Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Oma maakellari 1/3, perustukset

Puutarhaihmisten sormia alkaa jo tässä vaiheessa vuotta syyhyämään. Sen lisäksi että suunnitellaan puutarhaan kasvustoa ja sen hoitamista niin nyt on tosi hyvä aika ryhtyä suunnittelemaan miten kaikkea satoa voi säilöä. Maakellari on se perinteinen ja myös edullinen tapa säilöä talven yli suuri määrä mehuja, hilloja, etikkasäilykkeitä, juureksia ja juuria. Me rakensimme maakellarin viime kesänä ja tässä on kolmen tarinan ketju perustuksista, muuraamisesta ja viimeistelystä, sekä tietysti sadon hamstraamisesta. Maakellaria varten voi tarvita luvan, kannattaa selvittää rakennusmääräykset oman kunnan rakennusvirastosta hyvissä ajoin. Tätä vierailua varten kannattaa päättää teetkö kellarin itse, ostatko sen modulina, tai elementteinä. Kaikkia vaihtoehtoja on tarjolla. Maakellarin salaisuus ovat sopivasti kosteutta läpäisevät materiaalit, ilmastointi ja erityisesti perustustyöt, joihin tässä muutamia vinkkejä.

PohjatyötE1. Tontilta on löydettävä sopiva paikka maakellarille ja tärkeää on saada kellarin oviaukko kohti pohjoista ja mahdollisimman hyvään varjoon. Kellarin ei tarvitse olla kokonaan maanuumenissa, mutta se tarvitsee kunnon maanpeitteen, että maaperän lämpövaikutus toimii. Markkinoilla on myös kellarivaihtoehtoja, joissa ovi-aukosta laskeudutaan syvemmälle maan uumeniin. Tällöin kellarin rakentamisessa haasteksi tulee, että sinne pääsee liikaa kosteutta ja varsinkaan kosteutta sisään tuova runsas maaperän kapillaari-ilmiö ei saa olla mahdollinen. Salaojituksen saaminen kohdalleen voi olla maan uumeniin menevässä kellarissa. Toisaalta kellarissa pitää olla kosteaa ja erityisesti siinä osassa, missä säilytetään perunoita ja muita kasviksia.

WP_20130601_0022. Kellarin pohjatyöt kannattaa tehdä huolella -niihin kuuluvat sala-ojitus, lasikuitukangas ja soraa, sekä routaeristys. Omaa kellariamme varten pyysimme paikalle asiantuntijan tekemään maansiirtotyöt. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä haluaako kellariin sähkövedot valoja ja muita sähkölaitteita varten, sillä ne kannattaa vetää perustusten alta. Oman kokemuksemme mukaan Etelä-Suomessa ei oikein rakennetussa kellarissa tarvitse sähköllä toimivaa pakkasvahtia. Kellarille pitää varata yllättävän iso alue, jotta perustusten alle saa riittävän määrän styroksia ja perustusten ympärille jää tarpeeksi tilaa toimia ja muurata kellaria, tai valaa ja latoa kiviä.

PerustuksetE3. Perustukset pitää valaa sopivissa sääolosuhteissa, mutta muutamassa päivässä pääsee jo itse muuraushommiin. Perustuksissa kannattaa laittaa tarpeeksi rautaa ja tartuntarautoja. Itse lattia jää maavaraiseksi, jotta maaperän lämpö ja sopiva kosteus pääsevät kellariin. Kannattaa harkita useamman kammion rakentamista kellariin, sillä juurekset, juuret ja talvehditettavat kasvit kannattaa säilyttää eri tilassa kuin ruokasäilykkeet. Tämä koska maaperäisestä aineksesta irtoaa homeitiöitä, jotka pilaavat säilötyt ruokatuotteet helposti.

Kuvat: Jari & Hannu

Kommentoi