Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Upeat suomalaiset kuivakukat!

Sisustajan kannattaa kesällä kerätä luonnosta talteen hyvät varastot materiaalia. Talvella jokaista meistä kotihiirulaisista harmittaa kaikki se, mikä on maatumassa lumen alla. Talvellakin on joitakin hyviä mahdollisuuksia suorittaa keräilyä, kun jää alkaa kantamaan. Suomalaisista kuivakukista ja heinistä on erityisesti siksi iloa, että ne herättävät muistoja ja kyydittävät aikamatkalle. Tupasvillat (Eriophorum vaginatum) ovat perinteisimpiä pöytäkoristeita. Niillä voit viimeistellä vintage -sisustuksesi. Oman lähiympäristömme kasvit pitävät sisällään suomalaisen sisustuksen perusmääreitä; luonnollisuus, hillityt värit ja yksinkertaisuus. Järviruoko (Phragmites australis), tupasvillat, osmankäämit (Typha laxmannii) ja koristekasveista jänönhännät (Lagurus ovatus) ovat varmasti suosituimpia. Alla on vielä kolme vinkkiä luonnossa liikkuville.

Tupasvillat kollaasiJärviruoko Kollaasi Osmankäämi Kollaasi

 1. Kerää kuivakukat talteen kun ne ovat kukkeimmillaan. Tupasvilloja kesäkuun lopulla, jänönhäntiä heinäkuussa ja järviruokoja kannattaa kerätä talvipakkasilla. Osmankäämiä kokeilimme kerran ja siitä tuli valtava sotku. Jos olet keksinyt kuinka kasvin saa pysymään kasassa, niin kerro meillekin. Kuten kuvista näkyy, on rantamme niitä täynnä.
 2. Kuivakukat kannattaa kuivata suojaisessa, kuivassa ja hyvin tuuletetussa tilassa. Me olemme laittaneet niitä pienissä nipuissa naruilla roikkumaan halkoliiterin kattoon. Näin varret pääsevät hyvin kuivumaan ja ne eivät homehdu.
 3. Kasvin keräämisessä kannattaa noudattaa kohtuuden sääntöjä, varsinkin liikuttaessa toisten mailla ja herkissä ympäristöissä, kuten soilla.

 

Kuvat: Jari & Hannu

5 vastausta artikkeliin “Upeat suomalaiset kuivakukat!”

 1. Anni

  Hiuslakkaa, hiuslakkaa ja vielä kerran hiuslakkaa (ainakin osmojen karhapäihin)!


 2. -anne-

  Komppaan Annia. Hiuslakka toimii mainiosti osmankäämeihin, säilyvät vuosia poksahtamatta. Varmasti muukin spraylakka toimii, mutta sen vaikutuksesta ulkonäköön en osaa sanoa. Hiuslakka ei ainakaan muuta käämien ulkonäköä.


 3. Enni

  Kannattaako tupasvillaa käsitellä hiuslakalla?


Kommentoi