Asuminen

ASUMINEN | TURUN SANOMAT |

Liesitulipalo leviää vauhdilla

Liesipalot voidaan estää, mutta keittiöön tarvitaan palovaroitinta älykkäämpiä ratkaisuja.

Liedet aiheuttivat suomalaisissa kotitalouksissa viime vuonna reilut 850 tulipaloa.
Liesien tulipalot usein leviävät nopeasti, jos tuli tarttuu rasvaiseen liesituulettimen suodattimeen tai liettä ympäröiviin, helposti syttyviin tavaroihin kuten talouspaperirullaan.
– Yli puolet OECD-maiden kotona sattuvista tulipaloista tapahtuu keittiössä, liedellä. Liedet aiheuttavat valtaosan sähköpaloista. Suurin yksittäinen syy lieden tulipaloihin on valvomaton ruuanlaitto. Toinen syy on, että lieden keittolevy yksinkertaisesti unohtuu päälle, kertoo Innohomen toimitusjohtaja Pertti Haavisto.

Liedet aiheuttavat valtaosan sähköpaloista.

Joka toisella suomalaisella on kokemuksia läheltä piti -tilanteista liedellä. TNS Gallupin Innohome Oy:n toimeksiannosta toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista pitää keittiötä paloturvallisuuden kannalta kodin vaarallisimpana huoneena. Silti valtaosalla kyselyn vastaajista ei ole keittiössä minkäänlaisia paloturvallisuuslaitteita.
Perinteistä palovaroitinta ei käytännössä voi sijoittaa keittiöön sillä ne hälyttävät jatkuvasti turhaan ruuanlaiton yhteydessä. Yleisin palovaroittimen sijoituspaikka on kyselyn perusteella yllättäen eteisessä. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa palovaroitin on alle puolella.

Suomalainen kodin turvalaitteita valmistava Innohome tuo keväällä markkinoille uuden liesivahdin. Laite varoittaa uhkaavasta palosta ja tarvittaessa keskeyttää vaaratilanteen katkaisemalla liedestä sähköt.
Innohomen liesiturvalaitteet perustuvat patentoituun, itseoppivaan algoritmiteknologiaan. Älyvahdit tarkkailevat ja opiskelevat ympäristöään heti asennuksesta lähtien.

Älyvahtiteknologian keskeisin oivallus on poikkeavien ilmiöiden välitön havaitseminen ja niihin reagoiminen. Tämä mahdollistaa muun muassa tulipalojen alkusyiden havaitsemisen ennen tulipalon syttymistä. Älykkäät liesiturvalaitteet sopeutuvat yksilöllisiin lieden käyttötapoihin, jolloin virhehälytysten määrä minimoituu.
– Keittiössä syntyy kokkaillessa usein höyryjä, jotka aiheuttavat vääriä hälytyksiä.  Keittiöön tarvitaankin tavallista palohälytintä älykkäämpiä ratkaisuja. Innohome lieden älyvahdit ovat tehokas ja helppo tapa parantaa keittiön paloturvallisuutta, kertoo Innohomen teknologiajohtaja, keksijä Matti Myllymäki.

Liesiturvalaitteiden tarpeellisuuteen on havahduttu kansainvälisesti: Norjassa laitteet ovat pakollisia, Iso-Britanniassa palolaitokset jakavat laitteita ilmaiseksi koteihin. EU-tasolla liesiturvalaitteista on valmistella EU-standardi.
Suomessa liesiturvalaitteiden käyttö on vielä vähäistä, vaikka liesiin liittyviä palotapahtumia on vuosittain lähemmäs tuhat. Liesipalojen sammuttamista tehokkaampaa ja edullisempaa olisi niiden ehkäisy kokonaan.

Kommentoi