Asuminen

ASUMINEN | Mervi Luotonen |

Chilit toivat värit Rannan kotiin

Pia ja Martin Rannan koti on juuri valmistunut Vantaan asuntomessualueelle. Talossa ei ole säästelty väreissä. Kaikki sai alkunsa Martinin intohimoisesta harrastuksesta.

Liedosta kotoisin oleva tutkija Pia Ranna on tähän asti asunut lääkärimiehensä Martin Rannan sekä Robertin, 3, ja Fransin, 3,5 kuukautta, kanssa kerrostalokaksiossa.

– Martin harrastaa chilejä. Koti alkoi täyttyä chileistä! Haaveilimme kasvihuoneesta ja pihasta, Pia Ranna valaisee omakotitalo-unelman syntyä.

Pia käy itse töissä Helsingin keskustassa, ja Martinin työpaikka on Vantaalla. Asuntomessualue täyttää sijainniltaan perheen kaikki toiveet, sillä vastavalmistunut raideliikenteen Kehärata mahdollistaa sujuvat työmatkat, ja toisaalta kotoa on myös lyhyt matka Lietoon, jossa Rannat käyvät usein viikonloppuisin.

136 neliön kodista tuli Pia Rannan mielestä täydellinen. Hän laskee, että myös 450 000 euron budjetissa pysyttiin. Pia Ranna on sisustanut kodin yhdessä turkulaisen Susanna Kivilahden kanssa. Persoonallisuutta antaa esimerkiksi auringonkeltainen keittiö.

– Halusimme värikkäitä seiniä. Mieheni on kotoisin Tartosta ja kasvanut Neuvostoliitossa, emme halunneet mustavalkoista maailmaa.

Talon väritys sai puhtia chileistä: keltainen, lila, vihreä ja oranssi vuorottelevat sopuisasti. Perhe halusi myös arvostaa vanhaa. Kaikki entisen kodin huonekalut haluttiin mukaan.

– Ei ole järkeä ostaa vaan uutta. Kaksiomme tavarat menevät kätevästi yläkertaan, Pia Ranna miettii.

Rannan perheellä ovat naapurit lähellä, sillä Vantaa Kivistössä sijaitseva messualueella tontit ovat hyvin pieniä.

– Tiivis rakentaminen on osa kestävän kehityksen mukaista kaupunkirakenteen tiivistymistä. Tarvitsemme tämäntyyppistä rakentamista tulevaisuudessa yhä enemmän, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen arvioi.

Blingbling-tyylin tapetti on valittu rohkeasti makuuhuoneeseen.
Blingbling-tyylin tapetti on valittu rohkeasti makuuhuoneeseen.

Kaavoitus on sallinut väreiltään, muodoiltaan ja materiaaleiltaan erilaisten talojen toteuttamisen. Ekologisuuden korostaminen on edelleen vahvasti esillä.
Muun muassa hyvään valaistukseen on panostettu.

– Ylipäätään ihmiset eivät osaa vielä valaista oikein. Katot ovat täynnä pieniä spotteja, jotka tekevät rauhattoman vaikutelman koko taloon. Ja sitten talvella valomäärä ei riitä, Villa Chilin valaistuksen suunnitellut turkulainen Ilkka Pekanheimo kommentoi.

Pekanheimo on tehnyt messutaloista valaistusarvioinnin, mikä on verkossa osoitteessa valaistusta.wordpress.com. Siinä esitellään hyvät ja huonot vaihtoehdot sekä annetaan muutama parannusehdotus.

Messualueella käyskentelevä turkulaissyntyinen Nikolai Ruola on tyytyväinen mies. Hänen suunnittelemansa pisaranmallinen, lujitemuovista valmistettu Drop-allas on esillä kahden pientalon pihanurmella. Yhdessä yrityksensä Useful Stuff Oy:n toisen omistajan, turkulaisen Anssi Kivirannan kanssa hän kertoo, että Kaarinassa suunniteltu ja Virossa tuotettu ulkoallas kamiinalla myy kuumille kiville.

– Niitä menee niin paljon kuin ehditään tehdä.

Perinteisistä kylpytynnyreitä allas eroaa muun muassa siinä, että istuma-asento on suunniteltu ergonomiseksi ja sisälllä on rappuset karhennuksilla.

– Muotoilun onnistumisesta kertoo se, että Suomalaisen Työn Liitto myönsi altaalle juuri Design from Finland -tunnuksen, yrittäjät iloitsevat.

Vantaan asuntomessut 2015

 • Hyvät liikenneyhteydet (Kehärata aloitti liikennöinnin 1.7.), tiivis rakentaminen, kerrostaloasuminen sekä salliva kaavoitus ovat ominaista tämänvuotisille asuntomessuille.
 • Noin 10 hehtaarin alueella on kolme kerrostaloa (messuilla esillä 9 asuntoa), 28 pientaloa, kolme paritaloa, 6 ryhmärakentamishankkeena toteutettavaa erillispientaloa ja pysäköintitalo sekä messujen oheiskohteena kolme rivitaloasuntoa.
 • Kaikkiaan Kivistön messualueella on yli 350 uutta asuntoa, asukkaita 700.
 • 150 asunnossa asutaan jo messujen aikana, tätä ei ole ennen kokeiltu.
 • Vuokra-asuntoja asunnoista on 194 (PuuMerassa ja Opaalissa), asumisoikeusasuntoja 79 (PuuMerassa), omistusasuntoja 58 (Spinellissä). Spinellin kaikki omistusasunnot on myyty, neliöhinta 3 950 eur/neliö.
 • Pientaloista 6–7 on vielä myynnissä. Myytyjen keskineliöhinta ei ole tiedossa.
 • Pientalotontit ovat pieniä, kooltaan 450 neliöstä 1 400 neliöön. Tonttien hinnat vaihtelivat 74 000 eurosta 172 000 euroon. Messualue on tiiveimmin rakennettu mitä ikinä ennen.
 • Messuteemoja ovat ”Arjen pienet ylellisyydet” ja ”Kodin ja pihan viherkeitaat”. Esillä on muun muassa kahdeksan erilaista parvekepuutarhaa.
 • Rakennuksissa on panostettu ekologisuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Suosiossa ovat maalämpö, ilmalämpöpumppu ja varaava takka. Kaukolämpölinja kulkee alueen halki.
 • Messuilla on kolme teemareittiä helpottamassa mielenkiinnon kohteiden löytymistä: Arjen pienet ylellisyydet -reitti, Äijäreitti ja Viherpeukun reitti.
 • Kuskittoman CityMobil-älypikkubussin kokeilureitti kulkee Kivistön juna-asemalta Asuntomessujen portin läheisyyteen aidattua, muulta liikenteeltä suljettua kevyen liikenteen väylää pitkin joka päivä klo 10–18.
 • Vuoden 2016 asuntomessut ovat Seinäjoella, 2017 Mikkelissä.
 • Asuntomessut Vantaalla 9.8.asti joka päivä kello 10–18. Messujen viimeisen viikon keskiviikkona ja torstaina 5.–6.8. messut ovat avoinna myös illalla kello 20 saakka.

Lisätiedot verkossa:

asuntomessut.fi/vantaa-2015
asuntomessut.fi/blogit
#asuntomessut2015
facebook.com/Asuntomessut
www.pinterest.com/asuntomessut

Kommentoi