Asuminen

ASUMINEN | JAAKKO LOUHIVUORI |

Korvausilma ratkaisee tulisijojen savuongelmia

Monelle uuden talon rakentajalle ja ostajalle on ilmaantunut ikävä yllätys. Takka poltetaan illan viiletessä, mutta veto ei toimi. Savua pukkaa asuintilaan ja liesituulettimen käyttö lisää ongelmaa entisestään.

– Tilanne tulee vastaan yhä useammin uusien talojen alipaineistetuissa tiloissa, joissa ilmastointi on suunniteltu tarkkaan. Korvausilmaa ei pääse tarpeeksi paloprosessiin ja savut pöllähtävät sisään, tietää Warma-Uunit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Salminen.

Uusikaupunkilainen tulisijavalmistaja on kehittänyt viime aikoina tuloilmaputken liittämistä takkaan. Kehitystyön tuloksena yritys uskoo, ettei jatkossa tarvita ollenkaan sisäilmaa paloprosessiin.

– Näin luukut voivat olla täysin tiiviitä, eikä ikäviä savu- tai hajuongelmia esiinny laisinkaan. Korvausilmaa saadaan putkella ulkotilasta.

Putken valinnassa ja asentamisessa on oltava tarkkana. Materiaalin on oltava palamatonta ja putken linja täytyy laskea niin, että kondenssiovesi pääsee valumaan estettä pois.

Warma-Uunien tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena on ollut alun perin parantaa polton hyötysuhdetta sekä vähentää päästöjä. Yrityksen patentoitu tekniikka perustuu ilmanjakoon, jolla ilma saadaan tarkkaan kohdistettua eri kohtiin palotapahtumassa. Paloilma ja -kaasut saadaan puolestaan tehokkaasti sekoittumaan ja hukkailma minimoitua.

– Lähtötilanteessa ongelmat syntyvät jo usein uusien tai peruskorjattavien rakennusten suunnittelussa. Vaikka ihmiset ostavat satojen tuhansien eurojen taloja, niin tulisijojen sijoittelua tai toimintaa ei varmisteta riittävän ajoissa, Salminen selvittää.

Jälkikäteen savu- ja hajuhaittojen korjaaminen on vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta. Warma-Uunien toimitusjohtaja muurasi ensimmäisen takkansa vuonna 1979, minkä jälkeen moni asia on muuttunut tulisijojen suhteen.

– Alati tiukentuvat rakennusmääräykset ovat ohjanneet uudisrakentamista vuosi vuodelta energiatehokkaampaan suuntaan. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää huomioida myös tulisijojen oikea sijoittaminen ja niiden käyttö, että puunpoltosta saadaan korkein mahdollinen hyöty irti, Salminen alleviivaa.

Kommentoi