Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Paras aita ikinä, heinäseiväsaita!

Viime kesänä pystytimme heinässeiväsaidan, josta tuli täydellinen lisäys maalaismaisemaan. Aivan kuin seipäät kasvaisivat maasta osaksi maisemaa. Aita on aika helppo laittaa kasaan, tinkimällä hiukan riukuaidan perinteisestä pystytystavasta. Perinteisesti puut on sidottu puun kuorinauhasta. Pystyseipäät pystytimme vain toiselle puolelle aitaa ja viistot seipäät kiinnitimme terassiruuveilla seipään puoliväliin ulottuvaan porausreikään. Aita oli siis todella nopea pystyttää. Tässä muutama Jippo kuinka heinäseiväsaidasta saa hiukan kestävämmän.

1. Hyvä pystyseipäiden pystytysaika on luonnollisesti silloin kun maa on pehmeä, eli keväällä tai syksyllä. Kuivaan savimaahan on vaikea saada reikiä, edes kairaamalla. Pystyseipäiden väliksi otimme metrin mitan, jotta saimme viistoseipäät sopivaan kulmaan. Kestävyyden kannalta on tärkeää että viistoseipäät ylettyvät vähintään kahden pystyseipään kohdalle.

2. Viistoseipäitä ei ole käsitelty kuinkaan ja ne vain koskettavat maata. Näin ne säilyvät kauemmin. Pystyseipäät on juuresta tervattu, mutta savimaa on tehokas maaduttaja. Voi olla että seipäät pitää uusia jossain vaiheessa, vaikka ne ovat melko kuivassa maassa.

3. Aita alkaa helposti viettämään ja onkin vaikea arvioida aidan etenemistä. Käytimme viistoseipäiden välimittana pystyttäistä pattingin palaa aidan juuressa. Seipäät ovat kapeampia toisesta päästä, joten aita alkaa kenottamaan. Tätä säätelyä teimme sitten silmänvaraisesti.

Vuodenaika

AitaKauempaa

LuntaTulvillaan

Kuvat: Jari & Hannu

Kommentoi