Asuminen

ASUMINEN | Simo Ahtee |

Asunto omaksi vuokraa maksamalla

Pohjalaisen Lakea Oy:n rakennuttaman asunnon voi ostaa omaksi pikku hiljaa vuokraa maksamalla. Nyt malli on tulossa myös Turkuun.

Pohjalaisten kuntien omistama Lakea Oy ottaa jalansijaa asuntomarkkinoilla Turussa. Asumisoikeuden Lakean rakennuttamaan asuntoon saa maksamalla niin sanotun Omaksi-maksun, mikä on seitsemän prosenttia asunnon kokonaishinnasta.

Rakennustyöt Iso-Heikkilässä Ruissalontie 19:ssä alkavat joulukuussa, ja talon pitäisi olla muuttovalmiina siitä vuoden kuluttua. Asunto-osakeyhtiön Nuutinkulman kerrostaloon tulee 50 asuntoa.

Lakea omaksi -mallissa vuokrasopimus tehdään 20 vuodeksi. Tuona aikana asukas maksaa Lakealle kuukausittaista vuokraa, mikä sisältää yhtiön hoitokulut, lainanlyhennyksen ja lainanhoitokulut. Määräajan jälkeen asunnon osakkeet voi lunastaa itselleen hinnalla, joka on määritelty sopimuksentekohetkellä. Yleensä se on noin 30 prosenttia alkuperäisestä hinnasta.

”Asunnon arvon nousu kertyy asukkaan hyväksi.”

Kyse on Lakean ja valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n luomasta rahoitusmallista, jonka taustalla on ajatus asuntojen myymisestä automaailmasta tutulla leasing-periaatteella. Taloyhtiön yhtiölainalla on valtion takaus.

– Tässä asukkaalle kerrytetään koko ajan omistusosuutta kuukausittaisen vuokramaksun avulla. Asumisoikeusasunnossa sitä ei tapahdu. Lisäksi asunnon arvon nousu kertyy asukkaan hyväksi. Jos viiden vuoden kuluttua myy vuokrasopimuksensa eteenpäin, se hinnoitellaan sen hetken markkinoiden mukaan, Lakea Oy:n toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo.

Vuokrasopimuksen voi myydä milloin tahansa eteenpäin. Jos asunto jää jossain vaiheessa väliaikaisesti tyhjilleen, sinne voi etsiä vuokralaisen.

– Asukkaalle päin en näe riskejä ollenkaan, sillä yhtiölaina on valtion takaama. Esimerkiksi kiinteistönhoitokulut elävät markkinatilanteen mukaan kuten normaalistikin taloyhtiössä. Jos taas vuokralainen joutuu luopumaan asunnosta eikä voi myydä sopimusta eteenpäin, silloin Lakea voi lunastaa asunnon takaisin.

”Turussa kysyntä on yllättänyt vilkkaudellaan.”

Asunto-osakeyhtiö Nuutinkulma on ensimmäinen Lakea-kohde Turussa. Tällä hetkellä 15 pohjalaisen kunnan omistamalla Lakealla on Timo Mantilan mukaan 174 valmista Omaksi-asuntoa Jyväskylässä, Oulussa ja Vaasassa. Lisää on tulossa Tampereelle, Kuopioon, Riihimäelle ja Vantaalle. Ensi vuoden puolella valmiina pitäisi olla kaikkiaan 250 asuntoa.

Millaisella vauhdilla Nuutinkulman asuntoja on varattu, kiinteistönvälittäjä Antti Suominen Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy:stä?

– Turussa kysyntä on yllättänyt vilkkaudellaan. Ensimmäisen kuukauden aikana, jolloin asuntoja on markkinoitu, varattiin 50 asunnosta 43. Yli puolet jo ensimmäisen kahden viikon aikana. Isoimpia ja kalliimpia asuntoja on jäljellä.

Millaisena kiinteistönvälittäjä näkee Lakean rahoitusmallin?

– Ilmeisesti sellaiselle on ollut kysyntää Turussa. Uudistuotannon hinta näyttää karkaavan käsistä, mutta tässä pääsee pienellä rahalla kiinni asuntoon. Kaikilla ei ole välttämättä takaajia tai niitä ei haluta ottaa, pankit vaativat asuntolainaan vähintään 20 prosenttia omapääomaa. Moni varaajista on sanonut, että sen seitsemän prosenttia järjestää tavalla tai toisella.

”2000-luvun alkupuolella oli omaomistusasuntoja, joissa konsepti oli aika samanlainen.”

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkolan mukaan Lakea omaksi -mallissa on osa uutta, osa taas vanhaa. Se muistuttaa osaomistus-järjestelmää, mutta ei ole yksi yhteen.

– 2000-luvun alkupuolella oli omaomistusasuntoja, joissa konsepti oli aika samanlainen, tosin prosentti, jolla pääsi asuntoon kiinni, oli suurempi. Niissäkin asuttiin 10–20 vuotta, ja ne sai lopulta lunastettua itselleen.

Jukka Kaakkola pitää seitsemän prosentin varausmaksua selvästi ostajan etuna. Hän huomauttaa, että 20 vuotta on pitkä aika, johon saattaa mahtua asunnon vaihdoksia syystä tai toisesta.

– On tärkeää, että sopimusehdoissa on varauduttu tähän. Vuokraoikeuden voi siirtää kolmannelle osapuolelle, ja pääoma on mahdollista saada takaisin. On sitten eri asia, onko alueella kysyntää ja vuokralaisia saatavilla.

Mikä on Lakea Oy?

 • Keskittyy isännöintiin ja rakennuttamiseen. Toiminta on valtakunnallista.
 • Lakea Oy:n omistavat Seinäjoki, Vaasa, Lapua, Kokkola, Alavus, Ilmajoki, Kurikka, Nivala, Kauhajoki, Isokyrö, Pietarsaari, Alajärvi, Kauhava, Sievi ja Teuva.
 • Perustettu vuonna 1975 nimellä Pohjanmaan Haka Oy. Rakennutti kunnille lapsiperheiden vuokra-asuntoja.
 • 1990-luvulla nimi muuttui Pohjanmaan YH-Rakennuttaja Oy:ksi. Mukaan tulivat myös peruskorjaushankkeet.
 • Ensimmäinen yhtiön omaan omistukseen rakennutettu vuokratalo valmistui Kokkolaan vuonna 2000. Myös isännöintitoiminta käynnistyi. Yhtiö osti VVO:lta vuokra-asuntoja omistukseensa vuonna 2005.
 • Vuonna 2005 Pohjanmaan YH-Rakennuttaja Oy jatkoi pelkästään kuntien omistuksessa olevana toimijana. Kytkökset valtakunnalliseen YH-yhtiöön purettiin.
 • Vuonna 2010 nimi muuttui Lakea Oy:ksi.
 • Lähde: Lakea Oy/Päivi Karvinen

3 vastausta artikkeliin “Asunto omaksi vuokraa maksamalla”

 1. Patu Maskaja

  Älkää nyt vain vielä sanoko, että sosiaalitoimisto tai Kela tukee myös näissä asumista. Onko niin, että omaisuus voi karttua myös valtion elättinä ollessa?


 2. Muus

  Tämähän on siis mainos, ei mitään toimitettua aineistoa, joten punnitkoon itse kukin jutun luotettavuutta.
  Ei sossu näitä kustanna, eikä kämppää saa vuokralle ilman luottotietoja ja riittävää omaa maksuvalmiutta, ole ihan huoleti.


Kommentoi