Asuminen

ASUMINEN | Anne Kortela |

Uusia kerrostaloja Helsingintien tuntumaan

Moni haluaisi asua kivenheiton päässä keskustasta ja lähellä kaikkea. Pian se on Turussa mahdollista Helsinginkadun varrella, aivan Tyksin ja yliopiston tuntumassa. Sinne on kolmen lähivuoden aikana rakentumassa Kirkkotien kerrostaloalue, jossa etuna ovat alueen valmiit palvelut. Opiskelijoille tarjonta täydentyy vielä Yo-kylän uusilla rakennuksilla Caribia-hotellin läheisyydessä.

Sijainti, sijainti ja sijainti ovat tunnetusti asunnon tärkeimmät ominaisuudet. Siksi Kirkkotien alue on kovasti kiinnostanut ostajia.

Työpaikkoja on alle kilometrin etäisyydellä Kupittaalla noin 16 000 ja Tyksissä 4 300. Lisäksi yliopistossa on opiskelijoita ja henkilökuntaa 25 000.

Liikenneyhteydet ovat hyvät sekä Helsinginkadulta että Hämeentieltä, Kupittaan rautatieasema on kävelymatkan päässä, linja-autoasema ja Kauppatori reilun kilometrin päässä, ja Fölin paikallisliikenne toimii.

Sijainnin etuja ovat myös valmiit palvelut, kuten kauppoja, terveyskeskus ja sairaala, ylä- ja alakoulut, päiväkoti, urheilukenttä ja kylpylähotelli. Jokirannan ulkoilureitit vievät Halisten koskelle ja Koroisiin luonnon ja historian äärelle.

Helsinginkadun reunaan tulee kahden rakennusliikkeen, SRV:n ja Lemminkäisen rakentamia taloja, jotka muodostavat muurimaisen kokonaisuuden, sekä muutama talo piha-alueelle. Ratkaisu liittyy kaavamääräyksiin ja talot muodostavat äänivallin, jotta piha-alueelle ei kantaudu liikenteen ääntä.

Sisälle taloihin se ei nykyaikaisen rakennustavan ansiosta kuulu. Autopaikat ja polkupyörien säilytystilat rakennetaan maan alle, ja niistä on käynti hissillä asuinkerroksiin.

Ensimmäisten Lemminkäisen talojen pihalle on rakennettu polkupyörien pihasuoja, jossa on viherkatto.
Ensimmäisten Lemminkäisen talojen pihalle on rakennettu polkupyörien pihasuoja, jossa on viherkatto.

Rakennusliike Lemminkäinen rakentaa Kirkkotien ja Suntiontien kulmaukseen seitsemän kerrostaloa. Yli puolet on vapaarahoitteisia, alle puolet kovan rahan vuokrataloja. Aluejohtaja Jukka Lämsä pitää hienona mahdollisuutena päästä rakentamaan yhtenäistä kokonaisuutta.

Asuntoja tulee noin 450. LähiTapiolalle ja Turun Urheiluliiton säätiölle rakennetut kaksi taloa ovat jo valmiina. Vuodenvaihteessa valmistuu As Oy Oiva ja vuoden 2018 aikana As Oy Meriläntorni. Taloyhtiöiden nimillä kunnioitetaan paikalla sijainnutta Merilän polkupyörätehdasta.
– Sekä Oivan että Meriläntornin kaikki asunnot on jo myyty tai varattu. Tämä on huippusijainti, ja Turku kiinnostaa nyt asuinpaikkana selvästi enemmän kuin lähikunnat. Kahden seuraavan talon rakentaminen alkaa 2018 ja viimeisen 2019, joten alue on valmis vuonna 2020, myyntipäällikkö Ville Vehviläinen kertoo.

Lemminkäisen talot on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners. Talojen parvekkeet ovat pihan puolella, ja näkymä on Nummenmäen omakotialueelle ja Kuuvuorelle.
– Eniten tehdään yksiöitä ja kaksioita, mutta myöhemmin tulee myös 3–4 huoneen asuntoja. Yhteistä on kompakti suunnittelu. Keittiöt ovat avokeittiöitä ja kylpyhuoneisiin mahtuu pesutorni. Vastikkeeseen kuuluu valokuitu, ja kaikki talot ovat esteettömiä. Lähes kaikkiin asuntoihin tulee lasitettu parveke, osaan myös sauna, asuntomyyjä Arto Ruohola sanoo.

– Rakennuspaikka on haasteellinen, ja savimaan paalutus aiheutti aluksi tärinää yllättävissä paikoissa lähistöllä, mutta seuraavissa paalutuksissa pystymme jo paremmin huomioimaan mahdollisen haitan, Vehviläinen sanoo.

