Asuminen

ASUMINEN | Anne Kortela |

Kakolanmäelle kohoaa kerrostaloja

Kakolanmäen kallioilla käy kova kuhina, kun sen rinteille kasvatetaan kokonaista uutta asuinaluetta. Kaiken keskellä saneerataan jyhkeitä vankilarakennuksia, joiden sisälle ensimmäiset asunnot valmistuvat jouluksi. Asukkaita houkuttelee hyvä sijainti lähellä keskustaa ainutlaatuisessa asuinympäristössä.

Kakolanmäellä uusia kerrostaloja rakentavat Hartela, YIT, PEAB ja Pohjola Rakennus. Parissa vuodessa suurin osa saadaan valmiiksi, mutta talot eivät peitä arvokkaita vankilarakennuksia. Niitä saneeraa Kakola Yhtiöt Oy. Pysäköintitilat rakennetaan maan alle.

Ensimmäinen uudistalo, YIT:n Michailowinportti valmistui vuonna 2013 Portsan puoleiselle, ja 2015 viereen nousi Micahilowinlinna. Niissä on yhteensä 97 asuntoa. YIT:n rakennuttajapäällikkö Antero Mäkelä kertoo, että asunnot on myyty, eikä YIT:llä ole alueella enää rakentamatonta tonttia.

Timo Möttönen nautiskelee usein iltaisin saunan jälkeen parvekkeellaan avarista näkymistä Portsan puoleiselle kalliolle ja jopa Ruissaloon asti. Kuvat: TS/Riitta Salmi ja Lennart Holmberg.
Timo Möttönen nautiskelee usein iltaisin saunan jälkeen parvekkeellaan avarista näkymistä Portsan puoleiselle kalliolle ja jopa Ruissaloon asti. Kuvat: TS/Riitta Salmi ja Lennart Holmberg.

Myös Hartelan Länsi-Suomen ensimmäinen kohde, Turun Kakolankallio, 1 valmistui vuonna 2015 Portsan puoleiselle kalliolle. Asuntoja on 39, ja myymättä enää kolme.

Timo Möttönen on asunut neljännessä kerroksessa puolitoista vuotta. Hän muutti Kellonsoittajankadulta Erik Bryggmanin suunnittelemasta kerrostalosta.
– Auto- ja moottoripyöräpaikan puute haittasi, ja halusin kävelymatkan päähän keskustasta, rauhalliseen paikkaan, jossa ei ole taloja edessä. Kaipasin valoisuutta ja lasitettua parveketta, jossa voi ilta-auringossa fiilistellä, sekä omaa saunaa ja hissitaloa, Möttönen listaa.

– Telakkaranta oli toinen vaihtoehto, mutta se on kauempana ja talot ovat liian lähekkäin. Kakola ja Portsan puutaloympäristö kiinnostivat, ja funikulaari lyhentää matkaa jokirantaan. Myös vankilarakennusten saneeraaminen vaikutti, Möttönen tuumaa.

Odotukset toteutuivat, ja asunnossa on avarat näkymät, valoisaa ja pysäköintipaikat maan alla. Asunnossa on hyvin tilaa kahdelle, mutta Möttönen kokee hinnan aivan liian kalliiksi. Uusi koti maksoi 30 prosenttia entistä enemmän, vaikka tilaa on 20 prosenttia vähemmän.

”Ensimmäinen kohteemme kiinnosti eniten noin 60-vuotiaita, uuden kohteen ostajissa on nuorempaa ikäluokkaa.”

Hartelan tontille valmistuu vielä kaksi taloa, myyntikohde Kakolankallio 3 kesällä 2018 ja Kakolankallio 2 OP Vuokratuotto -sijoitusrahastolle helmikuun lopussa. Myytäviä asuntoja on 43 ja vuokra-asuntoja 63.
– Ensimmäinen kohteemme kiinnosti eniten noin 60-vuotiaita, uuden kohteen ostajissa on nuorempaa ikäluokkaa. Uusissa asunnoissa neliöitä on saadun palautteen perusteella tehostettu, asuntomyyntipäällikkö Päivi Tausa kertoo.

