Asuminen

ASUMINEN | MINNA LÄMSÄ |

Taloyhtiö ei voi hävittää varastoon hylättyä tavaraa heti

Taloyhtiöiden säilytystiloihin kertyy tavaraa, jota kukaan ei tunnusta omakseen. Kun tavara todetaan hylätyksi, sen omistus siirtyy asukkaalta taloyhtiölle, joka voi päättää tavaroiden kohtalosta.

Kaarinassa sijaitsevan kerrostalon pyörävarastossa seisoo kymmenkunta pyörää, joista suurimmassa osassa roikkuu paperilappu. Kahteen pyörään on lapun sijaan kiinnitetty laatta.

Taloyhtiön asukas Sam Lindqvist teki itse laatan, jolla hän on merkinnyt pyöränsä.
Taloyhtiön asukas Sam Lindqvist teki itse laatan, jolla hän on merkinnyt pyöränsä.

Helsingistä Kaarinaan vuosi sitten muuttanut Sam Lindqvist askarteli laatan Roihuvuoressa asuessaan. Vastaavanlaisia pyörävarastojen siivouksia järjestettiin useaan otteeseen.
– En viitsinyt aina laittaa paperista. Tällainen on fiksumpi. Jos olisinkin ostanut täältä toisen asunnon hiukan myöhemmin, laatassa olisi ollut valmiina oikea numero, Lindqvist naurahtaa.

Lähiaikoina käynnistyvällä siivouksella pyörävarasto pyritään saamaan siistimpään kuntoon. Melkeinpä jokaiseen menopeliin on kiinnitetty lappu, johon asukas on merkinnyt tietonsa.

Ainoastaan neljän pyörän tankoon on laitettu teippi, jossa lukee ”poistetaan”.
– Lähetämme asukkaille toisen tiedotteen. Annamme vielä mahdollisuuden siihen, että pyörille löytyy omistaja, isännöitsijä Juha Kangasniemi sanoo.

Hallitus ilmoitti siivouksesta asukkaille ensimmäisen kerran kolme viikkoa ennen siivousta jättämällä porraskäytävän ilmoitustaululle ilmoituksen. Myös jokaiseen huoneistoon jätettiin lappu, jossa asukkaita pyydettiin merkitsemään omat tavaransa tiettyyn määräaikaan mennessä.

Määräajan lähestyessä rappukäytävään jätettiin toinen muistus.
– Jos omistajia ei löydy, huoltoyhtiö kerää jäljelle jääneet pyörät omiin tiloihinsa ja säilyttää niitä kuusi kuukautta. Säilytyksen jälkeen ne kunnostetaan ja kierrätetään esimerkiksi urheiluseuroille. Selvästi romuttuneet siivotaan roskalavalle, Kangasniemi sanoo.

On ihmisten laiskuutta ja ruokottomuutta, että tavaraa jätetään.

Asukkailta jää jälkeen myös suksia, lastenvaunuja sekä leluja. Varastokäytäviltä on löytynyt jopa ompelukone sekä remontista jäljelle jääneitä ovia, kaappeja ja taustalevyjä.
– On ihmisten laiskuutta ja ruokottomuutta, että tavaraa jätetään. Varastokäytäville jätetty omaisuus poistetaan ilman erillistä ilmoitusta. Kyse on paloturvallisuudesta, hallituksen puheenjohtaja Markku Paavilainen sanoo.

Taloyhtiön pitää tiedottaa yleisten säilytystilojen siivouksesta hyvissä ajoin.
Taloyhtiön pitää tiedottaa yleisten säilytystilojen siivouksesta hyvissä ajoin.

Kiinteistöliiton lakimiehen Joachim Lindholmin mukaan taloyhtiöllä on oikeus huoltaa ja pitää tilat kunnossa.
– Taloyhtiö omistaa rakennuksen ja hallitsee tonttia. Yhtiöllä on oikeus vaatia, että tiloja käytetään tarkoituksenmukaisella tavalla. Jokaista asukasta koskee kuitenkin perustuslakiin kirjattu omaisuuden suoja, joka rajoittaa taloyhtiön toimintaa.

– Jos esimerkiksi pyörätelineessä on pyörä, taloyhtiö ei voi noin vain ottaa sitä itselleen tai heittää pois, Lindholm jatkaa.

Jotta ristiriitatilanteilla vältyttäisiin, asukkaille on hyvä lähettää ennen siivousta tiedote, jossa heitä pyydetään merkitsemään tavaransa tiettyyn määräaikaan mennessä.

