Asuminen

ASUMINEN | Anne Kortela |

Kaunista ja kestävää pintaa pihalle

Pihan merkitys on suuri sekä talon ulkonäölle että ulkotilojen käytettävyydelle. Etupihalle valitaan autonkin kestävää materiaalia, mutta ottaisiko asfalttia, laattaa vai soraa? Helppohoitoisuus on monen asukkaan toive, eikä nurmikko ole oleskelupihallekaan ainoa vaihtoehto.

Mika Toivonen on tyytyväinen etupihansa betonilaatoitukseen. Sen väri sointuu ympäristöön, ja pyöreät ja viistot yksityiskohdat ovat viimeisteltyjä.

– Pihalla oli soraa ja sitä kulkeutui sisälle. Mietimme pitkään asfalttia tai laattaa tai asfalttia autokatoksen alle ja muualle laatoitusta. Lopulta koko piha laatoitettiin, koska hintaero osittaiseen asfaltointiin oli pieni. Asian ratkaisi mahdollinen huollon tarve, sillä kaupungin putkistoa kulkee pihan läpi, ja laattoja voi siirtää sivuun, jos putkia pitää kaivaa esiin. Asfalttiin jäisi jälki, Toivonen sanoo.

Hän tilasi laatoituksen asennuksineen. Kun sen tilaa yritykseltä, työhön saa vuoden takuun ja työn osuudesta kotitalousvähennyksen.

Mika Toivonen harjaa asennushiekkaa, joka tiivistää eläväpintaisen betonilaatoituksen yhtenäiseksi laataksi. Laatoitus tehtiin sen jälkeen, kun uuden asuntoalueen jalkakäytävä oli valmis, jotta se istuu oikeaan korkeuteen. Laatan paksuus on 6 senttiä ja väri grafiitin harmaa. Myös talon päätyyn tulee vielä laatoitus, sinne mietittiin aluksi sepeliä. Kuva: TS/Jane Iltanen.
Mika Toivonen harjaa asennushiekkaa, joka tiivistää eläväpintaisen betonilaatoituksen yhtenäiseksi laataksi. Laatoitus tehtiin sen jälkeen, kun uuden asuntoalueen jalkakäytävä oli valmis, jotta se istuu oikeaan korkeuteen. Laatan paksuus on 6 senttiä ja väri grafiitin harmaa. Myös talon päätyyn tulee vielä laatoitus, sinne mietittiin aluksi sepeliä.

Betonilaatta Oy:n toimitusjohtaja Rami Lahti kertoo laatoituksen hinnaksi 10–20 euroa neliöltä ja asennuksen hinnaksi 20–30 euroa.

– Laattavaihtoehtoja on todella paljon. Luonnonkivien hinta voi olla jopa viisinkertainen betonilaattaan verrattuna ja asennus on vaativampaa. Laatoituksissa käytetään usein kivisarjaa, jossa on monta kivikokoa. Näin pinnasta tulee elävä eikä laattoja tarvitse usein leikata, kun reunoissa voidaan käyttää pienempää laattaa. Useimmat asiakkaat valitsevat kokonaistoimituksen, koska kotitalousvähennys vaikuttaa niin paljon, Lahti kertoo.

Betonilaatta on pitkäikäinen ja kestää kovaa kulutusta, eikä pölyä. Huolloksi riittää roskien harjaus tai pesu vesiletkulla. Pinta kestää myös painepesurin. Piha pysyy tasaisena, kun pohjustus tehdään hyvin ja laattojen alla on paksu kerros mursketta. Sateella laatta imee kosteutta mutta kuivuu nopeasti.

 

Reunakivet viimeistelevät laatoituksen siistiksi, hiekka painuu väleihin ja tiivistää laatoituksen. Kuva: TS/Jane Iltanen.
Reunakivet viimeistelevät laatoituksen siistiksi, hiekka painuu väleihin ja tiivistää laatoituksen.


Paula Tiittanen
Pihamestarit Tiittaselta neuvoo asiakkaitaan miettimään, mitä pihalla halutaan tehdä ja kuinka paljon sitä jaksaa hoitaa.

– Kaikissa pihoissa on potentiaalia, jota kannattaa käyttää hyväksi. Pihassa on hyvä olla myös tasaisia kohtia ja sen pitää elää ihmisten mukana. Pelkkä nurmikko tai asfaltti voi olla vähän tylsä, Tiittanen sanoo.

Hänen suunnittelemallaan pihalla Naantalissa on viisi erilaista pintaa, ja kokonaisuus on toimiva. Iso terassi on leveää puuta, nurmikko on tasainen,  ja eläväpintainen Ritarikivi-laatoitus tekee kulkureiteistä kestäviä. Istutuspenkeissä vuorottelevat havut, pensaat ja harkitut perennat.

– Istutukset toimivat parhaiten isona ryhmänä ja hoitokin on helpompaa. Siimaleikkuria ei tarvita, kun istutuspenkin reunassa on kanttauspainauma, jossa on kuorikatetta, ja ruohonleikkurin voi ajaa siihen asti. Kuorikate vähentää rikkaruohoja, pidättää kosteutta ja korostaa kasveja, Tiittanen sanoo.

