) vuoksi kannattaa välttää hedelmäpuiden tuontia (koskee myös osaa pensaista). EU-maista saa tulipoltteen isäntäkasveja hankkia vain, jos niillä on ZP-kasvipassimerkintä. Lisää Eviran sivuilta täältä. Lueteltujen puutarhaliikkeiden nimet on linkitetty yritysten verkkosivuille.

TALLINNA

Aianduskeskus Hortes  ★★★

Hortes muistuttaa suuria ketjupuutarhamyymälöitä, joissa myydään kaikkea mahdollista sisustustarvikkeista kasveihin. Kesäkukkavalikoima on kuitenkin ihan kiitettävä ja taimipihalta voi löytyä jotain harvinaisempaakin. Mukana tuli mm. lycium barbarum, eli susimarja, tai goji-marja. Havukasvien valikoima oli myös suuri.

Hansaplant  ★★★★★

Hansaplant on yksi laadukkaimpia puutarhamyymälöitä joissa olemme käyneet. Koko paikka kertoo laadusta ja myös kasvien taso vastaa sitä. Tämä on myös hinnoissa huomioitu. Hansaplantissa on hyvä lounasravintola, jossa kannattaa pysähtyä vähintään kahville. Hansaplantissa on korkealaatuisia puutarhatarvikkeita ja sisustustavaroita. Perennavalikoima on trendikäs mm. kaikki heinät (carex) jotka olemme Hansaplantista ostaneet, ovat kukoistaneet. Hyvä valikoima myös mehikasveja. Kaikki kasvit ovat suuria ja kukoistavia, valmiita asetettavaksi kodin ja puutarhan paraatipaikoille. Osa kasveista on myös suomalaisilla merkinnöillä, mutta hankintaa Hansaplant varmaan tekee useaa kautta mm. Juhani Puukool.

Juhani Puukool (Harku istikuäri, Ceres)  ★★★★

Näitä taimipihoja löytyy isompia ja pienempiä ympäri Viroa. Ketju on kotoisin Tartosta, jossa päätaimitarha ja pääkonttori sijaitsee (Plantex). Erityinen vierailupaikka Tallinnassa on ketjun viimeisimpiä myymälöitä Harku istikuäri (Ceres), joka on vanhassa neuvosto-aikaisessa kasvihuonekompleksissa (hieman vaikeasti löydettävissä). Erityisen hyvä on ruusuvalikoima. Juhani Puukoolin kasvit ovat omaa tuotantoa. Pensaat, puut ja havut ovat Juhanilla erityisen hyvin edustettuja.

Kristiine Aiakeskus  ★★★★

Kristiine Aiakeskus on vaikea löytää omakotitaloalueelta, mutta muutaman eksymisen väärti. Verkkosivuilla olevaa kasviluetteloa ei ehkä kannata hyödyntää, sillä voit pettyä kun haluamaasi kasvia ei löydykään. Ei siis ainoastaan hyötykasveja. Taimet ovat useimmiten pieniä pistokkaita. Joukosta voi löytyä kauan etsittyjä harvinaisuuksia edullisesti. Mukaan tänä vuonna lähti pellavan vaalea patjarikko. Osa hinta- ja lajimerkinnöistä puuttuu, mutta merkintöjen taso oli tänä vuonna parantunut. Samassa yhteydessä on myös kesäkukkapiha, josta saat myös kasvihuonetaimet mukaan mm. tomaatit, kurkut, chilit ja paprikat todella edullisesti. Kokeile myös Füüsalia (ananaskirsikka). Taimet ovat edullisia ja tosi jämäköitä. Kaikkea ei aina kannata idättää itse.

Võluaed  ★★

Tämä puutarhamyymälä tuntuu löydöltä, mutta on keskittynyt enemmän kesäkukkiin ja koristeisiin. Ulkoa löytyy toki jotain puutarhaan.

Kloostrimetsapuukool  ★★

Piritan metsästä hautausmaan tuntumasta löytyy pieni puutarhaliike, josta voi löytyä monta puutarhan peruskasvia.

Roogoja Talu  ★★★★

Erityisesti kärhöjen ystäville. Kivistikin perhe on myös paikalla Türissä myymässä kärhöjä. Kyseessä on kotipuutarha ja perheyrityksestä löydät lisää näiltä suomenkielisiltä sivuilta. Sivuilla myös muita kotipuutarhoja, joita kannattaa ujuttaa vierailuohjelmaan.

TARTO ja ympäristö

Juhani Puukool  ★★★★

Juhani Puukool on mainittava myös tässä kohtaa, koska kyse on yrityksen kotikaupungista. Kasvit ovat omaa tuotantoa ja niitä löytyy myös muista puutarhaliikkeistä. Laaja valikoima kotipuutarhojen peruskasveja ja jotain harvinaisempiakin ja joitakin Suomessa unohdettuja. Omaan puutarhaamme on päätynyt Juhani Puukoolista mm. useampia sinimarjakuusamoita (lonicera), joissa syötävät marjat. Viroksi sinimarjakuusama on kuslapuu (syötävä=söödav) ja lajeista meille on päätynyt mm. Fazekas ja Üllatus.

Jardin aianduskeskus  ★★

Jardin on pieni puutarhaliike tien varressa, jonne kannahtaa ohimennen piipahtaa. Mukaan tarttui vaaleanpunainen lumme.

Aiasõber  ★★★

Aiasõber on kotipuutarhaliike, jossa toki on valikoimaa ja sitä yllätyksellisyyttä. Edullisten hintojen saattelemana mukaasi voi tarttua useampikin kasvi. Kyseessä on osuuskunta, jossa on useita alan toimijoita. Valikoimasta voi tästäkin syystä löytyä jotain erityistä. Mainostavatkin sivuillaan että pyrkivät puutarhamyynnissään tarjoamaan jotain mitä muilla ei ole.

PÄRNU ja matkanvarrella

Tootsi Aiandusekeskus  ★★

Pieni kaupunkipuutarha, hyvin pidetty, mutta puissa ja pensaissa oli pientä kaupunkilisää. Valikoima suppea.

Saare-Tõrvaaugu aiand  ★★★★

Tämä puutarhaliike saattaa yllättää valikoimallaan ja myös järjestelmällisellä siisteydellään. Hyvä palvelu ja ostosten teko oli tehty helpoksi. Parkkipaikalta oli mahdollista ottaa kottikärryn mukaan ja lähteä tutkimaan valikoimaa. Erityisen paljon pensaita ja puita.

Nurga Puukool ★★★★

Tällä taimipihalla on selvästikin paljon tuotantoa, mutta pieni myymälä. Sijainti on vähän syrjäinen ja siksi suoramyynti ei varmaan ole pääliiketoimi. Todella mukava tunnelma ja asiantunteva henkilökunta. Latinan-kieliset nimet hallussa. Jälleen erityisen paljon hyvälaatuisia havukasveja kohtuullisin hinnoin.

Näitä verkkosivuja tarkastellessä löytyi käymättömiäkin paikkoja kuten Kadaka Aiandi ja vähemmälle tutkimiselle on jäänyt myös Sesoon.

Hyviä tutkimusmatkoja Viron puutarhamyymälöihin! Laita toki linkkejä ja kommentteja omista löydöistäsi. Ensi kesänä mennään taas monta kertaa 🙂

 

Patjarikko

Puutarhaliikkeet

Kuvat: Hannu ja Jari

Kommentoi