Asuminen

ASUMINEN | ANNE KORTELA |

Näin valitset ilmanpuhdistimen

Puhdas sisäilma on tärkeä hyvinvoinnille, mutta se, onko ilmanpuhdistimista hyötyä, on jo vaikeammin todennettavissa.

Turkulaisen Elise Pasasen kotona puhtaan ilman varmistavat kaksi ilmanpuhdistinta, jotka ovat olleet käytössä kolmisenkymmentä vuotta.
– Niistä on ollut paljon hyötyä, sillä minulla on pölyallergia ja on ollut myös astma, samoin tyttärilläni, Pasanen kertoo.

Hän sanoo, että myös äitinsä, joka oman putkiremonttinsa ajan yöpyi Pasasen luona, nukkui paremmin kuin kotonaan, koska ”oli niin hyvä hengittää”.
– Hän haluaa itselleenkin ilmanpuhdistimen, ja menimme ostamaan sitä, mutta ne ovat kalliita, ja niitä on vaikea vertailla. Kun itse aikoinaan ostin Elixairin ilmanpuhdistimen, siinä oli Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus, mutta kaupasta emme löytäneet yhtään liiton suosittelemaa laitetta, eikä liitolla ole Turussa enää kotiin kokeiltavaksi lainattavia ilmanpuhdistimia. Lopulta löysin verkkokaupasta OBH ilmanpuhdistimen, jossa oli Allergiatunnus, joten siihen varmaan päädymme, Elise Pasanen arvelee.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei kotikäyttöön ole yhtään todella tehokasta laitetta.

Gigantin myymälässä ilmanpuhdistimien hinnat ovat 200–650 euroa, ja tekniikat vaihtelevat. Elixair puhdistaa ilmaa sähkösuodattimella, Wilfa ja Electrolux ilmavirran ja suodattimen avulla, Beurerin käyttää vettä ja Air Free hävittää pölyt kuumentamalla.

Elixair on ainoa suomalainen ilmanpuhdistin. Sen suodattimet voi itse pestä.
Elixair on ainoa suomalainen ilmanpuhdistin. Sen suodattimet voi itse pestä.

Kaksi asiantuntijaa, VTT:n johtava tutkija Matti Lehtimäki sekä Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton yhteisen sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen pitävät ilmanpuhdistimien valintaa kuluttajille vaikeana, koska ajantasaista, luotettavaa tietoa ei ole helposti saatavilla. He suosittelevat kokeilemaan laitetta kotona, jos mahdollista, tai yksi lähtökohta voisi olla Allergiatunnuksen kriteerien täyttyminen.

Matti Lehtimäki ei aseta mitään tekniikoista etusijalle.
– Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei kotikäyttöön ole yhtään todella tehokasta laitetta. Ongelma on, että ilmanpuhdistimet ovat niin äänekkäitä, että niiden teho säädetään alhaiseksi, eikä puhdistusteho sitten riitä. Korkea erotusaste, esimerkiksi 99,9, jolla tehoa usein kuvataan, ei kerro kaikkea, vaan ratkaisevaa on erotusasteen ja laitteen ilmavirran yhteisvaikutus.

Hän jatkaa, että ilmanpuhdistimen tehokkuus pitäisi myös suhteuttaa huoneen tilavuuteen ja ilmanvaihtoon riittäväksi.
– Lisäksi suodattimet on puhdistettava tai vaihdettava riittävän usein, ja lopullinen teho on aina kiinni käytöstä. Puhdistinta on käytettävä riittävän isolla teholla, tutkija toteaa.

Markkinoinnissa usein mainittu HEPA- ja/tai aktiivihiilisuodatin ei välttämättä kerro laitteesta paljon, sillä HEPA on yleisnimi tehokkaille hiukkassuodattimille, kun taas aktiivihiilisuodatin on tarkoitettu kaasumaisille epäpuhtauksille.

Lisäksi aktiivihiiltä on Matti Lehtimäen mukaan oltava paljon, jotta sillä olisi vaikutusta, mutta hän on nähnyt laitteita, joissa sitä on vain nimeksi, eikä hän muutenkaan pidä sitä minään ihmelääkkeenä.

Elixairin ilmanpuhdistimessa on esisuodatin, sähkösuodatin ja aktiivihiilisuodatin. Juhana Humalamäki kertoo, että sähkönkulutus on pientä ja ääni on hiljainen.
Elixairin ilmanpuhdistimessa on esisuodatin, sähkösuodatin ja aktiivihiilisuodatin. Juhana Humalamäki kertoo, että sähkönkulutus on pientä ja ääni on hiljainen.

