Asuminen

ASUMINEN | STT, Heta Hassinen |

Hypo ennustaa asuntojen hinnan nousevan 1,3 prosenttia

Vilkas rakentaminen tuntuu asuntomarkkinoilla

Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) ennustaa, että asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 1,3 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Hintakehityksessä on selkeä ero pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä. Hypo arvioi, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat huomattavasti ripeämmin, noin 2,5 prosenttia sekä tänä että ensi vuonna.

Vilkas rakentaminen tuntuu asuntomarkkinoilla, ja Hypo kuvaa kaupungistumisen kasvavan voimakkaasti. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella kysyntä on kasvanut odotuksia enemmän.

Asuntomarkkinakatsauksessaan Hypo huomauttaa, että erityisesti lapsiperheiden mieltymyksissä on tapahtunut muutos. Nykyään yhä useampi lapsiperhe hakeutuu kaupunkien keskustoihin ja esimerkiksi Helsingin kantakaupungin alueella lapsiperheiden määrä on kasvanut. Hypo arvioi, että sijainnin merkitys korostuu asuntokaupoilla.

Kaupungistuminen jäi budjetissa sivurooliin

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että hallituksen esittelemä talousarvio jätti toivomisen varaa kaupungistumisen huomioimiseen.
– Ensinnäkin ovat nämä kaupunkien lisärakentamiseen liittyvät infrahankkeet. Valtio on ollut positiivisesti mukana esimerkiksi Länsimetron rahoituksessa ja Tampereen pikaraitiotiessä. Sen tyyppisiä avauksia ei nyt tullut, Brotherus kertoo.

– Toinen keino olisi vaan antaa markkinoiden toimia vapaasti. Nythän budjettiriihessä esimerkiksi jatkettiin harvaanasuttujen alueiden erityistukea. Sitä tukea eivät saa kaupunkiseudut, mikä tietysti vääristää kehitystä.

Juttua on päivitetty 1.9.2017.

Kommentoi