Hankekehityspäällikkö Ville Vairisen mukaan tontilta purettiin vankilan henkilökunnan asuintalo, ja asemakaavoituksessa on huomioitu yhtäläisyyksiä suojeltuihin rakennuksiin, kuten luonnonkiven käyttö aluetta rajaavissa sokkeleissa ja muureissa.

Portsan puoleisen kallion toisella puolella on vielä PEABin rakennustyömaa, mutta sen valmistuttua nosturit häipyvät näkyvistä.
Portsan puoleisen kallion toisella puolella on vielä PEABin rakennustyömaa, mutta sen valmistuttua nosturit häipyvät näkyvistä.

Huhtikuun lopussa valmistuu PEABin rakentama Mathildan Puisto Michailowinkadulle, ja viereisen, Turun Korkeavuoren rakentaminen on aloitettu. Se valmistuu keväällä 2018.

Asiakaspalveluinsinööri Heidi Laihosen mielestä asunnot soveltuvat kenelle vain, ja ne ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Asuntoja tulee yhteensä 124 ja niiden väliin autopaikoitushalli.
– Asunnot ovat 30–129-neliötä, ja suunnittelussa on pyritty käytännöllisyyteen ilman hukkaneliöitä. Kaikissa on parveke, ja Mathildan Puistossa on omien säilytysvarastojen lisäksi erillisiä myytäviä varastotiloja. Pihan viihtyisyyden toivotaan houkuttelevan yhteiseen oleskeluun, hankekehityspäällikkö Jarno Kuustonen toteaa.

Hanne ja Juha-Pekka Wahlström iloitsevat uuden kotinsa sijainnista lähellä Aurajoen rantaa ja isoista kattoterasseista, joita on sekä lasitettuna että avoimena. Juha-Pekan mielestä talo muistuttaa laivaa parvekekaiteineen.
Hanne ja Juha-Pekka Wahlström iloitsevat uuden kotinsa sijainnista lähellä Aurajoen rantaa ja isoista kattoterasseista, joita on sekä lasitettuna että avoimena. Juha-Pekan mielestä talo muistuttaa laivaa parvekekaiteineen.

Hanne ja Juha-Pekka Wahlström odottavat malttamattomina muuttoa vappuna unelmakotiinsa As Oy Turun Mathildanpuistossa asuttuaan kahdeksan kuukautta vuokralla.
– Halusimme palata Raisiosta Turkuun lasten muutettua pois, ja katselimme uusien ja vanhojen talojen pohjapiirroksia keskustan läheltä. Ihannetalo löytyi, kun näimme ison terassin. Kaikki kävi todella nopeasti, sillä lähinaapurimme osti omakotitalomme samana viikonloppuna, Hanne Wahlström kertoo.

Juha-Pekka Wahlströmin mielestä Kakolanmäen alueesta tulee mieletön kokonaisuus, kun saadaan vielä palvelut, kuten Kaskiksen ravintola sekä leipomo ja panimo.
– Tämä on loistava paikka meille, kaksi kilometriä torille, ja jokiranta on muuttunut tosi mielenkiintoiseksi siitä, kun asuimme Turussa. Tämä on meille varmaan loppusijoituspaikka, hän pohtii hymyillen.

– Pari vuotta sitten alue oli aivan hiljainen, mutta nyt se on alkanut kiinnostaa ihmisiä. Ydinkeskusta on menettänyt kiinnostusta, Totti Rytsälä sanoo. Hän osti kaksion merinäköalalla Linnankadun puoleiselta rinteeltä vankilamuurin vierestä.
– Pari vuotta sitten alue oli aivan hiljainen, mutta nyt se on alkanut kiinnostaa ihmisiä. Ydinkeskusta on menettänyt kiinnostusta, Totti Rytsälä sanoo. Hän osti kaksion merinäköalalla Linnankadun puoleiselta rinteeltä vankilamuurin vierestä.

