Asuminen

ASUMINEN | Anne Kortela |

Naantaliin lähelle palveluja

Naantalin vetovoima houkuttelee erityisesti lähiseudulta omakotitalonsa myyneitä. Moni muuttaja arvostaa lyhyitä etäisyyksiä keskustaan ja muihin palveluihin. Merinäköala on ehdottomasti plussaa.

Pikkukaupungin rakentaminen on piristynyt viime kuukausina, ja uudet asunnot ovat menneet hyvin kaupaksi. Eniten Naantalissa rakennetaan pientaloja, mutta jonkun verran myös kerrostaloja.

Vajaan kilometrin päähän ydinkeskustasta sataman suuntaan YIT Rakennus Oy rakentaa kerrostaloja. Humalisto I -kaava-alueen ensimmäinen kohde, kuusikerroksinen As Oy Naantalin Merikapteeni on runkovaiheessa.

Alueelle tulee kaikkiaan kuusi-seitsemän kerrostaloa suunnitteluratkaisuista riippuen.
– Kohde ehti olla ennakkomarkkinoinnissa pari vuotta, mutta kiinnostus virkistyi taloustilanteen elpymisen myötä loppuvuonna 2016. Kun aloitimme louhintatyöt, noin 20 prosenttia asunnoista oli varattu. Talo valmistuu maaliskuun lopussa vuonna 2018, ja siihen tulee 37 asuntoa. Asuntotyyppejä on yksiöistä kolmioihin, sekä muutama yhdistelmäasunto. Toiveissa on päästä aloittamaan seuraava talo jo syksyllä, YIT:n rakennuttajapäällikkö Antero Mäkelä kertoo.

”YIT:llä ja Naantalin kaupungilla on rannan tuntumassa vielä kaavoittamaton maa-alue.”

Tontilta on louhittu paljon kalliota, ja Mäkelän mukaan asunnot ovat kiinnostaneet erityisesti lähiseudun omakotialoista kerrostaloon muuttavia. Jonkun verran niitä on ostettu myös kesäpaikaksi ja sijoitusasunnoiksi.

Merinäköalan lisäksi etuina ovat isot parvekkeet ja kävelymatka keskustaan ja palveluihin.
– YIT:llä ja Naantalin kaupungilla on rannan tuntumassa vielä kaavoittamaton maa-alue, jolle on yhdessä suunniteltu korkealuokkaista merellistä asuntoaluetta vuodesta 2000 alkaen. On valitettavaa, että Manner-Naantalin osa-yleiskaavassa ranta-alueet sittemmin on osoitettu teollisuus- ja työpaikka-alueiksi. Ratkaisu on ihmetyttänyt asunnon ostajia, eikä helpota asuntojen markkinointia, Mäkelä jatkaa.

Alf ja Marja Björkman nauttivat vieläkin kahdeksan vuoden asumisen jälkeen parvekkeeltaan avautuvasta näkymästä merelle ja vastapäiselle korjaustelakalle nostureineen.
Alf ja Marja Björkman nauttivat vieläkin kahdeksan vuoden asumisen jälkeen parvekkeeltaan avautuvasta näkymästä merelle ja vastapäiselle korjaustelakalle nostureineen.

Aiemmin YIT on rakentanut naapuritonteille kolme kerrostaloa, As Oy Naantalin Meritähden ja Merihelmen.

Alf ja Marja Björkman tekivät heti päätöksen muuttaa alueelle, kun sen rakentamisesta tuli tieto.
– Halusimme pysyä Naantalissa ja muuttaa omakotitalosta kerrostaloon meren rantaan etelärinteelle, joten tämä oli ainoa mahdollisuus. Humalistoon piti tulla iso asuntoalue venelaitureineen ja pikku toreineen, mutta asuinrakentamista vähennettiin myöhemmin muun muassa sataman mahdollisen meluhaitan takia. Meluhaittaa ei kuitenkaan ole ollut, Alf Björkman kertoo.

He ovat asuneet Meritähden kuudennessa kerroksessa kahdeksan vuotta. Olohuoneessa katseen vangitsee näköala merelle ja vastapäiseen Luonnonmaan saareen sekä taloyhtiöihin kuuluvalle kalliolle.

Sataman rakennukset jäävät puiden taakse vasemmalle, mutta laivat näkyvät niiden yli. Muista ikkunoista näkee keskustaan ja Armonlaaksontielle, mutta liikenteen ääniä ei kuulu.

”En ole enää kaivannut omakotitalon pihaa, sillä siinä on paljon hoitamista.”

Talon vieressä on kävelytie rantaan, ja kalliolta alkaa kävelyreitti keskustaan. Kallio erottaa Humaliston alueen leirintäalueesta, joten sen mahdollisesti joskus toteutuva siirto muualle ei vaikuta asumiseen.

