Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

Suojaudu kodin sisäilman radonilta

Säteilyturvakeskus on kerännyt muistilistaksi toimia, joita jokainen voi tehdä suojatakseen itsensä ja perheensä radonin haittavaikutuksilta. Muistilistan löydät täältä.

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka muodostuu maaperässä ja pääsee talon alapohjan rakojen kautta kulkeutumaan kodin sisäilmaan. Se on hajutonta eikä aiheuta välittömiä oireita. Pitkäaikainen altistuminen suurelle määrälle radonia lisää keuhkosyövän riskiä.

Säteilyn haittavaikutukset kertyvät elimistöön koko elämän ajan, ja sen takia radonilta suojautuminen olisi syytä aloittaa jo lapsuudessa.
 
Suomessa sisäilman radonpitoisuudet ovat korkeampia kuin useimmissa muissa maissa. Syyt korkeisiin radonpitoisuuksiin löytyvät geologiasta, rakennustekniikasta ja ilmastosta. Noin puolet suomalaisten säteilyaltistuksesta johtuu sisäilman radonista.

Suurimmat radonpitoisuudet on mitattu Etelä-Suomen harjuilla, mutta korkeita radonpitoisuuksia saattaa olla kaikkialla Suomessa.
 
Asunnon sisäilman radonpitoisuus selviää ainoastaan mittaamalla. Radonmittaus on Säteilyturvakeskuksen mukaan syytä tehdä omakotitaloissa, rivitaloissa sekä kerrostalojen ensimmäisen kerroksen asunnoissa. Mittauskausi on marraskuun alusta huhtikuun loppuun.

Radonmittaus tehdään mittauspurkeilla, joita pidetään asunnossa kaksi kuukautta ja lähetetään sen jälkeen palveluntarjoajalle analysoitavaksi. Jos mittauksessa  sisäilman radonpitoisuus osoittautuu suureksi, voidaan sitä pienentää helpoilla korjaustoimilla.
 
Lisätietoa radonilta suojautumisesta lapsiperheille täällä.

Kommentoi