Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

Käytätkö liikaa pyykinpesuainetta?

Pesuaineen yliannostelu voi aiheuttaa iho-oireita ja rasittaa niin vaatteita kuin pesukonettakin.

– Osa suomalaisista käyttää aivan liikaa pyykinpesuainetta. Monet meistä ajattelevat, että mitä enemmän pyykinpesuainetta, sen puhtaammaksi vaatteet peseytyvät, vaikka asia ei ole näin, Gigantin tuotepäällikkö Sami Viitanen kertoo.

Jos pyykinpesuainetta annostellaan liikaa, se ei huuhtoudu vaatteista kunnolla. Näin vaatteisiin voi jäädä pesuainejäämiä, jotka aiheuttavat iho-oireita, kuten ihottumaa, kutinaa tai tuoksuyliherkkyyttä.

Pyykinpesuaineen annostelussa kannattaa aina seurata pakkauksessa olevaa ohjeistusta. Pesuainetta ei kannata annostella vapaalla kädellä.
– Yleispätevää ohjetta on vaikea antaa, mutta kannattaa noudattaa tarkasti pakkauksen ohjeita ja käyttää annosteluun tarkoitettua korkkia tai muuta mitta-asteikollista mittaa.

”Etenkin herkkäihoisten kannattaa lisätä pyykkiohjelmaan ylimääräinen huuhtelukerta.”

Pyykinpesuaineen annostelun lisäksi kannattaa valita myös oikea pesuohjelma. Vaikka pesuainetta olisikin annosteltu oikea määrä, ei se auta, jos pesuohjelma on valittu väärin.
– Tehoton ohjelma ei huuhdo pesuainetta kunnolla pois ja liian tehokas ohjelma voi puolestaan pilata hienopesua vaativat vaatteet, Viitanen muistuttaa.

Jos pesuainetta on liikaa, saattaa huuhteluvaiheessa koneessa näkyä paljon vaahtoa.
– Etenkin herkkäihoisten kannattaa lisätä pyykkiohjelmaan ylimääräinen huuhtelukerta, jolloin pesuaine varmasti huuhtoutuu pois.

”Vaatteet säilyvät paremmassa kunnossa, kun niitä ei tarvitse rasittaa pitkillä pesuohjelmilla ja lisähuuhteluilla.”

Monissa uusimmissa pesukonemalleissa on toiminto, joka annostelee automaattisesti oikean määrän pyykinpesuainetta. Pyykinpesukoneen pesuainesäiliö täytetään parinkymmenen pesun välein.

Kone tunnistaa pyykin määrän, laadun ja likaisuuden sekä veden kovuuden ja annostelee oikean määrän pesuainetta jokaista pesua varten.
– Itseannostelutoiminnolla varustetut pesukoneet käyttävät jopa 30 prosenttia vähemmän pesuainetta kuin jos annostelisi sen itse, Viitanen sanoo.

Pesuaineen oikealla annostelulla on muitakin etuja kuin se, että pesuainetta ei kulu niin paljon.
– Kun vaatteita ei tarvitse huuhtoa moneen kertaan, pesuohjelma kestää lyhyemmän aikaa säästäen vettä ja sähköä. Vaatteet säilyvät paremmassa kunnossa, kun niitä ei tarvitse rasittaa pitkillä pesuohjelmilla ja lisähuuhteluilla. Lisäksi erityisesti zeoliittia sisältävät pesuainejäämät aiheuttavat koneeseen happaman hajun. Pahimmassa tapauksessa suuret pesuainejäämät voivat rikkoa koko koneen, Viitanen muistuttaa.

Muistilista

  • Noudata pyykinpesuaineen annosteluohjeita. Älä annostele ”varmuuden vuoksi” liikaa, sillä yliannostelu voi jättää vaatteisiin pesuainejäämiä.
  • Älä täytä pesukonetta liian täyteen. Jos vaatteita on liikaa, ne eivät huuhtoudu kunnolla.
  • Puhdista pesukone säännöllisesti. Huoltopesussa kone pestään tyhjänä mahdollisimman korkealla lämpötilalla. Näin pidennät samalla pesukoneen ikää.

Lähde: Gigantti

Kommentoi