SRV:n työnjohtaja Antti Uusikartano ja Pirjo Kujala katselevat näkymiä Hämeentien suuntaan As Oy Turun Olympian viidennen kerroksen päätykolmion parvekkeelta. 72 neliön asunnossa on myös sauna.
SRV:n työnjohtaja Antti Uusikartano ja Pirjo Kujala katselevat näkymiä Hämeentien suuntaan As Oy Turun Olympian viidennen kerroksen päätykolmion parvekkeelta. 72 neliön asunnossa on myös sauna.

SRV Lounais-Suomi rakentaa Kirkkotien Hämeentien puoleiseen päähän neljä kerrostaloa. Niistä ensimmäinen, As Oy Turun Olympia valmistuu loka-marraskuussa 2018. Sen viereen rakennetaan Turun Kiri, joka valmistuu maaliskuussa 2019, ja kesäkuussa 2019 valmistuva Turun Eagle. Molemmat on myyty sijoittajalle.
– As Oy Olympiaan tulee 59 asuntoa, yksiöistä kolmen huoneen asuntoihin, kooltaan 26–72 neliötä. Pienet asunnot ovat valtavan kysyttyjä, siksi niitä rakennetaan eniten, aluejohtaja Heikki Kallio sanoo.

Asunnot ovat hyvin varusteltuja ja niissä on lattialämmitys. Lähes kaikissa on lasitettu parveke ja osassa sauna. Autohalli, pyöräpaikat, ja pyykinkuivaushuone ovat pihakannen alla, ja niistä on hissiyhteys asuinkerroksiin. Autopaikat myydään erillisinä osakkeina.
– Asuntojen kauppa on käynyt hyvin. Yli 40 on jo myyty tai varattu. Kiinnostusta on ollut myös erityisesti lähialueiden omakotiasukkaiden keskuudessa, SRV:n rakennuttajapäällikkö Pirjo Kujala kertoo.

Kaikki yhtiöt ovat saaneet nimensä paikalla sijainneen pyörätehdas Merilän pyörämerkeistä, näin myös 8-kerroksinen As Oy Turun Luxus, joka valmistuu viimeisenä pihan puolelle. Se on vasta suunnitteluvaiheessa.
– Kaiken kaikkiaan alueesta tulee toimiva kokonaisuus, ja sijainti päättyvän kadun päässä on rauhallinen, Kujala toteaa.

Aitiopaikan nelikerroksiset rakennukset kiertävät korttelin reunoilla, ja julkisivua on kaikkiaan 420 metriä. Opiskelija-asunnot valmistuvat Caribia-hotellin läheisyyteen. Kuva: TYS.
Aitiopaikan nelikerroksiset rakennukset kiertävät korttelin reunoilla, ja julkisivua on kaikkiaan 420 metriä. Opiskelija-asunnot valmistuvat Caribia-hotellin läheisyyteen. Kuva: TYS.

Myös Ylioppilaskylässä rakennetaan. Rakennusliike YIT:n työmaalle nousee Aitiopaikaksi nimetty kokonaisuus, johon tulee 255 opiskelija-asuntoa, enimmäkseen yksiöitä.
– Aitiopaikka noudattaa arkkitehtikilpailun voittanutta Kukka-ehdotusta, jonka suunnitteli Optiplan Oy. Talot valmistuvat vuoden 2018 aikana, tavoite on saada vähintään puolet valmiiksi elokuuhun mennessä, kun tulee suurin tulva opiskelijoita, Turun Ylioppilaskyläsäätiön kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen kertoo.

Talojen katolle tulee 500 isoa aurinkopaneelia, jotka edistävät Yo-kylän energiaomavaraisuutta, sillä kylässä on oma sähköverkko, ja aurinkosähköä voidaan syöttää kaikkiin alueen taloihin.
– Aiomme jatkaa samaa linjaa myös jatkossa. Aitiopaikan jälkeen pyritään aloittamaan Tyyssijan rakentaminen heti, kun kaava valmistuu. Tyyssija tulee vanhan toimistorakennuksemme paikalle, ja siihen tulee 200 asuntoa, sekä ensimmäiseen kerrokseen opiskelijoiden palveluja. Kellariin tulee pysäköintitilaa, Aaltonen sanoo.

Kolmas Yo-kylän uusi kohde on 350 asunnon Kylänkulma. Se tulee Halisten sillan lähelle Uhrikallion viereen 2–3 vuoden kuluttua, joten alue laajenee lähes 800 asunnolla lähivuosina.
– Hyville asunnoille on aina kysyntää. Keskitämme Yo-kylään yhä enemmän opiskelija-asumista, nyt asukkaita on 7 000. Kaikkiaan meillä on Turussa noin 5 000 asuntoa, Aaltonen summaa.

Näkymä SRV:n As Oy Olympiasta Helsinginkadulle Tuomaansillan suuntaan. Tähän väliin tulee vielä taloja.
Näkymä SRV:n As Oy Olympiasta Helsinginkadulle Tuomaansillan suuntaan. Tähän väliin tulee vielä taloja.

Sarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue myös ensimmäinen, toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes ja seitsemäs osa.

Kommentoi