Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Mokomatkin pajut saavat nyt kyytiä ja ranta kuntoon!

Meillä on iso rantasuikale, jota olemme kunnostaneet raivaamalla pöheiköt pois. Vuosi tai kaksi ja pöheikkö on taas hyvällä alulla. Tälle keväälle sattui jälleen tuo raivausurakka ja täytyy sanoa että siitä myös suoriuduttiin aika näpsäkästi. Vesijättömaan päällä oleva jää kantoi hyvin ja jää oli myös alhaisella tasolla, joten pajukkoa sai raivattua hyvin alhaalta pois. Tällaisia päiviä ei keväässä ole monia, joten silloin on toimittava.

Raivaus

Rantakaistaleen kunnossapidon kannalta tärkeää on kerätä kaikki risut pois. Paju on niin ketterä leviämään, että kun jättää yhden vitsan poikittain veteen, voi siitä kasvaa viisi uutta. Vanhan kansan mukaan pajukko kannattaa hävittää laskevan kuun aikaan, eli juuri nyt! Myrkkyjä ranta-alueilla ei tietenkään voi käyttää, joten ainoa keino on risusavotta aina silloin tällöin.

Vielä on myös tarkennettava, että olemme lunastaneet rannasta koko vesijättöalueen. Tämä on mahdollistanut rannan näin mittavan siistimisen. Jos vesijättöaluetta ei ole lunastanut, saa sitä harventaa vain maltillisesti ja alueesta vastaa käytännössä alueen kalastus-osakaskunta, jonka puoleen kannattaa kääntyä. Muutoin ranta-alueisiin liittyviin raivaus, ruoppaus, niitto jne. asioissa kannattaa kääntyä ELY-keskuksen puoleen, sillä he voivat neuvoa mm. lajien säilymisen, rauhoituksen ja myös menetelmien osalta. Verkostakin löytyy tosi hyvä opas Varsinais-Suomen ELY-keskukselta täältä.

Pajunkorjaus Lopputulos

Kuvat: Hannu & Jari

Kommentoi