Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Talvinen kotiseutumatka Kiskon kauneimmille koskipaikoille

Kotikulmillamme Kiskossa (Salo) on aivan mahtavia nähtävyyksiä, joita käymme silloin tällöin tutkimassa eri vuodenaikoina. Talvisena pakkaspäivänä kosket ovat erityisen komeita. Virtaavien vesien lähellä kaikki puut ovat paksun kuuran peitossa ja vesi rakentaa jäätaidetta virtausten ympärille. Sunnuntain huviksi kävimme tutkimassa Kiskon kolme parhainta veteen liittyvää nähtävyyttä; Kaunistonkoski (Mommolan joki), Kärkelän kupariruukin Saukonkoski ja Orijärven kaivosallas. Päivän päätteeksi ajoimme vielä Kiskonjoen alajuoksulle neljänteen kohteeseemme Perniön Latokartanonkoskelle.

 1. Kaunistonkoski, Mommolan joki

Paikka tunnetaan myös Sahankulman koskena. Tämä koskipaikka on helposti saavutettavissa Vilikkalantien varressa, noin kilometrin päässä Toijasta. Kyseessä on oikein hyvä kuvauspaikka hääpareille ja muille juhlaseurueille. Töyräillä on suhteellisen helppo kävellä, mutta mitään varsinaisia kulkureittejä tai kaiteita alueella ei ole, joten kannattaa mennä lasten ja kotieläinten kanssa varoen. Patorakennelman yläosa on hieno infinity –allas peilikirkkaalla pinnalla.

 1. Kärkelän kupariruukin Saukonkoski

Ruukkialueella on paljon vanhoja rakennuksia, joista useimmat ovat nykyisin kesämökkejä. Koski on ollut valjastettuna sähköntuotantoon ja sen varrella oli aiemmin puinen putki, joka aikoinaan johti vettä Kärkelän omalle voimalaitokselle. Nyt putki on kuitenkin ilmeisesti haperoitunut, sillä se on kadonnut kokonaan näkyvistä. Koskella ei ole kävelyreittiä, mutta kylänraitti on idyllinen ja kokonaisuus näkemisen arvoinen. Kylä on museoviraston listaama valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

 1. Orijärven kaivosallas

Kaivoksen yhteydessä oleva kaivosallas on kesällä uskomattoman vihertävän turkoosi. Talvella siinä korostuvat jyrkät seinämät ja kaivostorni. Allas alue on aidattu ja sinne on pääsy kielletty, mutta näkymiä voi ihastella myös aidan toiselta puolen. Orijärven kuparikaivokseen liittyy paljon suomalaista kaivoshistoriaa.

 1. Perniön Latokartanonkoski

Viimeisin retkikohteemme on näistä paikoista eniten vierailijoille tehty kohde. Siellä kävelyreitit on merkitty ja niiden varsille on tehty uudet jämerät sillat ja turvalliset kaiteet, sekä portaikot. Vierailijoita ja erityisesti valokuvaajia paikalla oli paljon. Maisemat ovat hätkähdyttävät! Kannattaa ottaa eväät mukaan ja tutustua tähän historialliseen paikkaan. Kiskonjoen varrella on mm. entisen tullimyllyn rauniot.

Kuvat: Hannu & Jari

2 vastausta artikkeliin “Talvinen kotiseutumatka Kiskon kauneimmille koskipaikoille”

 1. irja Lehti

  Kärkelä koski tutuin paikka ja muutkin kosket nähty..


  • Jippoja

   Välillä nämä lähiseutujen aarteet jäävät unholaan. Kärkelässä on jotain maagista ja tuntuu että kylä on unohtunut metsikköön suureksi salaisuudeksi.


Kommentoi