Luonnonkivet täydentävät istutuksia. Pensailla on oltava kasvutilaa ja kaikkia kasveja on leikattava kesän mittaan. Kuva: TS/Riitta Salmi.
Luonnonkivet täydentävät istutuksia. Pensailla on oltava kasvutilaa ja kaikkia kasveja on leikattava kesän mittaan.

Pihan hyötypäädyn kulkuväylät ovat isorakeista, luonnon pyöristämää soraa, singeliä. Raparperit, salaatit, yrtit, marjapensaat ja pienikasvuinen omenapuu kasvavat suurissa istutuslaatikoissa. Puutarha on siisti, ja uusia laatikoita on helppo lisätä. Lehdet ja roskat voi helposti puhallella sorasta.

– Singeli-sorakuutio maksaa noin 25 euroa, karkeampi salaojasepeli noin 15 euroa. Nurmikkopihan voi kasvattaa itse siemenistä tai ostaa valmista siirtonurmikkoa. Kumpaakin pitää kastella ja lannoittaa ja niiden pohjalle tarvitaan noin 20 sentin multakerros. Siirtonurmien hinnat ovat noin 2,5–5 euroa neliöltä ja päälle tulevat rahtikulut. Metsäisellä tontilla rakentamisen vaurioita voi paikata metsänpohjamatolla (kuntta), jota saa rullissa tai levyinä. Siinä on usein puolukan- tai mustikanvarpuja, kanervaa ja sammalta. Hinta on noin 20 euroa neliöltä.

 

Sorapintaisen hyötypuutarhan kasvit ovat siisteissä istutuslaatikoissa. Pyöreärakeisen singelisoran rakeet ovat 8–16 millimetrin kokoista luonnonkiveä. Halutessaan pintaan voi lisätä astinkivet.
Sorapintaisen hyötypuutarhan kasvit ovat siisteissä istutuslaatikoissa. Pyöreärakeisen singelisoran rakeet ovat 8–16 millimetrin kokoista luonnonkiveä. Halutessaan pintaan voi lisätä astinkivet.

Pihasuunnittelijan mielestä asfaltti on betonilaattojen lisäksi ja niihin yhdistettynä kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto kulkureiteille ja ajopihoille.

– Asfaltoinnin hinta omakotitalon alle 100 neliön pihalle on 20–25 euroa neliöltä sisältäen pohjan muotoilun, tiivistämisen ja asfaltoinnin sekä arvonlisäveron, 100–200 m2 kokoluokassa se on 15–20 euroa. Asfaltin laatu on AB 11/100 kg/m2 eli noin 4 sentin kerros asfalttia, kertoo rakennusmestari Pertti Kankare lietolaisesta Laatu-Asfaltti Oy:stä.

Asfaltin korjaamiseen erikoistunut Pikimies Rami Järvinen sanoo, että asfaltti kestää vuosikymmeniä, mutta maa alkaa painua ajan kuluessa.

– Asfalttiin tulee painaumia ja koloja, joihin tulee vesilätäköitä. Asfaltin kunto, salaojaputket ja sadevesikaivojen ympärykset kannattaa tarkastaa aika ajoin ja korjata painaumat ajoissa, ettei sadevesi pääse vahingoittamaan talon perustuksia, Järvinen sanoo.

Sadevesikaivon ympärys on laatoitettu näyttävästi ja siististi. Hiekan annetaan painua laattojen väleihin ensimmäisen viikon aikana, jotta laatoitus tiivistyy. Kuva: TS/Jane Iltanen.
Sadevesikaivon ympärys on laatoitettu näyttävästi ja siististi. Hiekan annetaan painua laattojen väleihin ensimmäisen viikon aikana, jotta laatoitus tiivistyy.

 

Maan painuessa joudutaan usein korjaamaan myös sadevesikaivojen korkeus. Rami Järvinen on kouluttautunut myös niiden korjaamiseen. Tarvittaessa hän laskee kaivon ja tekee kaivotyypin vaatimat toimenpiteet, joilla mahdollistetaan veden pääsy oikeaan paikkaan. Lopuksi hän asfaltoi kaivon ympäryksen huolellisesti. Korjattu kohta vaalenee parissa vuodessa muun asfaltin väriseksi.

– Korjaukset kannattaa tehdä ajoissa, jotta pääsee pienillä kustannuksilla ja välttyy isommilta vaurioilta. Pienten korjausten hinnat lähtevät muutamasta sadasta eurosta ylöspäin riippuen kaivotyypistä ja tarvittavasta työstä. Jos korjauksen teettää omalle pihalleen, siitä saa kotitalousvähennyksen, hän sanoo.

Erilaisia pintoja pihalle

(Noin-hintoja neliömetriltä, ellei toisin mainita)

  • Asfaltointi 20–25 e, alle 100 m2*)
  • Asfaltointi 15–200 e, 100–200 m2*)
  • Betonilaatta 10–20 e
  • Laattojen asennus 20–30 e *)
  • Salaojasepeli 15 e/ kuutio
  • Singeli-sora 25 e /kuutio
  • Siirtonurmi 2,5-5 e
  • Metsänpohja (kuntta) 20 e

*) Työn osuudesta kotitalousvähennys.

Kommentoi