Asuminen

ASUMINEN | Anne Kortela |

Logomon vetovoima houkuttaa myös asukkaita

Pohjolan kaupunginosaan junaradan varrelle aivan Logomon naapuriin on nousemassa uusi asuinalue, Fabriikki, johon tulee useita kerrostaloja. Alue muuttuu muutenkin, sillä talojen viereen tulee uusi puisto ja katu. Radan toisella puolella Turun kaupunki on jo aloittanut uuden ylikulkusillan rakentamisen.

YIT on Fabriikin ainoa rakentaja, jolle panostus Logomon viereiseen alueeseen on merkittävä. Kaiken kaikkiaan Fabriikkiin tulee näillä näkymin noin 1 400 asuntoa.
– Pohjolan sillan ja Logomon välinen uusi kaava-alue on varattu kokonaan meille. Se on mielenkiintoinen, hieno alue, joka on selkeästi kehittyvä ja ydinkeskustan tuntumassa. Kaikki, mikä Logomon ympärillä tapahtuu, kiinnostaa, ja asuntokauppa on käynyt valtavan hyvin. Uskoimme myös keskustan läheisyyteen emmekä pelänneet, että radan läheisyys tuo mitään ongelmia, sillä olemme muun muassa Barkerin/Raunistulan alueella sekä pääkaupunkiseudulla toteuttaneet vastaavan tyyppisiä kohteita lähellä rataa, YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Jyrki Meri toteaa.

”Ympäristö muuttuu paljon lähivuosina ja samalla tulee uusia palveluja, mikä kiinnostaa asukkaita.”

Hänen mielestään Logomon ympäristön kehittämissuunnitelmat, kuten linja-autoaseman lähelle suunniteltu matkakeskus ja Logomon toiselle puolelle kaavailtu elämyskeskus areenoineen sekä radan ylittävä uusi kevyen liikenteen silta vauhdittavat asuntojen kysyntää.
– Ympäristö muuttuu paljon lähivuosina ja samalla tulee uusia palveluja, mikä kiinnostaa asukkaita. Lisäksi lähellä ovat Logomon lukuisat työpaikat ja hyvät yhteydet sekä bussi- että junamatkustukseen. Rakentamisen aikataulut lyödään lukkoon kysynnän mukaan, ja hyvin asunnot ovat vetäneet. Tällä hetkellä rakenteilla on kaksi taloa, eli yhteensä noin 170 asuntoa. Kolmanteen saimme rakennusluvan joulukuussa, ja sen rakentaminen aloitetaan viimeistään helmikuussa.

As Oy Focuksen rakentaminen on jo pitkällä, se valmistuu elokuun loppuun mennessä. Kuvat: TS/Jane Iltanen.
As Oy Focuksen rakentaminen on jo pitkällä, se valmistuu elokuun loppuun mennessä. Kuvat: TS/Jane Iltanen.
Näkymä Logomon ja Juhannuskukkulan suuntaan.
Näkymä Logomon ja Juhannuskukkulan suuntaan.

Alueella on myös tehty ja tehdään uusia liikennejärjestelyjä. Radan puolella talojen vieressä kulkee Vaunukatu ja talojen toiselle puolelle Vaunukadun ja Köydenpunojankadun väliin Logomon viereen tulee Veturikatu.

Veturikadun varrelle, aivan nyt rakenteilla olevien talojen viereen, YIT tekee uuden puistoalueen, Tenderinpuiston, jonka halki kulkee Proventsanpolku. Se näyttää jalankulkijoille sopivalta reitiltä Pohjolan sillan ja Raunistulan suuntaan.
– Lisäksi Köydenpunojankadun linjaukseen tulee muutos. Se kaartuu loppupäästään ratapihan luo, asuntomyyntipäällikkö Satu Aarnio kertoo.

”Turku on tällä hetkellä muutenkin houkutteleva kohde. Myös monet lähikunnissa asuvat hakevat täältä kaupunkiasuntoa.”

Hän on erittäin tyytyväinen asuntomyynnin käynnistymiseen.
– Ensimmäinen taloista, As Oy Turun Fabriikin Fortuna, on jo lähes valmis, ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan tammikuun viimeisenä päivänä. Asuntoja taloon tulee 82, ja kaikki on jo myyty aika päiviä sitten. Talossa on pääasiassa melko pieniä asuntoja, yksiöitä, kaksioita ja pieniä kolmioita, kooltaan noin 65–70 neliötä. Niistä on kaikkein kovin kysyntä, Aarnio sanoo.

Hänen mukaansa asuntoja on ostettu sekä omaan käyttöön että vuokrauskäyttöön.
– Logomo on tunnettu ja hyvässä asemassa, se varmasti auttaa meitä asuntokaupassa, mutta tärkeintä on sijainti, sitä pidetään todella hyvänä. Kulkuyhteydet toimivat ja rautatieasema on lähellä, jos käy vaikka Helsingissä töissä. Lisäksi uusi kävelysilta lyhentää vielä matkaa torille. Se on alle kilometrin. Myös pääkaupunkiseudun sijoittajat ovat tulleet tänne. Turku on tällä hetkellä muutenkin houkutteleva kohde. Myös monet lähikunnissa asuvat hakevat täältä kaupunkiasuntoa, Aarnio kertoo.

Osassa asuntoja on sauna, mutta Satu Aarnion mukaan niitä ei aina haluta pieniin neliöihin, eivätkä varsinkaan nuoret muutenkaan aina kaipaa niitä. Parvekkeet ovat tilavia ja lasitettuja. Avokeittiöt asunnoissa ovat nykytyyliin olohuoneen yhteydessä.

