Asuminen

ASUMINEN | TURUN SANOMAT |

Vuoden Huussiteko -palkinto kuivakäymälöiden puolestapuhujalle

Vuoden Huussiteko -palkinnon, Kultaisen talikon 2014, sai tänä vuonna Biolanin hallituksen puheenjohtaja Pekka Kariniemi. Käymäläseura Huussi ry myöntää tunnuksen vuosittain ansioituneelle kuivakäymälöiden käytön edistäjälle.

Käymäläseura Huussi ry on huolissaan maailman ympäristön tilasta ja erityisesti vesihuollosta, ravinnekierrosta ja puhtaan juomaveden puutteesta. Yhdistyksen vision mukaan kuivakäymälät ovat olennainen osa kestävää kehitystä ja vesikriisin ratkaisua.
– Pekka Kariniemi on toiminut kestävän ravinnekierron edelläkävijänä ja esimerkillään näyttänyt tietä myös muille alan toimijoille, kertoo Käymäläseura Huussi ry:n puheenjohtaja Mia O’Neill.

Biolan on hyvä esimerkki siitä, että ravinteiden kierrätys voi olla myös tuottavaa liiketoimintaa.
– Haluamme palkita Kariniemen Kultaisella talikolla, ei ainoastaan Vuoden Huussiteosta vaan hänen elämäntyöstään kuivakäymäläaatteen puolestapuhujana, O’Neill summaa.

1990-luvulla Biolan paneutui mökkien kuivakäymälöiden kehittämiseen. Vanhoista kuivakäymälöistä pistekuormituksena samaan paikkaan tulevat ravinteet saastuttavat pohjavesiä. Vuonna 1998 Biolan lanseerasi Kompostikäymälän, josta on tullut Suomen myydyin kuivakäymälä.

– Ihmishistorian yksi järjettömimmistä keksinnöistä on ollut käyttää juomavettä vessajätösten huuhteluun. Vielä ihmisten mielikuvissa ei olla valmiita luopumaan vesivessasta, mutta uskon, että tähän suuntaan ollaan pitkällä tähtäimellä menossa, pohtii Pekka Kariniemi.

Lähde: Biolan.
 

Kommentoi