Linnankadun puoleisella rinteellä rakentaa Pohjola Rakennus Oy, jolle Kakolanmäki on pääkohde Turussa.
Ensivaiheessa rakennetaan 196 asuntoa, joista tammikuussa 2018 valmistuu 3–6-kerroksinen Turun Linnanpuisto. Linnanpihan rakentaminen alkoi tänä keväänä. Rivitaloyhtiö Turun Linnanhuippu valmistuu heinäkuussa 2017.

Nykyisessä vaiheessa on vielä rakentamatta yksi yhtiö, noin 2 500 neliötä. Kaikkiaan rakennusoikeutta on 14 500 kerrosneliötä nykyisessä ja 17 000 tulevassa vaiheessa. Asuntokauppa on Länsi-Suomen hankekehitysjohtaja Sakari Elon mukaan käynyt hyvin.

”Tämä on uniikki alue, ja rakennetaan vain kerran, aivan varmasti arvo tulee nousemaan.”

Totti Rytsälä on ostanut kaksion Turun Linnanpihasta. Hän on jo kymmenisen vuotta seurannut asuntomarkkinoiden kehitystä Turussa ja pyrkii olemaan sijoituksissa pari vuotta kehityksen edellä.

Hän suunnittelee myös hankkivansa toisen asunnon nykyisen viereen tulevasta talosta parin vuoden kuluttua.
– Tämä on uniikki alue, ja rakennetaan vain kerran, aivan varmasti arvo tulee nousemaan. Lisäksi Pohjola Rakennuksella oli hyvät rahoitusvaihtoehdot. Tämä on myös lähellä keskustaa ja autollakin pääsee hyvin. Halusin ehdottomasti merinäköalan satamaan päin, Rytsälä kertoo.

Hän pitää myös hyvänä, että alueelle tulee monenlaisia asukkaita, ja palvelut lisääntyvät. Pienelle kaupalle hän näkisi tarvetta.

Länsisellin neljännen kerroksen ikkunoista on upeat näkymät satamaan.
Länsisellin neljännen kerroksen ikkunoista on upeat näkymät satamaan.

Kakola Yhtiöt Oy:llä on vankiloiden saneerauksessa rakennusoikeutta 27 000 neliötä. Kakolan vankila-alue pyritään saamaan käyttöön tämän vuosikymmenen aikana, ja lääninvankila ympäristöineen 2020-luvun alkupuolella.

Hallituksen puheenjohtaja Olli Ojalan mukaan heillä on saneerauksista jo lähes 40 vuoden kokemus. Ne tehdään mahdollisimman tasokkaasti ja korkealla kotimaisuusasteella. Palvelujen kehittäminen on olennainen osa tarjontaa.

Vappuna Kakolaan avataan Kaskiksen yli 200-paikkainen pop-up ravintola. Se muuttaa kahden vuoden kuluttua piharakennukseen, johon tulee myös pieni kylpylä kuntosaleineen ja leipomo tammi-kesäkuussa 2019.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat jouluksi Länsiselliin, jossa on 69 asuntoa.
– Asunnot ovat esteettömiä, ja niissä on parveke tai patio. Talo lämpenee kaukolämmöllä ja viilenee kaukokylmällä, ja asunnoissa on sprinkleröinti. Asuntoja on yksiöistä isoihin perheasuntoihin, suosituimpia ovat kolmiot, asuntomyynnistä vastaava Joonas Ojala kertoo.

Viisiosaisessa sarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue myös ensimmäinen ja toinen osa.

Yksi vastaus artikkeliin “Kakolanmäelle kohoaa kerrostaloja”

  1. turkulainen

    vielä kun kunnon uimala/kylpylän rakentaisivat esim. legendaarisen kakolan Rivieran paikalle niin johan hinnat aluella pompsahtais. 🙂


Kommentoi