Asuminen

ASUMINEN | Susanne Hiltunen |

Riskitön kylppäri on puhdas ja ruuviton

Kosteiden tilojen ongelmat ovat usein itse aiheutettuja. Lakikaan ei aina ole niin kuin se lukee.
– Jokaisessa uudessa vesieristeen läpäisevässä reiässä on kosteusriski, koska silloin on saatettu porata vesieristyksen läpi, R.V. Groupin yrittäjä Jani Väkeväinen varoittaa yli neljän tuhannen kylpyhuonesaneerauksen kokemuksella.

Taloyhtiöissä säännökset vaihtelevat, ja joissakin yhtiöissä jopa ylimääräisen pyyheliinakoukun poraaminen kostean tilan seinään voi olla kiellettyä.

Kosteissa tiloissa on hyvä muistaa, että kalusteita asennettaessa pienikin reikä on tiivistettävä vesieristysjärjestelmään sopivalla elastisella tiivistysmassalla. Tiivistys on tehtävä myös kiinnitettävän materiaalin sekä laatan väliin.

Jani Väkeväinen muistuttaa myös, että vakuutusyhtiöt ovat erittäin tarkkoja siinä, millaisia kodin kosteusongelmia ne korvaavat. Jos asukas on itse porannut reikiä kosteisiin tiloihin ja seurauksena on kosteusvaurio, voidaan korvaukset evätä ja asukas velvoittaa korvaamaan taloyhtiölle aiheutettu vahinko.

Pyyhetelineet on kiinnitetty ruuveilla, jotka on sijoitettu laattojen saumakohtiin. Turvallisinta on, että märkätiloissa telineet kiinnitettäisiin ruuvittomilla vaihtoehdoilla.
Pyyhetelineet on kiinnitetty ruuveilla, jotka on sijoitettu laattojen saumakohtiin. Turvallisinta on, että märkätiloissa telineet kiinnitettäisiin ruuvittomilla vaihtoehdoilla.

Moni asunnonomistaja uskoo, että omistusasuntoon tehtävät pienet muokkaukset ovat hänen oma asiansa. Asunto-osakeyhtiölaki asettaa kuitenkin rajoituksia.

Lain mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle muutostyöstä, etukäteen ja kirjallisesti, jos muutokset voivat vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen.

Kosteissa tiloissa seinän sisäpuolelle kohdistuvat muutokset täyttävät nämä ilmoitusvelvollisuuden kriteerit. Jos seiniin porataan ilmoittamatta ja seurauksena on kosteusvaurio, korvaukset ovat mittavat.
– Kun kosteat tilat on vesieristetty, on aina riskin paikka, että esimerkiksi kalustettaessa kylpyhuonetta huolimattomasti mennään vesieristeen alle ja aiheutetaan pikkuhiljaa vesivahinko, Väkeväinen toteaa.

Hänen mukaansa myös huolimaton laatan läpi poraaminen saattaa rikkoa laatan ja johtaa sen vaihtamiseen.
– Tarpeeton laatan vaihto on jälleen riskipaikka vesieristeen rikkoutumiselle.

Laatoituksen saumakohdissa pitää olla tarkkana, ettei vesieristystä rikota.
Laatoituksen saumakohdissa pitää olla tarkkana, ettei vesieristystä rikota.

Usein vakuutusyhtiöt edellyttävät, että kosteiden tilojen remontoijalla on oltava märkätilojen vedeneristäjän VTT:n sertifikaatti.
– Monesti remontoijat haluavat tilata meiltä vesieristyksen, mutta ottavat sitten kuluja säästääkseen jonkun tutun laatoittamaan. Jos laatoittaja työtä tehdessään vahingossa puhkaisee vesieristyskalvon, ihmetellään vastuukysymyksiä. Siksi emme mielellämme tee pelkkiä vesieristyksiä, toteaa puolestaan R.V. Groupin projektijohtaja Reijo Kulju.

