Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Kuivatut sienet syödään nyt!

Tähän aikaan vuodesta tulee kuluttaa kaikki se mikä on tullut kesällä säilöttyä ja jemmattua. Meidän metsissä oli viime kesänä jostain syystä surkeasti sieniä. Metsäkoneet kävivät vielä alku kesässä varmistamassa tappion, kaatamalla parhaimman mustatorvisienilehtomme. Onneksi näitä herkkuja on kuitenkin varastossa ja niistä saa nyt jos monenlaisia ruokia. Ensi kesänä on etsittävä uudet sienipaikat. Tänään söimme broileripihvejä cashewpähkinä kastikkeella, joka oli maustettu karri-mausteseoksella. Höysteenä oli herkkusieniä ja niitä mustia torvisieniä. Puolukkasurvos kuuluu myös tähän lounaaseen.KanaCurry

Pari faktaa sieniherkuista:

  • Monien mielestä kanttarellit (keltavahverot) on parhaita metsäsieniä, mutta niistä tulee helposti myös vatsanväänteitä. Erityisesti laktoosi-intoleranteille kanttarelli voi aiheuttaa vastaavat oireet. Kannattaa googlettaa trehalaasientsyymistä lisää. Mustatorvisieni on kanttarelleihin kuuluva sieni, mutta ilmeisesti mustatorvisienessä ja toisessa meidän suosikissa suppilovahverossa on vähänlaisesti trehaloosia, eli sienisokeria.
  • Kuivatut sienet säilyvät kauan, jopa vuosia. Kannattaa säilöä ne lasipurkkeihin, jotta niihin ei tule pölyä, ei pääse kosteutta ja tartu hajuja. Kannattaa säilyttää tölkit valolta suojassa.
  • Sienet ovat oikeasti todella terveellisiä. Niissä on enemmän kuituja kuin vastaavassa määrässä täysjyväleipää. Niissä on myös enemmän proteiinia kuin suurimmassa osassa kasviksia. Kasvikset usein menettävät vitamiineja paistamisen tai keittämisen yhteydessä, mutta sienet sen sijaan säilyttävät vitamiininsa.

SieniSaaliit Kuivatut

Kuvat: Hannu & Jari

Kommentoi