Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Oma maakellari 3/3, sadon hamstraus

Tässä vaiheessa maakellariurakka alkaa kantaa marjaa! Tietyllä esteettisyydellä on oma tilauksensa tässäkin hommassa. Mitä huolellisemmin asiat suunnittelee ja viimeistelee, sitä helpompaa asiat on pitää järjestyksessä. Maakellari on toiminut ensimmäisen talvensa mainiosti. Koko talven lämpötila oli noin +3 astetta. Jotta kellari olisi mahdollisimman käytännöllinen ja siisti, kannattaa kiinnittää huomiota, miltä kellari näyttää sisältä ja minkälaiset hyllyt sinne rakentaa. Tässä muutamia jippoja asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon sisätiloja viimeistellessä.

Kalkkiseinät

1. Päädyimme kalkkimaalaamaan seinät valkoisiksi, jotta kellari olisi valoisa. Kalkkimaali läpäisee hyvin kosteutta ja ei siten muuta olosuhteita sisällä. Meillä on sähkövedot kellariin, tosin valaistusta ei ole vielä ole. Valaistuksesta on talvella paljon hyötyä, sillä silloin kellariin menossa voi olla pieni kynnys iltahämärissä, kovalla pakkasella. Hehkulampusta voi saada kovilla pakkasilla hyvän lämmön tasaajan tarvittaessa.

IMG_7360

2. Hyllyt rakensimme todella kuivasta puusta, jonka käsittelimme mustalla puunsuojalla. Hyllyt ovat irroitettavia, jotta ne on mahdollista puhdistaa helposti ja kellarin hyllyvälien muokkaaminen on mutkatonta. Irroitettavista hyllyistä on myös hyötyä kellaria siivotessa. Hyllyrunko on kiinnitetty harkkoseinään, jotta rakennelma on tukeva ja kestävä.

IMG_7368

3. Juomapulloille rakensimme omat hyllyt vanhoista kattotiilistä. Tämä on yksi parhaista vanhojen rakennusmateriaalien kierrätysjutuista joita olemme nähneet. Kyllä kelpaa laittaa mehupulloa riviin!

Kuvat: Hannu ja Jari.

2 vastausta artikkeliin “Oma maakellari 3/3, sadon hamstraus”

 1. Harri

  Moro,

  Onko puunsuoja ollut ok aine maakellarissa? Yleensä ainakin itse olen kuullut
  ettei suositella käsiteltyä puuta käytettävän maakellarin sisätiloissa ettei tule
  mitään höyryjä etc.
  Itsellä juuri pohdinta kuinka tehdä telineet kellariin:)
  Eli kesä aherrettu harkkojen ja laastin kimpussa.

  T: Harri Lehtonen


  • Jippoja

   Hei Harri, näinhän se on että vähän kokeilulla mentiin. Mutta meillä siis kolme kammiota ja viimeinen on se jossa on juurekset ja juurakot. Siellä on ilmassa eniten homeitiöitä. Perunalaatikot ovat mm. erittäin kuivaa raakapuuta ja niihin ei tullut mitään kolmannessa kammiossa. Toisessa kammiossa jossa on mustalla puuöljyllä laitettu mehu- ja hillohyllyt, niin muutamassa hyllyssä oli ohut homekerros keväällä. Käytin hyllyihin erittäin kuivaa puuta ja korkealaatuista puuöljyä, jossa homesuojaominaisuus. Hyllytasot on irroitettavia ja niin ne voi puhdistaa ja käsitellä tarvittaessa uudestaan. Luulen että hyvällä tuuletuksella ja kuivatuksella kesällä on myös oma merkityksensä. Vaikea homma kellarissa onkin juuri kosteus, jota pitää olla, mutta ei niin paljoa että se jää kosteudeksi helmeilemään. Voisin käydä ottamassa hyllyistä tähän muutan kuvan lisää malliksi. Kellarin rakentaminen oli hauskaa, mutta ei se kyllä itestään rakentunut 🙂


Kommentoi