Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

Neulonta ja nikkarointi tarjoavat omaa aikaa – Turkuun avoin Kässäkahvila

Kolmasosa suomalaisista kertoo nikkaroivansa, rakentelevansa tai tekevänsä käsitöitä ainakin muutaman kerran kuussa, käy ilmi Taitoliiton teettämästä tutkimuksesta. Seitsemän prosenttia kertoo tekevänsä käsitöitä joka päivä ja 77 prosenttia suomalaisista harrastaa käsitöitä ainakin satunnaisesti.

Neulonta ja virkkaus ovat suosituimpia käsitöitä harrastavien naisten piirissä. Seuraavaksi suosituimpia ovat ompelu ja sisustukseen tai tuunaamiseen liittyvät käsityöt.
Miehet harrastavat nikkarointia, puutöitä, kunnostusta, rakentelua sekä tekevät pienoismalleja.
Naisten ja miesten harrastamisen välillä on eroa siinä, että miehet tekevät enemmän tarpeeseen liittyvää rakentamista, kun naisille käsityö on ennen kaikkea rentoutumista ja omaa aikaa. Naiset myös tekevät käsitöitä säännöllisemmin ja useammin kuin miehet. Naisista jopa 11 prosenttia tekee käsitöitä päivittäin.
Käsityöharrastuksen keskeinen motiivi on oma aika, rentoutuminen ja käsitöiden tuoma hyvinvointi.
 

Käsityön aktiiviharrastajat käyttävät käsityömateriaaleihin ja -tarvikkeisiin rahaa keskimäärin 350 euroa ja käsityökursseihin noin 70 euroa vuodessa. Eniten rahaa harrastukseensa käyttävät 35–49-vuotiaat. Tällä ikäluokalla on toisaalta vähiten aikaa käytettävänä harrastukseensa.
Messut, kurssit ja työpajat kiinnostavat erityisesti 25–49-vuotiaita. Kiinnostavimmiksi käsityökurssimuodoiksi vastaajat nostavat muutaman tunnin pituiset lyhytkurssit. Kurssiaiheina erityisen kiinnostavaksi koetaan kierrätysmateriaalien hyödyntäminen, mutta tärkeinä kurssikiinnostuksen lisääjinä nousevat esiin myös perinnekäsityöt sekä uusien materiaalien ja perinteisten tekniikoiden yhdistäminen.

Taitoliitto teetti elokuussa 2018 Taloustutkimuksella laajan käsityön harrastamiseen paneutuvan kuluttajakyselyn, joka suunnattiin yli 18-vuotiaille vastaajille. Kysely tehtiin nyt toisen kerran.

Avoin Kässäkahvila kutsuu oppimaan

Turussa käynnistyy kaikille avoin Kässäkahvila, kun Lounais-Suomen Martat aloittavat käsityöryhmätoiminnan. Kässäkahvilassa ei ole opettajia vaan opastus tapahtuu vertaistoimintana, toisilta osallistujilta oppien. Taitotasovaatimuksia Kässäkahvilassa ei tunneta, eikä osallistuakseen tarvitse olla myöskään martta.
 
Kässäkahvilan ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 27.11. kello 18 Lounais-Suomen Marttojen tiloissa, Yliopistonkatu 33 G.
Ilmoittautua voi netissä osoitteessa https://www.martat.fi/tapahtuma/kassakahvila-turussa-27-11/ tai sähköpostilla maarit.hatakka@martat.fi.

Kommentoi