Asuminen

ASUMINEN | Sami Lindfors |

Sähköavain on käytännöllinen mutta ärsyttävä

Sähköisistä lukitusjärjestelmistä kuulee usein huonoja kokemuksia. Ne johtuvat tyhjenevistä pattereista.

Ulko-ovi ei aukea pakkasen kuihduttaman patterin takia. Ovea on vaikea saada auki, varsinkin kiireessä. Pattereita joutuu vaihtamaan jatkuvasti ja se on kallista.
Muun muassa tällaisia kokemuksia kuulee, kun kysyy kokemuksista sähkölukoista.

Sähköisiä lukitusjärjestelmiä löytyy yhä useammasta taloyhtiöstä. Niistä kuulee paljon kauhutarinoita, mutta ovatko ne yhtä kaameita kapistuksia kuin puheissa?

Sähköisiä lukitusjärjestelmiä on erilaisia useilta valmistajilta. Työpaikoilla voidaan suosia kulkukortteja, mutta taloyhtiöissä käytetään pääsääntöisesti mekaanisia lukkoja simuloivia malleja. Näitä kutsutaan elektromekaanisiksi lukoiksi tai digitaalisiksi lukitusjärjestelmiksi.

Avain saattaa näyttää perinteiseltä avaimelta ja lukkopesäkin mekaaniselta. Avain ja lukko kuitenkin kommunikoivat digitaalisesti. Ovi aukeaa, kun lukkopesä tai muu lukijalaite lukee avaimeen rekisteröidyt tiedot.

Eri valmistajat käyttävät tuotteissaan erilaisia ratkaisuja: toiset tarvitsevat paristot, toiset saavat virtansa lukkopesästä.

”Ovi ei avaudu, jos työntää avaimen liian nopeaan tai liian hitaasti.”

Tampereen opiskelija-asuntosäätiöllä (Toas) on Iloq-yhtiön digitaalinen lukitusjärjestelmä viidessä kohteessa. Iloq on oululainen yritys, joka toi ensimmäisenä yrityksenä markkinoille digitaalisen lukitusjärjestelmän, jossa sähköä muodostuu ilman pattereita. Näin ei tarvitse murehtia sitä, onko kotiin tullessa patteri tyhjentynyt pakkasen tai muun vahingon takia.

Iloq on harppaus eteenpäin digitaalisten lukkojen maailmassa, mutta aivan täydellinen mekanismi se ei ole – ainakaan vielä.

Toasin Ninansammon asukkaat Anni Minkkinen ja Nikke Rotonen hämmästelivät järjestelmän oikkuja, kun he muuttivat taloon pari vuotta sitten.
– Ovi ei avaudu, jos työntää avaimen liian nopeaan tai liian hitaasti. Piti löytää oikea rytmi, Minkkinen kertoo.

Vain kerran on pitänyt soittaa huoltomiehet paikalle.

Taloyhtiön saunan ovessa oleva avainpesä tunnistaa, onko avaimen käyttäjä varannut saunavuoron. Kun saunavuoro alkaa, ovi aukeaa vuoron varanneen avaimella.
– Saunan ovi ei auennut, vaikka vuoro oli alkanut. Soitimme Toasille ja siellä sanottiin, että avaavat oven sieltä käsin. Se ei onnistunut, joten tarvittiin huoltofirmaa, Minkkinen kertoo.

Kaksikko huomauttaa, että sähköisen lukitusjärjestelmän käyttäjä tarvitsee kärsivälliset kädet. Jos ovi pitäisi saada auki hätätilanteessa ja kiireessä, voi oven avaaminen viivästyä.
– Emme ole kokeneet sähkölukkoa ongelmaksi, mutta hieman se ärsyttää, Rotonen sanoo.

Anni Minkkisen käyttämä avain saa virtaa lukkopesästä. Useimmissa sähkölukkojärjestelmissä virta tulee paristoista. Kuva: Jukka Vuokola.
Anni Minkkisen käyttämä avain saa virtaa lukkopesästä. Useimmissa sähkölukkojärjestelmissä virta tulee paristoista. Kuva: Jukka Vuokola.

Miksi Iloq on sitten niin hidas? Avaimen käyttö vaatii rauhalliset otteet, jotta avainpesän digitaalinen järjestelmä ehtii lukea avaimen datan. Avaimen työntyessä lukkopesään syntyy sähkövirtaa, ja samalla lukkoon rakennettu tunnistusjärjestelmä lukee avaimesta, onko kyseisellä avaimella oikeus päästä sisään.