Jani Väkeväisen mukaan taloyhtiöt käyttävät asiantuntijoita märkätilaremonteissa, mutta pientalopuolella vallitsee villi länsi.
– Turussa tämä on jo ymmärretty, mutta 50 kilometrin päässä keskustasta rupeaa jo valitettavasti olemaan sitä soveltamista, yrittäjä pahoittelee.

Märkien tilojen jalkalistan pitää olla 15–20 millimetriä korkeammalla kuin muiden tilojen jalkalistojen.
Märkien tilojen jalkalistan pitää olla 15–20 millimetriä korkeammalla kuin muiden tilojen jalkalistojen.

Saman valmistajan tuoteperhettä tulisi käyttää aina märkätilarakentamisessa alusta loppuun asti. Sillä varmistetaan, että vesieristys on toimiva, eikä kosteus pääse rakenteisiin.
– Mikäli esimerkiksi vesieriste ja kiinnityslaasti eivät sovellu keskenään käytettäviksi, voi laatta irrota alustastaan ja rikkoa samalla vesieristyksen, Reijo Kulju toteaa.

Nykyisin kaikissa märkätiloissa vaaditaan vesieristys, mutta vanhoissa kylpyhuoneissa ei vesieristystä ole välttämättä lainkaan tai se on tehty vain osittain.
– Yksi tärkeimpiä märkätilan liitoksia on vesieristeen ja lattiakaivon liittymä. Väärän tyyppistä kaivon kiristysrengasta käytettäessä liitos voi jäädä vajaaksi, ja vesivahinko on valmis. Siksi on tärkeää, että märkätila-asentaja on ammattitaitoinen ja käyttää kulloiseenkin kohteeseen soveltuvia materiaaleja, projektipäällikkö jatkaa.

Sauna- ja kylpyhuoneremonteissa on muistettava sekin, että lattian vesieristys ja seinän höyrysulku pitää limittää keskenään.

Vesieristyksen alla näkyvät läpivientiputkien ympärille sijoitetut suojukset sekä seinien nurkkiin sijoitetut vahvikenauhat.
Vesieristyksen alla näkyvät läpivientiputkien ympärille sijoitetut suojukset sekä seinien nurkkiin sijoitetut vahvikenauhat.

Ilman poraamista selviää, jos turvautuu kevyiden kylpyhuonekalusteiden liimaamiseen. Markkinoilla on paljon erilaisia tarra- ja imukuppikiinnitteisiä koukkuja, tankoja ja telineitä. Osa imukupeista kiristetään paikoilleen seinään.

Joissakin tuotteissa taas on pitävä 3M-tarrakiinnitys, jonka annetaan kuivua 24 tuntia kiinnityksen jälkeen ennen käyttöönottoa.

Myös silikonisella kiinnityspuolella varustetut pyyheliinakoukut ja koukkulistat tarjoavat ruuvittoman vaihtoehdon kosteisiin tiloihin. Niiden tahmea, silikoninen tausta pysyy pitävänä ajoittaisella puhdistamisella.

Jopa kiinteitä kalusteita, saippuatelineitä ja suihkuseiniä, voidaan kiinnittää liimalla, ilman poraamista.

Altaan ympärys ja ovenpielet on tiivistettävä silikonimassalla, joka kestää 5–10 vuotta.
Altaan ympärys ja ovenpielet on tiivistettävä silikonimassalla, joka kestää 5–10 vuotta.

Jatkuvaa huolenpitoa kosteissa tiloissa vaatii myös ilmanvaihto.
– Irrota katossa olevan ilmanvaihtokanavan kansi, puhdista venttiili juoksevan veden alla ja pyyhi rätillä puhtaaksi se osa katossa sijaitsevasta kanavasta, mikä on näkyvissä, Reijo Kulju opastaa.

Myös lattiakaivo pitäisi puhdistaa hiuksista ja muusta töhnästä vähintään kerran kuukaudessa.
– Se on yleensä toimenpide, jota kaikki inhoavat, mutta alan liikkeistä löytyy sopivia kumihanskoja jokaiseen käteen.

