Asuminen

ASUMINEN | Anne Kortela |

Skanssin liikenneyhteydet ja luonnonläheisyys houkuttelevat muuttajia

Skanssin kaupunginosaan Turussa on kaavoitettu moderni asuinalue, jonka suunnittelussa otetaan huomioon erityisesti ekologisuus ja yhteisöllisyys. Skanssiin tulee kaikkiaan noin 8  000 ihmisen koti. Valittavana on omistus- ja vuokra-asuntoja sekä asumisoikeusasuntoja ja seniorikoteja.

Hartela toteutti vuonna 2009 valmistuneen liikekeskuksen ja sen viereen omistusasuntoja. Tällä hetkellä Hartela rakentaa kahta vuokrakerrostaloa TVT Asunnot Oy:lle ja yhtä asumisoikeustaloa TA-Asumisoikeus Oy:lle. Lisäksi neljännen kerrostalon rakentaminen kauppakeskuksen viereen käynnistyy syksyllä.
– Alue on kehittymässä merkittäväksi aluekeskukseksi. Olemme tyytyväisiä, että Skanssin rakentaminen etenee ja olemme päässeet hyödyntämään tonttivarantoamme. Lyhyen tähtäimen suunnitelmissamme on vielä kehittää toimisto- ja liiketilakäyttöä kauppakeskuksen viereiseen kiinteistöön, Hartelan aluepäällikkö Tommi Saarinen kertoo.

Hartelalla on myös kauppakeskuksen välittömässä läheisyydessä yksi rakentamaton tontti, jonka hyödyntämisestä on alustavia suunnitelmia. Saarinen uskoo Skanssin vetovoiman kasvavan asumisvaihtoehtojen monipuolistuessa ja vahvistuen edelleen kauppakeskuksen omistajavaihdoksen myötä.

Peltolan pariskunnan parvekkeelta näkyy TVT Asunnot Oy:n vuokratalon työmaa, jota on ollut mukava seurata.
Peltolan pariskunnan parvekkeelta näkyy TVT Asunnot Oy:n vuokratalon työmaa, jota on ollut mukava seurata.

TVT Asunnot Oy:lle tulee kahteen taloon yhteensä 114 valtion tukemaa vuokra-asuntoa sekä pari yhteissaunaa ja yhteisiä kokoontumistiloja. Autopaikkoja tulee katokseen, pihalle ja halliin.
– Asunnoista pienin on 30 neliön yksiö, suurin neljän huoneen ja keittiön asunto, jossa on 82,5 neliötä. Uskomme, että asunnot kiinnostavat myös lapsiperheitä, TVT Asuntojen tiedottaja Anu Nummelin kertoo.

Haku asuntoihin aukeaa syksyllä. Ensimmäinen talo valmistuu vuoden 2018 alussa ja toinen kesällä.

Nummelin uskoo, että Skanssin viihtyisä ympäristö houkuttelee asukkaita, koska siellä pääsee harrastamaan ja luontoon pyöräilemään.
– Skanssi on meille uusi ja hyvä täydennys. Kulkuyhteydet ovat hyvät Kaarinaan ja Turkuun, molempiin on noin kolme kilometriä. Busseilla pääsee hyvin, ja moottoritie on vieressä. Tulevaisuudessa myös raitiotie on mahdollinen. Kaupalliset palvelut ovat todella hyvät. Kouluja ja päiväkoteja alueella ei vielä ole, mutta uskomme, että ne tulevat lähemmäs, kun asukasmäärä kasvaa.

Bastioninkadun varrelle kauppakeskuksen lähelle Hartela rakentaa kahta vuokrataloa TVT Asunnot Oy:lle. Talojen autokatokseen tulee kaavamääräysten mukainen viherkatto. Useimmissa asunnoissa on huoneistokohtainen sauna.
Bastioninkadun varrelle kauppakeskuksen lähelle Hartela rakentaa kahta vuokrataloa TVT Asunnot Oy:lle. Talojen autokatokseen tulee kaavamääräysten mukainen viherkatto. Useimmissa asunnoissa on huoneistokohtainen sauna.

TA-Asumisoikeus Oy:lle valmistuu 54 asumisoikeusasuntoa vuokratalojen viereen Bastioninkatu 1 A -taloon ensi vuoden elokuussa. Haku niihin käynnistyy syksyllä.