Iloqin Hämeen ja Pirkanmaan myyntipäällikkö Pauli Pukari sanoo, että järjestelmän reagointiaika on järjestelmän suurin heikkous.
– Avaimen käyttö on sinänsä yhtä yksinkertaista kuin minkä tahansa muunkin avaimen.
Avain pitää käyttää avainpesässä rauhallisesti, että avainpesän tekniikka ehtii lukea avaimen datan. Hitaus on ominaisuus, mutta ei kovin hyvä sellainen. Siitä on puhuttu tuotekehityksessä.

Digitaalisuuden tullessa mukaan kuvioihin on luonnollista pohtia tietosuojaa. Järjestelmä on saanut hyväksynnän tietosuojavaltuuteltulta Reijo Aarniolta.

Avaimen tietosuojaus on Pukarin mukaan vahva. Se perustuu muuttuvaan salaukseen. Vaikka yhden avaimen tiedot onnistuisi hakkeroimaan, sillä ei pääsisi kuin yhdestä ovesta. Tämä johtuu siitä, että jokainen lukko kysyy eri turvakoodia avaimelta.

Digitaalinen lukko pitää lokikirjaa 500 viimeisimmästä kulusta. Tiedot katsotaan vain tapauksissa, kun epäillään väärinkäyttöä ja on syytä tarkistaa, millä avaimella on liikuttu tapaukseen liittyvinä ajankohtina.

Lukkojärjestelmistä toki pääsee läpi voimakeinoin, mutta se koskee muitakin lukitusjärjestelmiä.

”Iloq-järjestelmät ovat hankittaessa mekaanisia avaimia kalliimpia, mutta niiden käyttökustannukset ovat lopulta pienet.”

Toasin toimitusjohtaja Timo Lehto kertoo, että sähkölukitusjärjestelmästä on tullut vain vähän palautetta.
– Meillä on 10 000 avainta liikkeellä, niin tietysti aina hieman sattuu ja tapahtuu. Mitään isompia ongelmia ei ole kuitenkaan ilmennyt.

Sähköavain muistuttaa ulkoisesti tavallista mekaanista avainta.
Sähköavain muistuttaa ulkoisesti tavallista mekaanista avainta.

Lehdon mukaan painavin syy Iloq-järjestelmän hankkimiseen oli käytännöllisyys. Jos avain häviää, voidaan avaimen käyttöoikeudet poistaa saman tien ja aktivoida uusi avain tilalle. Näin vältytään siltä, että käyttökelpoisia avaimia päätyisi vääriin käsiin. Lukkopesiäkään ei tarvitse alkaa vaihtaa.

Toas oli varautunut siihen, että sähkölukkojen painajaiset, eli mekaaniset ongelmat, kävisivät toteen. Kun ensimmäisiä järjestelmiä hankittiin noin viisi vuotta sitten, oli Toas valmistautunut sijoittamaan huoltotöihin rahaa.

Toisin kävi.
– Meillä oli ennakko-oletus, että tällaisesta järjestelmästä tulisi paljon huoltokuluja. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, Lehto sanoo.

– Iloq-järjestelmät ovat hankittaessa mekaanisia avaimia kalliimpia, mutta niiden käyttökustannukset ovat lopulta pienet, hän jatkaa.

Vanha vs. uusi

  • Tavalliset eli mekaaniset avaimet avaavat lukon kaiverruksillaan.
  • Kaiverrukset on helppo kopioida. Etenkin 3D-tulostuksen yleistyminen tekee mekaanisista avaimista turvattomampia kuin ennen.
  • Digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat kulunhallinnan kannalta helppoja, sillä lukkopesiä ei tarvitse avainten kadotessa vaihtaa. Kadonnut avain voidaan deaktivoida.
  • Digitaalisten järjestelmien avulla huoltoyhtiöiden ja isännöitsijöiden taakka helpottuu. Avainnipun koko pienenee, kun yhdellä avaimella pääsee liikkumaan taloyhtiön tiloissa.
  • Sähköisiä lukitusjärjestelmiä tekevät muun muassa Abloy, Iloq ja Kaba.

Kommentoi