YIT rakensi asukkaiden käyttöön venelaiturin, joka on aktiivisesti veneilevälle pariskunnalle ehdoton etu. Laiturilta pääsee myös uimaan, ja rannassa vietetään aikaa asukkaiden kesken.
Björkmanien asunnossa on hulppean kokoinen parveke, jossa ruoanlaittokin sujuu mukavasti.
– En ole enää kaivannut omakotitalon pihaa, sillä siinä on paljon hoitamista. Keskustaan on täältä helppo mennä asioille, mutta siellä ei tarvitse asua, Marja Björkman sanoo.

Björkmanit ovat iloisia alueen rakentamisen etenemisestä, koska paikat saadaan kuntoon. Heidän kotitalonsa viereen tulee vielä taloja ja iso avopiha.

Uusi pienkerrostalo Naantalin vanhan kaupungin ja Kirkkopuiston tuntumassa on kiinnostanut monia, vas. Lasse Törnström ja vastaava mestari Mika Vesterinen.
Uusi pienkerrostalo Naantalin vanhan kaupungin ja Kirkkopuiston tuntumassa on kiinnostanut monia, vas. Lasse Törnström ja vastaava mestari Mika Vesterinen.

Naantalissa 30 vuotta toiminut perheyritys Treeva Rakennus Oy on rakentanut kaupunkiin muiden kiinteistöjen ohessa 94 kotia toimitusjohtaja Lasse Törnströmin laskujen mukaan. Suurin osa kohteista on rivitaloyhtiöitä.

Viime vuonna valmistui rivitaloyhtiö Naantalin Kuusitiainen Taimoon. Parhaillaan rakennetaan paritaloa Viluluotoon, ja Linnarinne-rivitaloyhtiötä Luonnonmaalle, sekä pienkerrostaloa Naantalin ydinkeskustaan. Kaikki kohteet ovat vähän alle tai yli kahden kilometrin päässä keskustasta
– Tällä hetkellä on todella hieno tilanne, sillä asunnot menevät hyvin kaupaksi. Viime kesänä rivitaloyhtiön valmistuessa Taimossa 12 asunnosta jo 11 oli myyty siinä vaiheessa. Moni hakee asuntoa läheltä palveluja, keskustan tuntumasta. Ensi keväänä aloitettavat Palomäenkadun kerrostaloasunnot ovat kiinnostaneet juuri siitä syystä, ja keskustatontteja on vain harvoin tarjolla, Törnström sanoo.

Ritva ja Kauko Pajukoski arvostavat sitä, että rivitalosta on lyhyt matka harrastuksiin ja näin aikaa jää myös rauhoittumiseen.
Ritva ja Kauko Pajukoski arvostavat sitä, että rivitalosta on lyhyt matka harrastuksiin ja näin aikaa jää myös rauhoittumiseen.

Niinpä kesäkuussa aivan vanhankaupungin tuntumaan valmistuvan pienkerrostalon, As Oy Ailostenhovin, kaikki kolme asuntoa on myyty. Talo on vain kolmekerroksinen, silti siinä on hissi, jolla pääsee suoraan asuntoon sisälle, sillä kussakin kerroksessa on vain yksi asunto.

Lisäksi kellarissa on isot varastotilat. Yksi erikoisuus on kakkoskerroksen olohuoneen leveät ikkunalaudat, joille voi vaikka istahtaa ihailemaan vanhojen lähitalojen tunnelmaa.

Yhteistä kaikille viimeaikaisille rakennuskohteille on maalämpö, sekä isot, lämpimät varastotilat ja kaksi autopaikkaa asuntoa kohden. Niistä toinen on katoksessa, toinen pihalla. Rivitalokodit on rakennettu yhteen tasoon, ja tulevissa kohteissa olohuoneiden huonekorkeus nousee jopa yli kolmen metrin. Olohuoneen ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon, ja kaikkiin asuntoihin kuuluu myös iso katettu terassi ja avokeittiö saarekkeineen.

”Tulimme kaupunkiin, kun kävimme täällä jatkuvasti eri yhdistysten toiminnassa.”

Ritva ja Kauko Pajukoski muuttivat Naantalin Merimaskusta rivitaloon Taimoon viime kesäkuussa. Asunnossa on tilaa 106 neliötä, ja 20 neliön lämmin varasto oli tarpeen omakotitalosta muuttavien tavaroille. Asunnon isolle lasitetulle terassille mahtuivat hyvin puutarhakalusteet, ja vieressä on myös avoterassi grillaamiseen.

Pariskunta mietti ensin kerrostaloon muuttamista, mutta omaan pihaan tottuneelle rivitalo tuntui paremmalta vaihtoehdolta. Piha on tärkeä erityisesti perheen viherpeukalolle, Ritva Pajukoskelle.
– Tulimme kaupunkiin, kun kävimme täällä jatkuvasti eri yhdistysten toiminnassa. Olemme tyytyväisiä, että saimme valtavan pihan, vaikka tulimme kaupunkiin. Takapiha on 200 neliötä, hän kertoo.

Ahkera jumppaaja ja kielikursseilla kävijä iloitsee myös lyhyistä etäisyyksistä harrastuksiin, joita on läheisissä kouluissa ja Naantalin opistossa. Keskustaan on 1,7 kilometriä, ja kauppa on vielä lähempänä. Useimmiten asioille mennään pyörällä tai kävellen, erityisen kiva reitti kulkee pitkin rantoja keskustaan asti.

