Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

Tunnetko liputuksen perussäännöt?

Pian on taas se vuoden päivä, jolloin jokaisessa lipputangossa Sodankylästä Hankoon liehuu siniristilippu. Montakohan niitä on koko Suomessa? Ja kuka nostaa liput salkoon?

Turkulainen kiinteistöhuollon työnjohtaja Ville Ervanko kiinteistöpalveluyritys Coorilta osaa vastata kiperimpäänkin liputusta liippaavaan kysymykseen.

Useamman kerran vuoden aikana aamulla huomaa, että “jaahas, tänään liputetaan”. Ville Ervanko, kuinka monta liputuspäivää Suomessa on vuodessa? Onko kaikkina pakko liputtaa vai ovatko jotkut vapaaehtoisia?

– Joo, onhan niitä liputuspäiviä ihan kunnioitettava määrä. Virallisia, laissa määriteltyjä päiviä on kuusi kappaletta ja vakiintuneita 13. Hyvään liputustapaan kuuluu liputtaa kaikkina näinä päivinä.

– Virallisiin päiviin kuuluu myös vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaan. Jos esimerkiksi yliopistolle tulee korkea-arvoisia vierailijoita, voidaan myös liputtaa.

No siinä riittää liputtamista! Entä onko liputukselle tarkka aikataulu? Mihin aikaan lippu nostetaan salkoon itsenäisyyspäivänä? Entä mihin aikaan se lasketaan alas?

– Liputusajat ovat periaatteessa samat jokaisena päivänä. Liputuspäivänä lippu on oltava salossa aamukahdeksaan mennessä. Salosta se sitten lasketaan auringon laskiessa. Sen verran ollaan toki otettu kesää huomioon, että vaikka aurinko ei ole laskenut, niin lippu on kuitenkin laskettava viimeistään kello 21 mennessä.

– Tämän lisäksi on muutamia poikkeuksia, joista yksi on nimenomaan tämä itsenäisyyspäivä. Itsenäisyyspäivänä lippu lasketaan vasta klo 20. Myös vaalipäivinä lippu lasketaan vasta iltakahdeksalta. Sitten erikoistapauksena on vielä juhannus, jolloin liputus aloitetaan aattona klo 18 ja lippu lasketaan vasta juhannuspäivänä klo 21.

Periaatteessa siis ihan helppo muistaa, vaikka onkin vähän poikkeuksia. Onko liputusaikojen lisäksi jotain liputukseen liittyviä sääntöjä?

– No eipä oikeastaan. Lähtökohta on kuitenkin se, että lippua pitää kunnioittaa. Se ei saa koskea maahan, ja liputuksen päätteeksi se pitää viikata nätisti. Jos on sattunut satamaan, niin sitten se täytyy toki kuivata ennen viikkaamista.

Entä jos lippu unohtuu?

Kuka liput nostaa salkoon itse liputuspäivänä?

– Meillä kohteiden henkilökunta hoitaa asiakkaille liput salkoon ja sieltä alas. Jokaiselle kohteella on oma lippunsa. Jos illalla kiinteistönhoitaja on jo lähtenyt kotiin, niin sitten päivystäjä käy ottamassa lipun alas oikeaan aikaan. Ei se sen kummempaa ole!

Miten voi aina muistaa milloin lippu pitää nostaa salkoon? Onko joskus käynyt niin, että lippu unohtui?

– No onhan meillä systeemit, ettei varmasti unohdu! Meillä on semmoinen suuri kalenteri käytössä ja sitten lista, josta näkee kuka on vuorossa, kenen vastuulla on mennä laittamaan lippu salkoon ja kuka käy ottamassa sen pois.

– Hyvin meillä on mennyt nämä liputukset. Meille on kunnia asia se, että hoidetaan tämäkin homma kunnolla alusta loppuun. Aivan todella vähän on käynyt sellaista, ettei lippu liehuisi silloin, kun sen pitäisi. Joskus on toki mennyt naruja poikki tai muuta, mutta mitään katastrofia ei ole tapahtunut. Onneksi!

Entä mitä jos lipun unohtaa ottaa pois? Onko ihan huhupuhetta, että poliisi antaa siitä sakot?

– No noista sakoista en ole koskaan kuullut! Vakava asia tämä kuitenkin on, ja toki se lipun laskeminen kuuluu sen kunnioittamiseen. Kerran joku taisi soittaa meille ystävällisen puhelun, jossa kertoi, että “Hei, taitaa joku olla unohtanut ottaa lipun alas”. Ei siinä sitten mitään kummempaa ollut, käytiin nopeasti ottamassa alas.


Juttu on tuotettu osana Kiinteistötyönantajat ry:n Siistii hommaa –juttusarjaa.

3 vastausta artikkeliin “Tunnetko liputuksen perussäännöt?”

 1. Pirkko Louhi

  Samat säännöt pätevät ns. pikkulippujen suhteen. Kirjoittakaapa myös niistä, koska pikkulippuja näkyy killuvan tangoissa, mökeillä, asuntoautoissa yötä päivä ja päiväkausia.

  Asiasta tietää suomalaisuuden seura.


 2. Pirkko Louhi

  Asiasta tietää Suomalaisuuden Liitto.


 3. Kalle

  Olen vielä kuullut sellaisen säännön, että muulloinkin kuin Itsenäisyyspäivänä, jolloin aurinko laskee ennen klo 21, saa lipun pitää liehumassa klo 21:een asti, mikäli lippu on kunnolla valaistu. Onkohan vielä näin?


Kommentoi