Asuminen

ASUMINEN | EEVA LEHTINEN |

Terassilämmittimet jatkavat kesää

Illat viilenevät, mutta terassilla ja parvekkeella on kuitenkin mukava istuskella vielä pimeinä syysiltoina. Yhä useampi hankkii terassilämmittimen, jolla terassikausi pidentyy.

Naantalilaiset Sauli Laihonen ja Ursula Hyvärinen hankkivat viime syksynä omakotitalonsa lasitetulle terassille sähköllä toimivan terassilämmittimen.
– Tämä on olohuoneen jatke, joten on kiva, että täällä voi istuskella pidempään syksyllä. Aikaisemmin meillä oli täällä terassilla sähköpatteri, mutta se ei lämmittänyt tarpeeksi, Laihonen kertoo.

Yksi kvartsilämmitin riittää hyvin lämmittämään kymmenen neliön terassin. Kaukosäätimestä voi säästää haluttua tehoa.
– Näin alkusyksystä riittää 50 prosentin teho. Talvella tarvitaan sitten sata prosenttia, Laihonen sanoo.

He hyödyntävätkin terassia myös talviaikaan.
– Viime jouluna meillä oli terassilla kuusi koristeineen, Hyvärinen kertoo.
Terassilämmittimiä ei ole suunniteltu paukkupakkasia varten, mutta leudommalla säällä ne lämmittävät kivasti.
– Tässä terassilla pärjää hyvin samoilla vaatteilla kuin sisälläkin. Joskus pitää vähän vetää torkkupeittoa jalkojen päälle, pariskunta sanoo.

Sauli Laihonen ja Ursula Hyvärinen hankkivat omakotitalonsa kymmenen neliön lasitetulle terassilleen lämmittimen viime syksynä.

Ravintolamaailmassa terassilämmittimiä suositaan paljon, mutta yhä useampi haluaa lämmittimen myös omaan kotiinsa tai kesämökille.
– Ravintolan terassilla ihmiset ihastuvat lämmittimiin ja sitä kautta monet alkavat pohtia sellaista myös itselleen, Juha Laakso Proviter Oy:stä sanoo.
– Terassilämmittimien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Ulkotiloissa halutaan viihtyä ja Suomen oloissa lämmittimille on käyttöä, Mikko Sivonen Pihano Oy:stä toteaa.

Terassilämmittimiä on markkinoilla useita erilaisia. Sähköllä toimivat mallit ovat nestekaasulämmittimiä suositumpia.

– Kaasulämmittimien liekki tuo mukavaa tunnelmaa, mutta ne lämmittävät ympäröivää ilma, joten lämmitysteho on niissä suhteellisen heikko. Myös kaasunkulutus on reipasta, joten siksi kaasulämmittimet ovat käytössä arvokkaampi vaihtoehto, Mikko Sivonen kertoo.

Sähkölämmittimiä on markkinoilla useita erilaisia.  Sähkölämmittimet jaetaan kolmeen ryhmään infrapunasäteilyn aallonpituuden mukaan. Aallonpituus vaikuttaa lämmöntuottoon ja myös laitteen hintaan. Halvimmat maksavat muutaman kympin ja kalleimmat lähes tuhat euroa.

– Lyhytaaltoista infrapunalämpöä tuottavat kvartsilämmittimet ovat energiatehokkaita, sillä ne eivät lämmitä ilmaa, vaan heijastaa lämmön ainoastaan ympärillä oleviin kohteisiin. Lämpö tuntuu auringonsäteiltä, eikä tuuli vaikuta tehoon. Ne lämmittävät heti, eikä energiaa kulu esilämmitykseen, kertoo Heikki Sillanpää Tansun-merkkisiä lämmittimiä maahantuovasta Proviter Oy:stä.