”Ei voi olla kuin tyytyväinen.”

Kauko Pajukoski on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Asukkaita on tullut pääasiassa lähiseudulta, mutta myös muualta Suomesta.
– Ei voi olla kuin tyytyväinen. Piha-alueet ovat väljät ja asumiskulut ovat pienet. Maalämpö on edullista, ja täällä on niin hyvä yhteishenki, että hoidamme pihatyöt asukkaiden voimin. Hoitovastike on vain 1,60 euroa neliöltä, ja meiltä on jäänyt jo puolen vuoden vastikkeet säästöön, hän kertoo.

Naantalin ydinkeskustan tuntumaan, Presidentinkadulle uuden kerrostalon rakentamista suunnittelee PEAB.
– Talosta tulee viisikerroksinen ja asuntoja tulee yksiöistä kolmen ja neljän huoneen asuntoihin. Ennakkomarkkinointi aloitetaan syksyllä ja rakentaminen vuoden 2018 alkupuolella, hankekehitysjohtaja Jarno Kuustonen kertoo.

Taimon rivitalojen kaikissa asunnoissa on lasitetut, katetut terassit.
Taimon rivitalojen kaikissa asunnoissa on lasitetut, katetut terassit.

Rivitaloja Pirttiluotoon meriteollisuuden osaamisella

Nousiaisissa toimiva meriteollisuuden yritys FCR Finland Oy rakennuttaa kolme rivitaloa Naantalin Pirttiluotoon. Naantalin Risteilijänrannaksi nimetty asuntoyhtiön rakentamisessa hyödynnetään yhtiön vahvoja osaamisalueita.
– Lasin, metallin ja eri rakennusmateriaalien tekniset laatuvaatimukset täyttävä yhdistäminen rakentamisessa on meille jokapäiväistä toteuttaessamme risteilijöiden hyttejä, kylpylä- ja ravintola-alueita sekä muita asiakaspalvelualueita. Lisäksi pyrimme tuomaan meren lähelle ihmistä. Nyt hyödynnämme kaikkea tätä, sekä vahvaa projektiosaamistamme. Rakentaminen kilpailutetaan kolmen alan yrityksen kesken, ja oma rakennusinsinöörimme vetää projektia, operatiivinen johtaja Mikko Varjanne kertoo.

Rakentaminen toteutetaan allianssimallilla, josta yhtiöllä on laivapuolella paljon kokemusta. Asuntojen esittelyssä hyödynnetään laivoissa käytettävää 3D-mallinnusta, jonka ansiosta asuntoon voi mennä virtuaalisesti sisään etuovesta ja nähdä huoneet kolmiulotteisina.

Risteilijärannan rivitalojen rantaan tulee taloyhtiön venelaituri. FCR Finland Oy tekee yhteistyötä Kupittaalla kiinteistöjä omistavan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa, joten Mikko Varjanne esitteli asuntoja Turku Science Parkin yrityspalvelukeskus Potkurin tiloissa suurella valkokankaalla, joka siirtyy myöhemmin tänä vuonna valmistuvaan vierailu- ja innovaatiokeskukseen.
Risteilijärannan rivitalojen rantaan tulee taloyhtiön venelaituri. FCR Finland Oy tekee yhteistyötä Kupittaalla kiinteistöjä omistavan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa, joten Mikko Varjanne esitteli asuntoja Turku Science Parkin yrityspalvelukeskus Potkurin tiloissa suurella valkokankaalla, joka siirtyy myöhemmin tänä vuonna valmistuvaan vierailu- ja innovaatiokeskukseen.

Kaikkiaan rakennetaan 16 kolmekerroksista asuntoa, kooltaan 129 tai 145 neliötä. Niihin kuuluu venepaikka taloyhtiön omassa rannassa.
– Merenrantatontit ovat harvinaisia, ja kohderyhmämme ovat erityisesti veneilijät, sekä paluumuuttajat pääkaupunkiseudulta tai ulkomailta. Esimerkiksi pariskunnat, joiden lapset ovat muuttaneet omilleen ja vierailevat vanhempiensa luona, Varjanne sanoo.

Rakentamisessa pyritään korkeaan laatuun, helppouteen, viihtyvyyteen ja yksityisyyteen. Asuntojen erikoisuus on kolmannen kerroksen sauna, jonka maisemaikkunoista näkee kahteen suuntaan merelle.

Ensimmäisen talon kahdeksasta asunnosta kuusi on jo myyty. Rakentamisen toivotaan pääsevän alkuun kesän lopulla, ja asuntojen valmistuvan kesällä 2018.
– Emme suunnittele siirtymistä maarakennuspuolelle, mutta mereen liittyvät erikoisrakentamiskohteet kiinnostavat meitä jatkossakin.

Viisiosaisessa sarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue myös ensimmäinen, toinen ja kolmas osa.

Kommentoi