Jani Väkeväinen lisää, että myös putkien sekä hanojen liitoskohtia pitäisi seurailla. Jos ne vuotavat, pitää antaa LVI-alan ammattilaisen korjata ne.
– Kodeissa riittää paljon muitakin remonttikohteita. Neuvon jättämään märkätila- ja kattoremontit suosiolla alan ammattilaisille, yrittäjä toteaa.

Näin vältät kosteusvauriot kotikonstein

 • Puhdista kosteiden tilojen lattiakaivo kerran kuukaudessa.
 • Irrota hajulukko, tyhjennä se hiuksista ja huuhtele vedellä.
 • Puhdista lavuaarin viemärin hajulukko määräajoin.
 • Irrota kostean tilan katosta ilmanvaihtokanavan suojus, ja huuhtele se juoksevan veden alla.
 • Pyyhi puhtaaksi rätillä se osa ilmanvaihtokanavasta, joka on näkyvissä.
 • Asenna märkätiloihin vain niihin tarkoitettuja kalusteita.
 • Kosteissa tiloissa tehtävistä, seiniin kiinnitettävistä kalusteasennuksista kannattaa aina ilmoittaa taloyhtiölle.
 • Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta sekä lämmöstä.
 • Älä sammuta lattialämmitystä kokonaan kesän ajaksi.
 • Älä jätä pesukonetta päälle kotoa poistuttaessa.
 • Muista sulkea pesukoneen hana käytön jälkeen.

Lähde: Jani Väkeväinen

Jos poraat märkätiloissa

 • Työhön soveltuu parhaiten iskuporakone, mutta käytä poran iskuominaisuutta vasta, kun terä on läpäissyt kaakelin.
 • Käytä kaakelin ja lasin poraamiseen suunniteltua poranterää ja ruostumattomia ruuveja.
 • Varmista, että porattavan kohdan takana on vain tukevaa seinää.
 • Valitse kiinnitettäviin esineisiin nähden oikeankokoiset proput sekä ruuvit ja poranterän koko niiden mukaan.
 • Kun poraat kaakelin läpi tai kaakelien saumaan, pinta kannattaa aluksi läpäistä nakuttamalla vasaralla poranterään.
 • Poranterä on kohdistettava porattaessa suoraan seinään, se ei saa heilahdella, jottei kaakeli rikkoonnu.
 • Laita reikään vesieriste, anna sen kuivua ennen proppujen ja ruuvien asentamista.
 • Poraa niin syvälle, että proppu mahtuu kokonaan reikään.

Lähde: Pisla 2017

5 vastausta artikkeliin “Riskitön kylppäri on puhdas ja ruuviton”

 1. Jone

  Lliottelua ei se vesi nyt niin viisas että nyt yhdestä ruuvin reiästä tekisi pahojaan itse vesieristyksiä ja laatoituksia tehneenä syyt on ollut kyllä muualla kuin ruuvin reiissä ruuvin pieni ruuttaus silikonia kun ruuvin laittaa auttaa varmasti


 2. Timo Lahtinen

  Niin kauan, kun kylppäreistä tehdään kylpylöitä, tulee olemaan kosteus/homeongelmia.
  Kunnon suihkukaappi altaalla, niin eipä ole ongelmia, mutta, mutta, kun se on niin vanhanaikainen… on niin trendikästä huiskia sen veden kanssa ympäriinsä.


 3. Juha Kärkimaa

  Lattialämmitystä ei rakenne tarvitse. Pahimmillaan lämpö lyhentää vedeneristeen käyttöikää


 4. Että ottaa päähän

  Olipas taas asenteellinen kirjoitus, vaikka vanha onkin.

