Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Vielä ehtii, pystytä kasvihuone kesäksi! 1/2

Jos haluat Suomessa saada keittiöön tuoreita kasviksia kesällä, on kasvihuone lähes välttämättömyys. Siellä saa idätettyä ja laitettua alulle yrtit, taimet, kasvikokeilut ja monet lämpöä vaativat perusvihannekset. Kasvihuonekurkut, tomaatit, paprikat ja chilit ovat varmaan yleisimpiä kotipuutarhurin kasvihuoneessa kasvattamia herkkuja. Halusimme myös itse tätä satoa ja rakensimme kasvihuoneen. Tässä jutussa muutamia jippoja kasvihuoneen pystytykseen.

Kasvihuone-1

Markkinoilla on monenlaisia kasvihuoneita, joista hienoimmat ovat hienoja puutarhahuoneita. Jotkut ovat rakentaneet ekologisia kasvihuoneita kierrätysikkunoista, me ostimme kasvihuoneen kaupasta. Päädyimme 9 neliömetrin suuruiseen polykarbonaattilevyistä koottavaan malliin. Kattolevyt ovat kennolevyä ja tuuletusaukkoja on kaksi. Ne toimivat kaasujousilla. Pakettiin kuului metallisokkeli ja hankimme vielä erikseen lisätalvitukia. Kaikki osat olivat kahdessa melkoisen pienessä pahvilaatikossa.

Pohjatyöt

Halusimme kasvihuoneen, jossa ei ole maapohjaa, vaan laattalattia. Pohjatöinä kaivoimme kasvihuoneen kokoisen montun nurmelle, jonka pohjalle tuli lasikuitukangas. Kankaan päälle lapioimme soraa ja asetimme styroksilevyt routasuojaksi. Sen jälkeen levyt peitettiin hiekalla ja laitoimme reunoille hirret. Kätevänä jippona kannatti hirret käsitellä tervalla. Kasvihuoneen oma metallisokkeli oli helppo kiinnittää hirsiin. Kun kasvihuone oli pystytetty, ladoimme pohjan kivilaatoista.

Kasvihuone2

Kasvihuone oli viime kesänä ensimmäistä kertaa käytössä ja nyt on tulossa toinen sato. Lisää kasvihuoneviljelystä seuraavassa jutussa. Teaserina seuraava juttua varten kuva viime kesänä kukkaan saamastani tulipalloliljasta ”Fireball lily”. Se ei selviäisi Suomessa ilman kasvihuonetta hengissä. Sen kauneudesta voi olla montaa mieltä, mutta ainakin se on erikoinen 🙂

Kasvihuone-1-6

Kuvat: Hannu & Jari

Kommentoi