Aivan Logomon viereen rakennettava As Oy Turun Fabriikin Fortuna (vas.) on muuttovalmis tammikuun lopussa, viereinen Focus elokuun lopussa. Talojen toinen pääty on Vaunukadulla, radan puolella.
Aivan Logomon viereen rakennettava As Oy Turun Fabriikin Fortuna (vas.) on muuttovalmis tammikuun lopussa, viereinen Focus elokuun lopussa. Talojen toinen pääty on Vaunukadulla, radan puolella.
As Oy Fortunan katolla tehdään viimeisiä siivouksia, alhaalla näkyy Vaunukatu, jonka varressa on muutama pysäköintipaikka.
As Oy Fortunan katolla tehdään viimeisiä siivouksia, alhaalla näkyy Vaunukatu, jonka varressa on muutama pysäköintipaikka.

As Oy Turun Fabriikin Fortunan pitkä sivu on suoraan vastapäätä Logomon päätyä, välissä on vain Logomon pysäköintialue. Talossa on 6–8 kerrosta, eli kaksi ylimmäistä kerrosta ovat muita kerroksia kapeampia.

Lasitetut parvekkeet on sijoitettu talon pitkille sivuille lukuun ottamatta seitsemännen ja kahdeksannen kerroksen asuntoja, joissa parvekkeet ovat talon päädyissä.

”Jos kauppa käy jatkossakin yhtä hyvin kuin tähän asti, rakentamista jatketaan varmasti samaan tahtiin eli noin kaksi taloa vuodessa.”

Talon alimmassa kerroksessa Logomon puolella on myös muutama liikehuoneisto. Autojen pysäköintihalli on pihakannen alla maan tasalla, ja sieltä pääsee suoraan hissillä asuntokerroksiin.

Fortunan takana myös toinen talo, Turun Fabriikin Focus, mikä on jo lähes harjakorkeudessa. Se valmistuu elokuun loppuun mennessä, ja taloon tulee 87 asuntoa, jotka liki kaikki oli varattuja.
Kolmas vaihe, Turun Fabriikin Fauna, valmistunee keväällä 2019. Sen ennakkomarkkinointi on juuri alkamassa.
– Jos kauppa käy jatkossakin yhtä hyvin kuin tähän asti, rakentamista jatketaan varmasti samaan tahtiin eli noin kaksi taloa vuodessa. Faunan jälkeen vuorossa on Festivo. Jos kysyntää tulee, voidaan rakentaa myös suurempia asuntoja, Satu Aarnio sanoo.

Vaunukadulle rakennettavien talojen asunnot ovat kiinnostaneet ostajia niin hyvin, että rakentaminen jatkuu näillä näkymin kahden talon vuosivauhtia.
Vaunukadulle rakennettavien talojen asunnot ovat kiinnostaneet ostajia niin hyvin, että rakentaminen jatkuu näillä näkymin kahden talon vuosivauhtia.
Fabriikin työmaan vastaava työnjohtaja Aki Ahremaa kertoo, että rakentaminen on edennyt hyvin. Asuntojen ostajat pääsevät katsomaan asuntojaan kolme viikkoa ennen niiden luovutusta.
Fabriikin työmaan vastaava työnjohtaja Aki Ahremaa kertoo, että rakentaminen on edennyt hyvin. Asuntojen ostajat pääsevät katsomaan asuntojaan kolme viikkoa ennen niiden luovutusta.

Logomon ympäristö muuttuu

 • Ylikulkusilta valmistuu Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen mukaan vuoden 2018 loppuun mennessä Ajurinkadun ja Logomon välille.
 • Köydenpunojankadun alkupään linjauksen muutos kohden ratapihaa toteutetaan 2019–2020.
 • Rautatieaseman kohdalle Logomon viereen suunniteltu iso elämyskeskus ja monitoimiareena on tarkoitus toteuttaa vuonna 2020. Kaupunki on sitoutunut kaavoitukseen ripeällä aikataululla ja hankkeen toimijat ovat sitoutuneet toteutukseen.
 • Uusi matkakeskus on ollut vuosia vireillä, eikä lopullisia päätöksiä rakentamisesta tai aikataulusta ole vielä, mutta sijainti nykyisen linja-autoaseman läheisyydessä näyttäisi toteutuvan.
 • Sekä elämyskeskuksen että matkakeskuksen yhteyteen on suunniteltu myös asuntoja.

Sarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue myös ensimmäinen, toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes, seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs osa.

Juttua on päivitetty 16.1.2018.korjaamalla tietolaatikosta Köydepunojan kadun päätä koskeva ilmaisu.

2 vastausta artikkeliin “Logomon vetovoima houkuttaa myös asukkaita”

 1. Birger Grönholm

  Pari kommenttia Logomoon ja Köydenpunojankatuun liityen:
  1. Kuvateksti: Näkymä Logomon ja Juhannuskukkulan suuntaan pitäisi olla: Näkymä Logomon ja Juhannuspuiston suuntaan. Juhannuskukkula on se mäki, jossa sijaitsee ammatti-instituutti ja kolme kerrostaloa.

  2.Köydenpunojankadun loppupään linjauksen muutos kohden ratapihaa toteutetaan 2019–2020. Tässä pitäisi olla Köydenpunojankadun alkupään…

  Terveisin Köydenpunojankadun ja Juhannuskukkulan asukas


Kommentoi