  ”Kun kosteat tilat on vesieristetty, on aina riskin paikka, että esimerkiksi kalustettaessa kylpyhuonetta huolimattomasti mennään vesieristeen alle ja aiheutetaan pikkuhiljaa vesivahinko” – Entäs jos ei ole vesieristetty? Onko silloin riskin paikka jos kalustetaan kylpyhuonetta vaikkapa siten ettei tehdä reikiä mihinkään?

  ”Usein vakuutusyhtiöt edellyttävät, että kosteiden tilojen remontoijalla on oltava märkätilojen vedeneristäjän VTT:n sertifikaatti.” – Miksi juuri VTT:n? Ja onko VTT ainoa vedeneristäjä? Ne eristysmateriaaleja vamistavat yhtiöt kurssittavat itse omien tuotteidensa käyttämisessä.

  ”Jani Väkeväisen mukaan taloyhtiöt käyttävät asiantuntijoita märkätilaremonteissa, mutta pientalopuolella vallitsee villi länsi.
  – Turussa tämä on jo ymmärretty, mutta 50 kilometrin päässä keskustasta rupeaa jo valitettavasti olemaan sitä soveltamista, yrittäjä pahoittelee.” – Siis mikä? Ja Turusta länteen on aika märkää, joka tapauksessa.

  ”Väärän tyyppistä kaivon kiristysrengasta käytettäessä liitos voi jäädä vajaaksi, ja vesivahinko on valmis.” – Entäs jos ei käytä vettä lainkaan, onko silloin vesivahinko valmis? Ja milloin vesivahinko on valmis?

  ”Joissakin tuotteissa taas on pitävä 3M-tarrakiinnitys, jonka annetaan kuivua 24 tuntia kiinnityksen jälkeen ennen käyttöönottoa.” – 3M on valmistaja (”Minnesota Mining & Manufacturing”) joka valmistaa erilaisia tuotteita mm. esineiden väliseen kiinnitykseen, mm. erilaisia teippejä ja liimoja, eri tuotteita erilaisille pinnoille. Mikä niistä on ”pitävä 3M-tarrakiinnitys”?

  ”Myös silikonisella kiinnityspuolella varustetut pyyheliinakoukut ja koukkulistat tarjoavat ruuvittoman vaihtoehdon kosteisiin tiloihin. Niiden tahmea, silikoninen tausta pysyy pitävänä ajoittaisella puhdistamisella.” – ”Silikoninen kiinnityspuoli”? Miksi pitäisi ylipäätään irroitella silikonilla kiinnitettyjä jotain, elleivät itse irtoa? Alun alkaen se kiinnityskohta piti puhdistaa, silikoni päälle ja se jokin kiinni. Ja muita toimenpiteitä vasta jos/kun se jokin irtoaa.

  ”Jatkuvaa huolenpitoa kosteissa tiloissa vaatii myös ilmanvaihto.
  – Irrota katossa olevan ilmanvaihtokanavan kansi, puhdista venttiili juoksevan veden alla ja pyyhi rätillä puhtaaksi se osa katossa sijaitsevasta kanavasta, mikä on näkyvissä, Reijo Kulju opastaa.” – Miksi pitäisi ”jatkuvasti” hoitaa? Eikö riitä että vaikkapa kerran kuukaudessa puhdistaa venttiilin? Kun olisi muutakin tekemistä kuin venttiilin kokoaikainen putsaaminen. Ja voiko käyttää talouspaperia rätin sijaan?

  ”Poranterä on kohdistettava porattaessa suoraan seinään, se ei saa heilahdella, jottei kaakeli rikkoonnu.” – Eiköhän se kaakeli mene rikki kun siihen tekee poraamalla reiän. Kun silloin se ei enää ole ehjä, vaan reiällinen kaakeli. Olkoonkin että ”hallitusti rikottu”, mutta kuitenkin.


 5. Jone

  Vtt ottaa vesieristyksestä hirveet summat vuosittai ja joka vuosi hinnat vain nousee oikein välistä vetäjä vesieristys kun ei oo mitään avaruustiedettä huolellinen tottakai täytyy olla


Kommentoi