Asumisoikeusasumisessa asuntoa voi hallita omistusasunnon tapaan maksamalla 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna.
– Asumisoikeusasuntojen menekki on kovaa ja uudiskohteet viedään käsistä. Turussa näkyy myös hyvä taloustilanne. Skanssin kahdeksankerroksiseen taloon valmistuu kahdeksan erilaista huoneistokokoa, 34–79,5 neliötä. Huoneistokohtainen sauna on yli 55 neliön asunnoissa, ja taloon tulee myös yhteissauna, toimistovastaava Tuula Rajamäki kertoo.

Marja-Liisa ja Paavo Peltola ovat viihtyneet Skanssissa erittäin hyvin ja odottavat alueen vielä kehittyvän uusien asukkaiden myötä.
Marja-Liisa ja Paavo Peltola ovat viihtyneet Skanssissa erittäin hyvin ja odottavat alueen vielä kehittyvän uusien asukkaiden myötä.

Rakennustyömaan vieressä omistusasunnossa asuvat Marja-Liisa ja Paavo Peltola, jotka muuttivat Turkuun Lahdesta vuonna 2013.
– Innostuimme asunnosta, kun kuulimme, mitä kaikkea tänne tulee. Luonto on lähellä, ja liikekeskuksessa on palveluja, Marja-Liisa Peltola kertoo.

Lisäksi liikenneyhteydet ovat hyvät. Bussilla ja pyöräteitä pääsee keskustaan, pyörällä kauppaan Piispanristille tai luontoon Rauvolanlahdelle ja Katariinanlaaksoon. Sauvakävelyyn on hyvät polut ja Petreliuksen uimahallin vesijumppakin lähellä.
– Skanssin suunnitelmat tuntuvat hyviltä, toivottavasti niitä ei ruveta karsimaan. Energiaratkaisut ovat kunnianhimoisia, ja esimerkiksi Jaaninojan vettä johdetaan lampiin, Paavo Peltola sanoo.

Uuteen kouluun toivotaan lisää harrastusmahdollisuuksia, koska siitä tulee monitoimitalo. Aluesuunnitelmissa on myös yhteiskäyttöautoja, kuljetuskärryjä ja sähköautojen latauspisteitä.

Kauppakeskusta vastapäätä Pohjolan Rakennus Oy paaluttaa ensimmäistä kuuden talon korttelia YH-Kodeille. Paikalle rakennetaan pienkerrostaloyhtiö Skanssin Avain ja senioritaloja kevyeen palveluasumiseen. Taustalla Hartelan työmaalla rakennetaan vuokra- ja asumisoikeuskerrostaloja.
Kauppakeskusta vastapäätä Pohjolan Rakennus Oy paaluttaa ensimmäistä kuuden talon korttelia YH-Kodeille. Paikalle rakennetaan pienkerrostaloyhtiö Skanssin Avain ja senioritaloja kevyeen palveluasumiseen. Taustalla Hartelan työmaalla rakennetaan vuokra- ja asumisoikeuskerrostaloja.

Pohjola Rakennus Oy rakentaa YH-Kodeille Skanssiin Vallikadun kaava-alueelle kauppakeskuksen eteläpuolelle 102 Kotosalla-konseptin mukaista senioriasuntoa, Skanssin Avain-nimisen pienkerrostaloyhtiön, johon tulee 32 omistusasuntoa, sekä 72 asuntoa käsittävän 10-kerroksisen kerrostalon.
– Aloituskorttelissa urakkasopimukset on tehty kuudelle kerrostalolle, joita paalutetaan parhaillaan. Kaikkiaan meillä on rakennusalaa yli 30 000 kerrosneliötä eli noin 500 asunnolle. Skanssi on melko lähellä keskustaa, ja kulkuyhteydet ovat tosi hyvät. Hintataso on selkeästi eri kuin keskustassa, joten pääsemme kohtuuhintaisempaan tuotantoon kuin keskikaupungilla. Kysyntää on, ja Skanssin Avaimessa on erittäin hyvä varausaste, joka vauhdittaa myös seuraavien kohteiden aloitusta, aluepäällikkö Mikko Lipponen toteaa.