– Pitkäaaltoinen infrapunalämmitin lämpenee hitaasti, eikä tuota tuntuvaa lämpöä, sillä teho menee ilman lämmittämiseen. Keskipitkäaaltoinenkin lämmittää ympäröivää ilman jonkin verran ja on herkkä tuulelle. Lyhytaaltoinen on järkevin ratkaisu, sanoo Mikko Sivonen Solamagic-merkkisiä lämmittimiä myyvästä Pihano Oy:stä.

Sivosen mukaan lämmittimien sähkönkulutus on maltillista.
– Esimerkiksi 1400 watin lyhytaaltoinen säteilylämmitin kuluttaa noin 27 senttiä tunnissa, eli neljässä tunnissa laite kuluttaa reilun euron.

Useimmiten sähkölämmittimet kiinnitetään seinään tai kattoon. Asennuksessa on otettava huomioon turvaetäisyydet. Lämmitin nostaa terassin lämpötilan syksylläkin mukaviin lukemiin.

Sopivan lämmittimen valinta alkaa tilan ja tarpeen kartoituksella.
– Ensin keskustellaan siitä, millaisesta ja minkäkokoisesta tilasta on kyse. Halutaanko koko tila lämpimäksi vai vain sohvaryhmä tai ruokapöydän ympäristö.  Useimmiten tilaan riittää yksi tai korkeintaan kaksi sähkölämmitintä, Juha Laakso laskee.

– 2000 watin lyhytaaltoisella lämmittimellä lämmittää keskimäärin 15 neliöisen alueen, Mikko Sivonen sanoo.

Lämmittimen voi asentaa parvekkeelle tai terassille, eikä tilan tarvitse olla lasitettu. Laite on kuitenkin hyvä sijoittaa katoksen alle.
– Laitteet eivät ota sateesta itseensä ja ovat turvallisia myös kosteassa, mutta mitään laitetta ei kannata altistaa kaatosateelle, Heikki Sillanpää sanoo.
Sähkölämmittimet kiinnitetään yleisimmin seinään tai kattoon.

– Laitteen runko ei itsessään juurikaan lämpene, mutta asennuksessa on silti otettava huomioon turvallisuusetäisyydet, Sillanpää muistuttaa.

Terassilämmittimien sesonki alkaa jo aikaisin keväällä.
– Ihmiset haluavat terassin kuntoon pääsiäiseksi ja lämmittimillä aikaistetaan terassikautta. Syksy on toki suosituinta aikaa, mutta myös ennen joulua menee lämmittimiä. Yhdessäkin kohteessa terassi haluttiin lämpimäksi, koska sinne katettiin jouluateria, Laakso kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei lämmittimillä tuoda kesää pakkastalven keskelle.
– Tietty pohjalämpö pitää olla, jotta lämmittimistä on hyötyä. Kymmenen asteinen tila saadaan vielä mukavasti lämpimäksi.

Ominaisuuksien lisäksi lämmittimen ulkonäköön kiinnitetään huomiota.
– Lämmittimiä on saatavana eri väreissä, jotta voi valita omalle terassille tai parvekkeelle sopivimman. Valkoinen on ehdottomasti suosituin. On myös malleja, jotka saadaan suoraan integroitua kattoon, Heikki Sillanpää sanoo.
Lämmön lisäksi terassilämmittimet tuottavat myös valoa.

– Monet haluavat nykyään lampun, joka valaisee vähemmän, koska silloin saadaan enemmän tunnelmaa.  Lamput ovat kestäviä, ne kestävät käytössä noin 7000 tuntia, Juha Laakso toteaa.

– Osaa punainen hehku ei miellytä lainkaan. Habitare-messuille onkin tulossa esittelyyn malli, joka ei valaise lainkaan, Mikko Sivonen kertoo.
Lämmittimiin tulee jatkuvasti lisää automatiikkaa. Tehoa voidaan säädellä kaukosäätimestä ja lämmitin voidaan ohjelmoida menemään päälle liiketunnistimella.

– Kännykällä tai tabletilla voi myös säätää lämmittimiä, Sivonen kertoo.

Kommentoi