Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

Näin laitat saunan talviteloille

Talvella kylmillään oleva sauna on hyvä laittaa niin sanotusti talviteloille, jotta sen käyttöikä pitenee ja uudelleen käyttöön ottaminen on mahdollisimman miellyttävää.

Olennaisinta on muistaa, että varsinkin tiiviissä käytössä olevan ulkosaunan rakenteissa ja sopissa vallitsee jatkuva kosteus, joka jäätyy lämpötilan painuessa miinusmerkkiseksi. Kosteus taas laajenee jäätyessään, mikä voi vahingoittaa puuta ja kiuaskiviä.

Siksi on tärkeää muistaa kuivattaa sauna lämmittämällä ennen talviteloille laittamista.
– Suuret lämpötilaerot eivät haittaa pihasaunaa, mutta muhimaan jäävä kosteus voi haitata. Se on uhka nimenomaan talvella pitkäksi ajaksi lämmittämättömiksi jäävissä ulkosaunoissa. Jos sauna on jatkuvassa käytössä, kosteus ei pääse muhimaan. Jäätyessään laajeneva vesi voi tehdä hallaa myös kiuaskiville, mikäli niihin on kulunut uurteita, joihin vesi pääsee. Kiven sisällä laajeneva vesi haurastaa kiveä ja lyhentää sen käyttöikää, Harvian saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa muistuttaa.

– Sauna kannattaa siivota vähintään kerran vuodessa kunnolla hygienian ja käyttömukavuuden vuoksi. Siivous on hyvä jaksaa tehdä nyt syksyllä, jotta keväällä pääsee sitten valmiille lauteille.

Teetä nuohous syksyllä

Syyssiivous on syytä ulottaa ulkosaunan sisätilojen lisäksi ulkopintoihin. Rännit on hyvä putsata syksyllä, jolloin niihin mahdolliset pudonneet lehdet ovat vielä tuoreita. Talven jälkeen keväällä niiden irrottaminen on tahmeampaa.

Myös nuohous kannattaa teettää talviteloille panemisen yhteydessä. Oma yksityiskäytössä oleva sauna on lain mukaan nuohottava joka kolmas vuosi.

– Monen ulkosauna on luonnonveden rannalla. Saunan peseminen tulee edullisimmaksi luonnonvedellä, mikä onnistuu syksyllä ennen jäiden tuloa paljon kevättä vaivattomammin. Ja jos rantasaunan vesipumppu on vesistössä, se on muistettava nostaa telakalle ennen jäitä ja pakkasia, Vehmaa muistuttaa.

Jos kylmänä talvehtivassa ulkosaunassa on löylyautomaatti, sen tyhjentäminen on syksyisin tärkeää. Ylipäätään talviteloille panemisen yhteydessä sauna kannattaa tyhjentää irtaimistosta, joka on turhaa jättää kylmän armoille.

Sulje puun syyt kylmällä vedellä

Saunan lauteet on hyödyllistä kastella ennen varsinaista pesua lämpimällä vedellä. Puun syyt avautuvat ja lika irtoaa helpommin.

Puupintojen pesuun soveltuu parhaiten pehmeä harja ja veteen sekoitettu heikosti emäksinen puhdistusaine. Harjaaminen on hellävaraisin tehdä puun syiden suuntaisesti, jotta ne säilyvät kauniina eivätkä tikkuunnu.

Huuhtele lauteet ja seinät ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine lähtee varmasti. Huuhtelu kannattaa tehdä vuorostaan kylmällä vedellä, joka saa syyt sulkeutumaan.
– Lauteita pestessä on hyvä muistaa myös niiden alapuoli. Sinne valuu hikeä siinä missä yläpuolellekin. Pesun jälkeen suojakäsittely tulee tarpeeseen. Parafiiniöljy vähentää kosteuden ja lian imeytymistä lauteisiin ja samalla käyttöikä pitenee. Uudet lauteet kannattaa aina käsitellä ennen käyttöönottoa. Seinä- ja kattopaneelien käsittely parafiiniöljyllä sen sijaan ei yleensä ole tarpeellista.

Kun saunaa panee talviteloille, on syytä tarkastaa myös kiuas. Olennaisinta on tulipesän ja arinan kunto, sillä tuli kuluttaa niitä eniten.
– Tarkasta taskulampun avulla, etteivät tulipesän seinät ole palaneet puhki ja ettei arina ole halkeillut tai vääntynyt. Ne ovat todennäköisimmät viat.

Syyssiivouksen päätteeksi kiuas lämmitetään ja sauna kuivatellaan.

Lähde: Harvia

Kommentoi