Asuminen

ASUMINEN | Anne Kortela |

Raisioon omakotitalon voi rakentaa luonnon lähelle

Moni perhe on viime vuosina muuttanut muilta paikkakunnilta Raisioon omakotihaaveiden takia, mutta myös raisiolaiset itse haluavat pysyä sopivan kokoisena pitämässään kaupungissa. Tälläkin hetkellä Raisiosta on helppo löytää omakotitontti rauhalliselta alueelta. Uusia kerrostaloasuntoja on suunnitteilla keskustaan, ja ne kiinnostavat erityisesti muilta alueilta muuttavia raisiolaisia.

Rakennusliike Hartela on juuri aloittamassa uutta rakennustyömaata Raision keskustassa, aivan kaupungintaloa vastapäätä. Sen vieressä Kirkkoväärtinkujan varrella on pienehkö vanhempi kerrostalo, jossa on matala liikesiipi. Keskeiselle paikalle Raisiontien varteen tuleva kerrostalo kiinnosti hyvin ostajia.
– Aloitimme ennakkomarkkinoinnin viime kesällä, ja odotukset ylitettiin, sillä varaussopimuksia tuli 2–3 viikon aikana melkein puoleen asunnoista. Rakennuspaikka on rauhallinen, ja siinä on kaupungin puistoaluetta lähellä. Hyvä asia on myös bussilinja aivan vieressä. Kaikkiaan taloon tulee 37 asuntoa, ja kauppakirjoja tehdään parhaillaan. Ostajista suurin osa on raisiolaisia, ja asunnot ovat kiinnostaneet erityisesti vähän vanhempia ihmisiä, hankekehityspäällikkö Ville Vairinen kertoo.

Talosta tulee kuusikerroksinen, ja siihen tulee yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Asuntojen koot vaihtelevat 30–75,5 neliön välillä. Valmistumisajaksi on arvioitu huhti-toukokuu 2019.

Talo liitetään kaukolämpöverkkoon, ja siinä on patterilämmitys. Pihalle tulee pysäköintihalli pihakannen alle. Pihakannen päälle tulee taloyhtiöiden yhteinen oleskelualue.
– Yksiöt ovat ilman saunaa, kaikissa muissa asunnoissa on oma sauna. Suurimmassa osassa on myös lasitetut parvekkeet. Asukkaat voivat valita neljästä eri sisustustyylistä mieleisensä. Valittavana on muun muassa asunnon parketin sävy, keittiön kaapiston ovet ja keittiö- ja kylpytilojen laatat, Vairinen jatkaa.

”Asemakaavassa on tämän lisäksi rakennuspaikat kahdelle muulle kerrostalolle.”

Kohde on Hartelalle pitkään aikaan ensimmäinen Raisiossa mutta ei jää korttelin ainoaksi uudeksi kerrostaloksi, vaan se on ensimmäinen kolmesta kerrostalosta. Vairisen mukaan seuraavan talon tieltä puretaan Raisiontien varrelta pienen kerrostalon yksikerroksinen liikesiipi. Kolmas talo rakennetaan purettavan päiväkodin paikalle. Niiden aikatauluja ei vielä ole lyöty lukkoon.

Tällä hetkellä Hartela on Raisiossa ainoa kerrostaloja urakoiva rakentaja.
– Vielä rakenteilla ei ole yhtään kerrostaloa, vain Hartelalla on rakennuslupa yhdelle talolle. Asemakaavassa on tämän lisäksi rakennuspaikat kahdelle muulle kerrostalolle. Lisäksi kerrostalotontteja on kaavoitettu uudelle Kerttulan Kisakylän kaava-alueelle, Raision kaupungin rakennustarkastaja Petri Ojanen kertoo.

– Lisäksi yhteen rivitalotonttiin tulee lähiaikoina rakennuslupa Ihalan koulun lähelle Konsantielle. Sinne on perustettu asunto-osakeyhtiö Raision Katanummenpuisto, johon tulee kaksi paritaloa ja kaksi rivitaloa, yhteensä 17 asuntoa. Lisäksi kaksi rivitalokohdetta on rakenteilla. Ne ovat asunto-osakeyhtiöt Raision Kurki ja Raision Joutsen, Ojanen jatkaa.

Merinuorikkalaan eli Raision kaupungin Nuorikkalanmetsä 2 -kaavoitusalueelle on noussut toistakymmentä uutta omakotitaloa. Alue on rauhallinen, ja sen ympäristössä on metsää, kuitenkin keskustaan on vain parisen kilometriä. Kuva on Kotiniitynkadulta.
Merinuorikkalaan eli Raision kaupungin Nuorikkalanmetsä 2 -kaavoitusalueelle on noussut toistakymmentä uutta omakotitaloa. Alue on rauhallinen, ja sen ympäristössä on metsää, kuitenkin keskustaan on vain parisen kilometriä. Kuva on Kotiniitynkadulta.