Tuula Syrjänen korostaa kodin ilmanvaihdon kokonaisuutta. Ensin pitäisi varmistaa, että se toimii oikein ja että järjestelmässä olevat suodattimet on vaihdettu, samoin kuin että on siivottu hyvin.
– Huoneilmaa voi raikastaa myös lämpötilaa laskemalla. Vasta sitten kannattaa miettiä, tarvitseeko ilmanpuhdistinta.

Hänen mukaansa puhdistimet poistavat kyllä pölyhiukkasia mutta eivät useinkaan kaasuja, joita tulee huoneilmaan kaikista esineistä ja ulkoa liikenteestä.

Ilmanpuhdistimien uusinta tekniikkaa edustaa Air Free, jonka sisällä kuumeneva keraaminen osa polttaa keräämänsä pölyn.
Ilmanpuhdistimien uusinta tekniikkaa edustaa Air Free, jonka sisällä kuumeneva keraaminen osa polttaa keräämänsä pölyn.

Allergiatunnus on käytössä kotikäyttöön tarkoitetuista ilmanpuhdistimista vain OBH Nordican kahdella mallilla. Aivan äskettäin sen sai myös Electrolux.
– Myöntäisimme tunnuksia enemmän, mutta usein hakija ei ole voinut esittää puolueettomia, kriteereitämme täyttäviä mittaustuloksia, tai tehoa ei ole edes testattu. Hyvin yleisesti puhdistustehon kerrotaan olevan lähes 99,9 prosenttia ilman epäpuhtauksista mutta ei kerrota, että puhutaan yli 2 mikrometrin hiukkasten kokoluokasta. Meidän rajamme on 0,3, sanoo Allergiatunnuksesta vastaava Allergia- ja astmaliiton viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko.

– Jos viitataan kahden mikrometrin rajaan, voisin sanoa, että lähes 80 prosenttia ilmanpuhdistimista on ollut tähän asti huuhaata, sillä usein laitetta ei ole testattu 0,3 mikrometrin pienhiukkasilla, ja tämä taso on edellytys allergiaa ja astmaa sairastavalle. Suurin osa Allergiatunnuksen kriteerit täyttävien ilmanpuhdistimien käyttäjistä on pahimpaan siitepölyaikaan kokenut, että ne ovat helpottaneet oloa oikein käytettyinä, hän jatkaa.

Liitto on puolueeton, voittoa tavoittelematon terveysjärjestö, joka tekee yhteistyötä tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.
– Uskallan sanoa, että myynnissä on paljon koirankarvaluokan (2 mikrometriä) ilmanpuhdistimia, jotka eivät täytä kriteereitämme. Laitteen on myös alitettava lakisääteinen jatkuvakäyttöisen laitteen äänitaso eli 33 desibeliä, Alanko toteaa.

Suomalainen ilmapuhdistinvalmistaja, turkulainen Elixair Oy on luopunut Allergiatunnuksesta, koska laitteista yli puolet menee vientiin, eikä tunnuksesta koeta olevan hyötyä ulkomailla. Myyntipäällikkö Juhana Humalamäki sanoo, että ilmanpuhdistimet puhdistavat myös alle 0,3 mikrometrin hiukkaset.

Skanssin Gigantin osastopäällikkö Sami Hakanen näyttää, miten suodatin vaihdetaan Electroluxin ilmanpuhdistimeen. Suodatinpakkaus maksaa nelisenkymmentä euroa, ja sen pitäisi riittää vuodeksi. Joissakin puhdistimissa suodattimen voi pestä.
Skanssin Gigantin osastopäällikkö Sami Hakanen näyttää, miten suodatin vaihdetaan Electroluxin ilmanpuhdistimeen. Suodatinpakkaus maksaa nelisenkymmentä euroa, ja sen pitäisi riittää vuodeksi. Joissakin puhdistimissa suodattimen voi pestä.

Artikkeliin on haastateltu lisäksi: Electrolux /tuotepäällikkö Katja Eerola, Gigantti/ tuotepäällikkö Antti Pakarinen.

Lisätietoa sisäilmasta: Hengitysliiton sekä Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonta, puh. 020 757 5181, ma–to klo 9–15.

2 vastausta artikkeliin “Näin valitset ilmanpuhdistimen”

  1. AO

    Niin siis miten valitsen ilmanpuhdistimne?


    • Turun Sanomat

      Jutussa mainitaan useita seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon ilmanpuhdistinta valitessa. Muutakin pohdintaa aiheesta toki mukana on. -Katariina/TS


Kommentoi