Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Kannat kattoon!

Monessa puistossa ja useilla kävelykaduilla on pian nähtävissä upeita kesäisiä kukkaistuksia. Näiden asetelmien korkea kasvi keskellä on usein tarhakanna (canna generalis). Hybridilajikkeita löytyy useita, mutta yleisin on yli metrin korkeuteen kurottava tulipunainen canna x generalis, brilliant. Meillä on näitä tulipunaisia, mutta myös pinkkejä, oransseja ja leopardikuvioisia kukintoja tekeviä kannoja. Jostain lehdestä luin että Yhdysvalloissa on jalostettu myös valkoinen hybridilaji.

 Kannat kattoon!

Talvella maakellarin perunakammiossa ison osan tilasta veivät kannan juurakot. Talvehtiminen kellarissa alkaa kun lehdet ovat lakastuneet ja ne voi leikata irti. Juurakot kannattaa puhdistaa ja siistiä maa-aineksesta, sekä ylimääräisistä juurista. Jotta juurakot eivät pääse nahistumaan, kannattaa ne laittaa turpeeseen. Koska kyseessä on trooppinen kasvi, on kasvukausi kesäämme pidempi ja kannat on otettava sisälle tai lämpimään kasvihuoneeseen esikasvatukseen varhain keväällä. Olemme antaneet kannoille tässä vaiheessa saunan lauteiden alusen kasvupaikaksi. Kasvit kannattaa pitää sisällä kunnes vuorokauden lämpötila ei laske missään vaiheessa alle kymmenen asteen.

Kukkivat Kannat
Meillä kannat ovat kasvamassa suurissa istutusaltaissa terassin ympäristössä. Kanna on erittäin voimakaskasvuinen ja tekee mahtavan juurakon. Itse siirrämme esikasvatuksen jälkeen kannat ämpäreistä säkkeihin, jotka upotetaan istutusaltaisiin. Juurakko on erittäin ärhäkkä leviämään suotuisissa olosuhteissa ja sitä on syytä vähän rajata.

Kuvat: Hannu & Jari

Kommentoi