Ensimmäiseksi rakennetaan osittain maan alle pysäköintilaitos, joka jää rakennusten väliin korttelipihaksi. Skanssin Avaimeen tulee kolme kolmikerroksista taloa, joissa alakerran asunnoilla on oma piha. Valmistumisaika on vuoden 2018 kesäkuussa.

Niiden jälkeen neljännen vapaarahoitteisen omistusasuntokerrostalon aloittamista on jo suunniteltu.
– Senioritaloihin tulee Kevyesti Kotosalla -asumisen konsepti yli 55-vuotiaille omatoimisille ja aktiivisille asukkaille, jotka voivat saada palveluja tarvitessaan. Palvelun perusmaksu on pienempi kuin enemmän tuetussa asumisessa. Taloihin voi tuoda yhteisöllisyyttä yhteisolohuoneiden tai pihasaunojen kautta myös asukkaille, jotka eivät kunnon tai iän puolesta tarvitse apua. Asukashaku alkaa vuodenvaihteen jälkeen, ja 5–6-kerroksiset talot valmistuvat vuonna 2018 kesälomien jälkeen.

Skanssiin tulee Turku Energian kaksisuuntainen matalalämpöinen kaukolämpöverkko, johon taloyhtiöt liittyvät ja voivat tulevaisuudessa myydä itse tuottamaansa energiaa. Toistaiseksi se on vasta perustamisvaiheessa.
– Skanssin Avaimen katolle tulee aurinkopaneeleita yhtiön omaan sähköntuotantoon ja varaus sille, että yhtiö voi myöhemmin myydä energiaa lämpöverkkoon. Lisäksi myöhemmin rakennettavassa 10-kerroksisessa talossa pyritään kokeilemaan energian varastointia maaperään energiapaaluilla. Se on hieno kehityshanke, jossa Turun ammattikorkeakoulu on mukana. Olen varastointi-ideaan erittäin tyytyväinen ja toivon, että saamme toimivan järjestelmän. Muitakin energiaratkaisuja alueella on pohdittu, Lipponen jatkaa.

Kaupunki on jo tehnyt aloituspäätöksen keskuspuiston viherväylästä. Pintavesiä Skanssissa johdetaan pois tontilta ja viivytetään kosteikkoalueilla.

YH-Kodeilla on Skanssissa kaikkiaan yli 30 000 kerrosneliön rakennusoikeus. Asuntojen kysyntä on ollut hyvää, ja se vauhdittaa uusien talojen aloittamista. Havainnekuvassa talojen keskellä näkyy pysäköintilaitos, joka on osittain maan alla. Kuva: LPR-Arkkitehdit.
YH-Kodeilla on Skanssissa kaikkiaan yli 30 000 kerrosneliön rakennusoikeus. Asuntojen kysyntä on ollut hyvää, ja se vauhdittaa uusien talojen aloittamista. Havainnekuvassa talojen keskellä näkyy pysäköintilaitos, joka on osittain maan alla. Kuva: LPR-Arkkitehdit.

Remonttikuntoista asuntoa alun perin hakenut Matti Nuttunen osti saunallisen kaksion Skanssin Avaimesta.
– Kiinteistömarkkinoiden välittäjä Marko Karppinen sai minut kiinnostumaan, ja aloin tutkia Skanssin kaavaa. Mietin, että voisin turvata eläkepäiviä, jos asun asunnossa ensin itse, ja kun tulee lisää palveluja, voisin laittaa sen vuokralle tai myyntiin, Nuttunen kertoo.

Hän tutki paikkoja ja kuunteli moottoritien ääniä. Erityisesti Skanssin kestävän kehityksen periaate ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen vakuuttivat hänet.
– Skanssin Avaimen ympäristöön on suunniteltu palveluja, kuten koulu ja päiväkoti, ja lupaus puistomaisesta maisemoinnista houkutteli. Liikenneyhteyksillä minulle ei ollut merkitystä, koska töihin on muutaman kilometrin pyörämatka. Mutta myyntivaiheessa sillä voi olla merkitystä, samoin saunalla, joita ei juuri ole vanhoissa pienissä asunnoissa. En enää saanut ensimmäisen kerroksen asuntoa, joten valitsin muuten parhaiten mieltymyksiini sopivan.

Viisiosaisessa sarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue myös ensimmäinen, toinen, kolmas ja neljäs osa. Sarja jatkuu syyskuussa.

Kommentoi