Rakentaminen painottuukin nyt omakotitaloihin. Uusimmat kaavoitetut tontit ovat Ihalassa, Nuorikkalassa ja Kaanaalla.

Eniten uusia taloja rakennetaan tällä hetkellä Katteluksenmetsän kaavoitusalueella, josta on varattu kahdeksan tonttia, vapaana on vielä kahdeksan tonttia ja yksi Nuorikkalanmetsä 4 -alueella.

Ihalanpuiston 14 tontista on kahdeksan varattu, joten kuusi on vapaana. Kaanaalla Katteluksen metsässä on kaavoitettu 27 tonttia, joista vasta kahdeksan on varattu.
– Tarjontaa on ollut aika hyvin kysyntään nähden, tälläkin hetkellä vapaana ja rakentamisvalmiina on vajaat neljäkymmentä tonttia. Tonttien keskikoko on noin tuhat neliötä, rakennusoikeutta niissä on runsaat 200 neliötä. Kaava mahdollistaa yksi- tai puolitoistakerroksisia taloja, Kaanaalla Katteluksessa korkeintaan kaksi kerrosta, Ojanen jatkaa.

Nuorikkala on kuin palanen maaseutua, vaikka se on vain parin kilometrin päässä Raision keskustasta. Alueella on paljon metsää, maataloja, peltoja, sekä omakotitaloja, mutta myös Tahvion koulu. Se sijoittuu Nesteentien ja Raisiontien välimaastoon, jonne ajoyhteys on Nesteentieltä.

Sateenkaari valaisee Merinuorikkalaa, joka sijaitsee liikenteeltä näkymättömissä Nesteentien ja Raisiontien välimaastossa. Lähellä, miltei maalaismaisemassa on myös Tahvion koulu. Rakentaminen on osittain kesken, ja pari tonttia on vielä varaamatta.
Sateenkaari valaisee Merinuorikkalaa, joka sijaitsee liikenteeltä näkymättömissä Nesteentien ja Raisiontien välimaastossa. Lähellä, miltei maalaismaisemassa on myös Tahvion koulu. Rakentaminen on osittain kesken, ja pari tonttia on vielä varaamatta.

Anniina ja Ari Kallio ovat onnellisia uuden omakotitalon omistajia, jotka pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa lokakuussa. Se tuntui mukavalta vuoden vuokra-asumisen jälkeen. Sitä ennen raisiolaisperhe asui omakotitalossa Kaanaan alueella.
– Viidestä lapsestamme vain nuorin poika asuu enää kotona, joten halusimme vaihtaa pienempään taloon, mutta emme halunneet jäädä enää Kaanaalle. Katselimme tontteja muualta Raisiosta ja myös Naantalista, Anniina Kallio kertoo.

Merinuorikkalasta, eli kaupungin Nuorikkalanmetsä-kaavoitusalueelta löytyi mieleinen tontti.
– Sijainti oli meille tärkeä. Tontti on lähellä keskustaa, joten kaikki palvelut ovat lähellä, ja matka on lyhyempi Vaisaaren kouluun. Tämän tontin ilmansuunnat olivat juuri sopivat sellaiselle talolle kuin halusimme, Ari Kallio toteaa.

1 240 neliömetrin tontti on tasainen ja rajoittuu metsään. Tontille rakennettiin Kastellin yksikerroksinen talo, jota pystyi muokkaamaan hyvin mieleisekseen.

Tärkein muutos oli suurikokoisen terassin rakentaminen ja autotallin lisääminen. Terassilla on tilaa isoille oleskeluryhmille, ja lämmitettävä ulkoallas on ollut jo ahkerassa käytössä viikonloppuisin.

Perhe urakoi itse talon perustan, terassin ja autotallin sisustan, muut työt hoiti talotoimittaja.
– Emme halunneet enää kaksikerroksista taloa, ja pidimme tämän talon selkeydestä. Rakentaminen sujui oikein hyvin, ja myös Raision kaupungin kanssa asiointi oli sujuvaa. Kaiken kaikkiaan koko projekti kesti noin vuoden, Anniina Kallio kertoo.

Hän on pitänyt erityisesti alueen luonnosta ja lenkkeilymahdollisuuksista. Raision kaupungille hän kuitenkin haluaa lähettää terveisiä, että bussi saisi kulkea jostain läheltä, sillä edes koulubusseja ei ole järjestetty.

Sarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue myös ensimmäinen, toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes, seitsemäs ja kahdeksas osa.

Kommentoi