Asuminen

ASUMINEN | Eeva Lehtinen |

Ovi on talon käyntikortti

Ulko-ovissa satsataan lämpöarvoon, ulkonäköön ja murtosuojaukseen.

Ovivalinnalla voi vaikuttaa asumismukavuuteen, kodin ilmeeseen ja energian kulutukseen.
– Suomessa myytävillä ulko-ovilla on oltava CE-merkintä. U-arvon eli lämpöläpäisykertoimen on oltava vähintään 1,0, Jari Luotonen Skanssin K-raudasta kertoo.
– Ulko-ovet ovat nykyään jopa 7–9 senttimetriä paksuja. U-arvo on nyt kolme kertaa parempi kuin esimerkiksi 1980-luvun ovissa. Jos parikymmentä vuotta vanhan oven vaihtaa uuteen, saa energia­säästöä, Luotonen sanoo.

Skanssin K-raudan Jari Luotonen esittelee suosittua valkoista ovimallia.Ovi on ahkerassa käytössä, joten sen pitää toimia moitteettomasti.

Ulko-ovissa riittää valinnanvaraa. Valikoimasta löytyy moderneja ja perinteisempiä malleja.
– Ovissa on paljon erilaisia kuvioita pysty- ja vaakalinjassa, ja värejä on paljon. Valkoinen on suosituin, mutta myös tummanharmaita ovia menee paljon. Uusiin vaaleisiin taloihin laitetaan usein tummat ikkunapielet ja ovet. Seuraavaksi suosituimpia värejä ovat ruskea ja punainen, Jari Luotonen kertoo.

Kaarinassa sijaitsevalla ovitehdas Vihannolla on valmistettu ovia jo yli 60 vuotta.
– Hyvin tummat ovat tehneet paluun. Mustia ovia oli jo 1970- ja 1980-luvuilla, ja nyt ne kiinnostavat jälleen. Puulaaduista teak on edelleen suosituin. Sitten tulee tammi, Ilkka Vihanto kertoo.

Eroa on sillä, valitaanko ovea uuteen taloon vain vaihdetaanko vanhan talon ovi uuteen.
– Kun korjataan vanhaa taloa, asiakas kysyy usein neuvoa, millainen sen aikakauden ovi on ollut. Valokuva talosta auttaa usein paljon. Voidaan tehdä samanlainen ovi kuin alkuperäinen on ollut, mutta uusi ovi täyttää nykypäivän vaatimukset, Vihanto sanoo.
– Kun ihmiset rakentavat uutta taloa, on mietittävää niin paljon, että usein ulko-oveen ei kiinnitetä hurjasti huomiota. Riittää, että se sopii taloon. Kun taas vaihdetaan vanhaa ovea, käytetään sen valintaan usein enemmän aikaa, Jari Luotonen arvioi.

Amerikkalaisen pähkinäpuuoven kapea pystyikkuna antaa valoa eteiseen.
Amerikkalaisen pähkinäpuuoven kapea pystyikkuna antaa valoa eteiseen.

Luotonen kertoo, että suurin osa ovista tehdään vakiokokoon 100 x 210 senttiä, mutta korkeampien ovien kysyntä on lisääntynyt.
– Huoneiden korkeudet ovat kasvaneet, ja 230 senttiä korkeiden ovien kysyntä on lisääntynyt.

Yhä useampi haluaa ulko-oveen ikkunapintaa tuomaan valoa sisälle. Perinteisten ruutuikkunoiden lisäksi ikkunat voivat olla pyöreitä, suorakaiteen muotoisia tai neliöitä. Ikkunoita voi olla yksi tai useampi pienempi.
– Monet haluavat maitolasia, joka tuo valoa tuulikaappiin, mutta siitä ei näy läpi. Mitä vähemmän on lasia, sitä parempi U-arvo ovessa on. Tosin lasit ovat nykyään laadukkaita, eivätkä ne merkittävästi heikennä oven lämmöneristyskykyä, Jari Luotonen sanoo.
– Osa kokee umpioven raskaana, ja ikkunoilla haetaan keveyttä. Joitakin huolettaa lasiovien turvallisuus, mutta lasi voidaan vahvistaa, Ilkka Vihanto kertoo.

”Ulko-ovesta kuljetaan päivittäin, joten sen täytyy liikkua ja lukkiutua vaivattomasti.”

Ulko-ovet ovat iso osa talon julkisivua. Ovesta voi tehdä katseenvangitsijan tai sen voi sulauttaa huomaamattomaksi osaksi seinää. Ohimenevät trendit eivät kuulu ovimaailmaan, sillä ovet ovat käytössä vuosikymmeniä.
– Ulko-ovea katsotaan ainakin parikymmentä vuotta, joten monet valitsevat modernin, hillityn oven, Luotonen sanoo.

Ovi on talon käyntikortti. Rohkean värinen ovi erottuu.
– On tärkeää, että talon pääoven tunnistaa. Ei ole kiva, jos vieraat kolkuttelevat väärällä ovella, Vihanto toteaa.

Ruskeat. modernit ja yksinkertaiset ovet ovat suosittujat. Tällä hetkellä trendikkäimpiä ovat ovimallit, joissa on kapeita pystyikkunoita.
Ruskeat. modernit ja yksinkertaiset ovet ovat suosittujat. Tällä hetkellä trendikkäimpiä ovat ovimallit, joissa on kapeita pystyikkunoita.

Ulko-ovea käytetään paljon, ja sen täytyy kestää kovaa kulutusta, säätä ja turvata koti.
– Uutta taloa rakentaessa kannattaa huomioida ulko-oven sijainti, jotta ovi ei joutuisi säiden armoille. Vesi ja suora auringonpaiste koettelevat ovea, joten ovi olisi hyvä saada katoksen alle, Ilkka Vihanto sanoo.

Oven on toimittava moitteettomasti.
– Ulko-ovesta kuljetaan päivittäin, joten sen täytyy liikkua ja lukkiutua vaivattomasti. Lapset saattavat heittää ovia kiinni välillä kovaakin, joten oven täytyy kestää ja saranoiden olla kunnossa, Jari Luotonen sanoo.

Ovien hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta useampaan tuhanteen euroon. Oven hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten materiaali. Oven pintamateriaali voi olla puuta, alumiinia tai hdf-puukuitulevyä.

Joissakin Euroopan maissa on jo käytössä ovien murtosuojastandardi, jonka mukaan ovirakenteen murtosuojausta mitataan.
– Ulko-ovissa ei Suomessa ole säädetty murtolujuutta, mutta siihen kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota myös ovilevyssä eikä vain lukituksessa, Ilkka Vihanto painottaa.

Kommentoi