Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

SPEK: Kodeissa on liian vähän palovaroittimia

Suomalaisissa kodeissa on liian vähän palovaroittimia, ja katossa olevat palovaroittimetkaan eivät välttämättä toimi, varoittaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Kyselytutkimusten mukaan jopa yli 95 prosenttia suomalaisista sanoo, että kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Pelastustoimen tulipalotilastot väittävät toista. Vain 38 prosentissa niistä asunnoista, joihin on jouduttu sammutustehtäviin, on ollut toimiva palovaroitin.

Palovaroittimen tarkoitus on havahduttaa asukkaat ajoissa pelastautumaan ja ehkä jopa sammuttamaan palonalku. Asunnon jokaiseen kerrokseen on laitettava vähintään yksi palovaroitin, ja jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Laite on syytä vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vaatii toimiakseen luotettavasti myös säännöllisen testaamisen ja paristonvaihdon.

Asukas vastaa palovaroittimista, jos asunnossa on paristolla toimivat palovaroittimet.

Sähköverkkoon kytketyt varoittimet taas ovat kiinteitä sähköasennuksia. Yhtiömuotoisessa asumisessa toimivuudesta vastaa tällöin taloyhtiö pariston testaamista lukuun ottamatta. Omakotitaloissa omistaja kantaa vastuun, vaikka ei saa itse tehdä varoittimille sellaisia toimenpiteitä, joihin tekemiseen vaaditaan sähköurakoitsija.

Taloyhtiön hallituksen rooli on merkittävä kiinteistön turvallisuuden ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Vastuuta voisi SPEKin mukaan laajentaa myös palovaroittimiin.

Palovaroittimet ovat yksi meneillään olevan Paloturvallisuusviikon keskeisistä aiheista. Pohjoismaista Palovaroitinpäivää vietetään 1.12.

Kommentoi