Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Räsymatot kiertoon, terassityynyohje!

Koti- ja puutarha-ihmisten ominaisuuksiin kuuluu loputon kekseliäisyys. Tästä kekseliäisyydestä avautuu kokonainen sosiaalinen maailma, jossa ideat leviävät verkossa ja median välityksellä, kuten täällä TS Koti sivustolla. Joskus jollakin on jostain keksinnöstä niin kova näkemys, että siitä muodostuu yritystoimintaa. Räsymatot ovat suomalaista kansanperinnettä ja monet ovat kehitelleet huimia uusia käyttöideoita. Myös tästä ideasta on syntynyt kaupallisia tuotteita.

Vilikkalassa päätimme kokeilla vanhojen mattojen kierrättämistä, tekemällä niistä terassityynyjä. Tämä on yksinkertaisin versio näistä tyynyistä.

terde

  1. Täytteen valinta. Valitse täytetyyny joka on noin 10 – 20 cm pienempi kuin itse maton leveys. Edullisia tyynyjä saa mm. Ikeasta, kuten kokoluokassa 60 x 60 cm. Niistä saa hyvän sisustan matolle, jonka loimi on 80 cm leveä. Superlonista on helppo tehdä myös juuri sopivan kokoisia tyynyjä. Kannattaa tarkistaa esim. sijauspatjaa uusiessa, voisiko superlonin käyttää tähän tarkoitukseen.
  2. Maton pituuden määrittely. Räsymatto puretaan sopivan pituiseksi kääräisemällä matto valitun tyynyn ympärille. Jätä maton saumakohta tyynyn takapuolelle keskikohdalle ja mitoita mattoa ainakin 20 cm päällekkäin.
  3. Loimilankojen solmiminen. Kun olet määritellyt hyvän pituuden matolle, pura sitä vielä viisi senttiä ja solmi loimilangat huolellisesti.
  4. Ompele saumat käyttäen apuna maton kuviointia. Maton kudos on niin paksua, että se kannattaa ommella käsin suurella neulalla, käyttäen kalastajanlankaa. Tässä yksinkertaisimmassa versiossa emme edes tehneet kääntösaumoja, vaan ompelimme sauman päälle näkyviin. Kalastajanlanka on samanväristä kuin loimilanka. Kannattaa ensi solmia sivusauma kummastakin reunasta keskeltä niin että sauman kulmat eivät lähde ommeltaessa kiertämään. Kumpikin sauma kannattaa ommella kulmista kohti sidottua keskikohtaa.

räsis1räsis2IMG_9310

Kuvat: Hannu & Jari

Kommentoi