Asuminen

ASUMINEN | Susanne Hiltunen |

Vuokralaiselle kotivakuutus

Useat yksityiset vuokranantajat edellyttävät, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

Moni vuokranantaja vaatii vuokralaiselta kotivakuutuksen.
– Törmäsin tähän itse, kun olin töissä Ifissä. Asiakkaat hakivat kotivakuutustodistuksia vuokranantajaa varten, kertoo oman vuokrasopimuksensa vastikään solminut Kristian Vuorenlehto.

Mikään taho ei kuitenkaan valvo tilanteita, joissa vuokralainen esittää kotivakuutustodistuksen ja allekirjoittaa vuokrasopimuksen mutta irtisanoo ottamansa kotivakuutuksen heti seuraavana päivänä vakuutusmaksukuluja säästääkseen.
– Ongelma on juuri siinä, että vaikka kuinka pyytäisin vuokrasopimusta allekirjoitettaessa nähtäväksi voimassaolevaa kotivakuutusta, sen voimassaolon valvominen on mahdotonta. Toivon, että vakuutusyhtiöt tekisivät tähän jonkun systeemin, toteaa Vuorenlehdon vuokranantaja, Marskinvälityksen Mervi Aaltonen.

”Tätä ilmoitusta meille tuskin tehdään, jos vakuutuksenottajalla eli vuokralaisella on tarkoitus päättää vakuutus, kun muuttaa asuntoon sisään.”

Vakuutusyhtiöiden kannalta tilanne on käytännössä hankala, sillä vakuutuksenottaja voi irtisanoa ottamansa kotivakuutuksen ilman erityistä syytä.

Tieto irtisanomisesta saavuttaa vuokranantajan vain, mikäli vakuutuksenottaja lähtötilanteessa erikseen mainitsee, että hän on vuokralainen ja ottamassa kotivakuutusta vuokraamaansa asuntoon. Tällöin vakuutusyhtiössä voidaan kirjata muistiin vuokranantajan yhteystiedot, jolloin tieto vakuutuksen päättymisestä tai irtisanomisesta lähtee myös vuokranantajalle.
– Tätä ilmoitusta meille tuskin tehdään, jos vakuutuksenottajalla eli vuokralaisella on tarkoitus päättää vakuutus, kun muuttaa asuntoon sisään, toteaa henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Hanna Hartikainen OP-Vahinkovakuutuksesta.

”En ymmärrä, miksi sinne suihkuun pitää mennä, kun on ihan naamat.”

Vuokranantajalle vuokralaisen puuttuva kotivakuutus voi tulla kalliiksi. Mikäli vuokralaisella ei ole kotivakuutusta, koituvat asunnon kiinteille kalusteille ja pinnoitteille sattuneet vahingot asunnon omistajan – eli vuokranantajan – vahingoksi. Yksityinen vuokranantaja voi menettää kerralla useiden vuosien vuokratuoton.
– Minulla on ollut tällainen yksi paha tapaus, Mervi Aaltonen muistaa.

Tapaus oli valitettavan tyypillinen. Neljännen kerroksen huoneistossa asunut vuokralainen oli tullut yöllä ravintolasta, mennyt suihkuun ja nukahtanut sinne lattiakaivon päälle.
– En ymmärrä, miksi sinne suihkuun pitää mennä, kun on ihan naamat.

Lopputuloksena oli vesivahinko kaikissa asunnon alapuolisissa huoneistoissa. Koska vuokralaisella ei ollut kotivakuutusta, maksoi asunnon omistaja suurimmat korjauskulut, siitäkin huolimatta, että taloyhtiö ja vakuutusyhtiö tulivat tilanteessa vähän vastaan.

”Minusta on turhaa laittaa sopimukseen sellaista, mitä ei voi valvoa.”

Kuntien vuokrataloyhtiöissä kotivakuutus ei ole vuokrasuhteen ehtona.
– Suosittelemme kotivakuutusta, mutta se ei ole suoranaisesti vuokrasopimuksen ehtona, koska sen valvominen on mahdotonta, sanoo isännöitsijä Jouni Ottosson Naantalin vuokrataloista.

– Tiedän, että joillakin on sopimuksessa, että sitä edellytetään. Jos ei olekaan vakuutusta, niin ei siitä ole sanktioita. Siksi minusta on turhaa laittaa sopimukseen sellaista, mitä ei voi valvoa.

Vastaava valvontahaaste on Ottossonin mukaan Kelan maksamien asumistukien kanssa.
– Tuet voi ohjata vuokranantajalle, mutta se on vain yksi soitto, jonka jälkeen ne ohjautuvatkin vuokralaiselle, Jouni Ottosson tietää.

Sen jälkeen vuokraan tarkoitetut tuet käytetään johonkin muuhun, kunnes vuokrarästejä on niin paljon, että edessä on häätö. Usein tilanteet tulevat isännöitsijän mukaan ilmi vasta tässä vaiheessa.

”Vuokralaisen vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joista vuokralainen on lain mukaan korvausvastuussa.”

Lääkkeeksi nykytilaan vakuutusyhtiöt kannustavat vuokranantajia itse huolehtimaan sijoitusasuntojen vakuuttamisesta.

Hanna Hartikaisen mukaan vuokran­antaja voi vakuuttaa asunnon kiinteitä kalusteita ja pintamateriaaleja muun muassa sellaisissa kohteissa, joissa asuntoon on tehty suuri remontti.

Tarjolla on myös vakuutuksia, joissa vuokranantajan oma kotivakuutus kattaa sijoitusasunnollekin mahdollisesti tapahtuvia vahinkoja.
– On kuitenkin erittäin tärkeää, että vuokralaisella on oma vastuuvakuutuksen sisältävä kotivakuutus. Vuokralaisen vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joista vuokralainen on lain mukaan korvausvastuussa, Hartikainen jatkaa.

Vuokranantaja voi myös lisätä vuokrasopimuksensa ehtoihin pykälän, jonka mukaan vuokralaisen kotivakuutuksen olemassaolo tarkastetaan määräajoin.
– Kun on paljon asuntoja ja paljon vuokralaisia, ei sitä rupea tekemään. Se olisi ylimääräistä työtä, että sitä rupeasi kyttäämään vakuutuksia, Mervi Aaltonen myöntää.

Yksi vastaus artikkeliin “Vuokralaiselle kotivakuutus”

  1. Katkera osakas

    ”…siitäkin huolimatta, että taloyhtiö ja vakuutusyhtiö tulivat tilanteessa vähän vastaan.” Käytännössä siis kaikki taloyhtiön osakkaat joutuvat maksajiksi, koska taloyhtiön kulut katetaan yhtiövastikkeilla. Vain vastuuntunnoton vuokranantaja vuokraa asunnon niin, ettei vaadi vuokralaiselta kotivakuutusta tai vaivaudu valvomaan vakuutuksen voimassaoloa ja sitten vahingon sattuessa vielä maksattaa kulut muilla.


Kommentoi