Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

Kotivakuutus voimaan jo asuntokaupoilla

Kotivakuutus pitää olla hankittu jo asuntokauppakirjaa allekirjoittaessa, jotta riitatilanteissa auttava oikeusturvavakuutus on voimassa.
Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ifissä oikeusturvavahinkoja käsitellään reilut 2 000 vuosittain ja niistä yli 20 prosenttia liittyy asuntokauppariitoihin. Korvauksen periaate on, että asia olisi vietävissä käräjäoikeuteen, mutta sitä ei tarvitse viedä.
– Keskivahinko on 4 000 euroa, mutta silloin riita on yleensä soviteltu. Noin 60 prosenttia tapauksista saadaan soviteltua. Enimmäiskorvausmäärät eivät tule riittämään, kun mennään korkeimpiin oikeusasteisiin, vakuutuspäällikkö Sanna Bergroth sanoo.

Oikeusturvavakuutuksiin liittyy niin sanottu kahden vuoden sääntö: jos oikeusturvavakuutus on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaolon aikana.
– Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että oikeusturvavakuutuksen pitää olla voimassa jo silloin, kun allekirjoittaa asuntokauppakirjaa. Jos vakuutuksen ottaa vasta muuttaessa eikä aikaisempaa vakuutusta ole, oikeusturvavakuutuksesta ei ole apua, jos asunnossa myöhemmin ilmenee jotakin, jonka vuoksi ajaudutaan myyjän kanssa riitaan.
Kotivakuutus voi yhtä hyvin olla voimassa vaikka edelliseen asuntoon – ratkaisevaa on, ettei siihen tule katkosta.
– Jos kotivakuutus päättyy siihen, ettei laskua ole maksettu, sekin aiheuttaa katkon, muistuttaa Bergroth.

Kommentoi