Taloyhtiön rappukäytävän ilmoitustaululle jätetty viesti ei välttämättä riitä tavoittamaan kaikkia asukkaita. Siivouksesta on suositeltavaa ilmoittaa jättämällä tiedote jokaiseen asuntoon. Ilmoitus siivouksesta kannattaa lähettää myös osakkaille.

– Tiedotteessa tulee kertoa, että mikäli asukas ei noudata annettua kehotusta, taloyhtiö siirtää tai hävittää tavarat. Siitä ei ole mitään määräystä, kuinka paljon asukkaille tulisi antaa aikaa toimia. Olemme katsoneet, että kaksi viikkoa on minimiaika, mutta suosittelemme hieman pidempää aikaa, Lindholm sanoo.

Jos tavaroilla on arvoa, taloyhtiö voi myydä ne.

Jos varastoon jää merkitsemättömiä tavaroita, Lindholm kehottaa taloyhtiötä luetteloimaan ja kuvaamaan ne. Taloyhtiöllä ei ole velvoitetta säilyttää tavaroita tästä eteenpäin.
– Listauksen ja kuvaamisen jälkeen voidaan todeta, että tavarat ovat todennäköisesti hylättyjä, ja tavaroiden omistus voi siirtyä asukkaalta taloyhtiölle. Taloyhtiö voi myös tiedottaa asukkaille, että merkitsemättömiä tavaroita on jäänyt. Tällöin asukkaalle annetaan vielä kertaalleen aikaa ilmoittaa, jos tavara on hänen, Lindholm sanoo.

Jos kukaan ei ilmoita tavaraa omakseen annettuun määräaikaan mennessä, omistus siirtyy asukkaalta taloyhtiölle. Taloyhtiö voi omistajana päättää, mitä hylätyille tavaroille tehdään.
– Arvottomat tavarat voidaan toimittaa kaatopaikalle tai kierrätyskeskukseen. Jos tavaroilla on arvoa, taloyhtiö voi myydä ne. Yhtiön tiloissa säilytettyjä, mutta hylättyinä yhtiön omaisuudeksi siirtyneitä tavaroita ei voida pitää löytötavaroina, jolloin taloyhtiöllä ei ole velvoitetta toimittaa niitä poliisille, Lindholm sanoo.
 
Muistathan nämä siivouksen aikaan

  • Taloyhtiön tulee tiedottaa siivouksesta asukkaille hyvissä ajoin, jotta asukkailla on riittävästi aikaa toimia.
  • Kun tavara todetaan hylätyksi, omistus siirtyy asukkaalta taloyhtiölle.
  • Taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta säilyttää tavaroita sen jälkeen, kun ne on todettu hylätyiksi.
  • Tarkoituksenmukaisissa paikoissa säilytettyjä tavaroita ei voi pitää löytötavaroina.
  • Asukkaalla on velvollisuus huolehtia, että tavaroita säilytetään taloyhtiössä ainoastaan niille varatuissa paikoissa.

Lue lisää aiheesta : Pyörävaraston siivous ja miten se tehdään?
 

Saako polkupyörää säilyttää omassa asunnossa?

Moni arvokkaan polkupyörän omistaja ei halua jättää pyöräänsä asunto-osakeyhtiön yleisiin säilytystiloihin. Onko polkupyörän säilyttäminen omassa asunnossa tai parvekkeella sallittua Kiinteistöliiton lakimies Vesa Puisto?

– Kyllähän sen pyörän saa sinne omaan asuntoon viedä, eikä pyörän säilyttäminen parvekkeella ole mitenkään kiellettyä. Polkupyörän kuljettaminen kerrostalon rappukäytävässä kuuluu normaaliin elämään, eikä taloyhtiön järjestyssäännöissä voida kieltää tällaisia asioita.

Jos muut osakkaat kokevat, että pyörän asuntoon kuljettaminen likaa rappukäytäviä tai hissiä, onko pyöränomistajalla siivousvelvollisuus tai velvoite maksaa siivouksesta ylimääräistä?

– Ei ole. Jos polkupyörän kuljettaminen aiheuttaa esimerkiksi naarmuja hissiin tai seiniin, pyörän omistajaa voidaan vaatia maksamaan niiden korjaus. Siivoukseen ei kuitenkaan voida velvoittaa.
 

Kommentoi