Asuminen

ASUMINEN | Turun Sanomat |

Älylämmitys alentaa omakotitalon energiankulutusta

Pienilläkin lämpötilan säädöillä voi saada aikaan merkittävää säästöä omakotitalossa. Jo asteen alhaisempi sisälämpötila esimerkiksi öisin tai päivisin, kun asukkaat ovat töissä, voi alentaa energiantarvetta jopa 5 prosenttia.

Älykkäät lämmitysjärjestelmät säätävät lämmitystä huonekohtaisesti tarpeen mukaan. Sisälämpötila pysyy tasaisena, ja käyttäjät voivat ohjelmoida viikkorytmin järjestelmään, minkä mukaan lämpötila vaihtelee automaattisesti.

Useimpiin järjestelmiin kuuluu myös mobiilisovellus, jonka kautta lämmitystä voi hallita silloin, kun ei itse ole kotona.

Omakotitalojen lämpöverkkoremontteja tekevän LVIturvan mukaan älykkäiden lämmitysjärjestelmien suosio on kasvanut etenkin iäkkäiden ihmisten keskuudessa.
– Käytännössä jokaiseen remonttikohteeseen asennetaan nykyään älylämmitys, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Juhana Kilpeläinen.

Ilman älylämmitystä omakotitalon lämmityskustannuksia voi pienentää muutamalla yksinkertaisella vinkillä:

 • Tarkista ja tilki ikkunan saumat ja oven raot. Jatkuva veto viilentää sisäilmaa tehokkaasti ja häiritsee kodin ilmanvaihdon toimintaa
 • Älä vietä pitkiä aikoja suihkussa ja käytä lämmintä vettä säästeliäästi
 • Pienennä lämmitystehoa reissujen ajaksi. Neljä astetta alhaisempi lämpötila säästää lämmityskustannuksia melkein 20 prosenttia.

Lähde: LVIturva

4 vastausta artikkeliin “Älylämmitys alentaa omakotitalon energiankulutusta”

 1. Katana-Kaitsu

  Ja energiayhtiöt alkavat veloittamaan suurempaa hintaa milloin sähköä käytetään enemmän. Hienoa kuinka älymittareita mainostettiin kosmisena pelastajana ja lopputulos, kuten ajassamme on tapana = tavallinen kansalainen köyhtyy entisestään…


 2. Sähkölämmittäjä

  Ei lämpötilan helppoon säätöön tarvita mitään järjettömän hintaisia uusia ”äly”järjestelmiä, joiden takaisinmaksuaika on jopa kymmeniä vuosia. Ilmalämpöpumpun omistavalle riittää kun säätää asetuksen vaikka kolmekin astetta alemmas jos on viikonlopun pois kotoa. Sähköpatterit tai muu tukilämmitys on muutenkin säädetty alemmas ettei se mene päälle.


 3. Henri Kilpeläinen

  Älyjärjestelmä maksaa muutaman satasen eli maksaa itsenä takaisin noin vuodessa. Eli takaisinmaksuaika ei ole järjetön. Järjetöntä on lämmittää taloa silloin kun sitä ei kukaan käytä, esimerkiksi työaikana. Pienellä vaivalla säästää rahaa ja luontoa


  • Sähkölämmittäjä

   Olen kyllä tuosta lyhytaikaisesta lämmön alentamisesta eri mieltä. Viileneekö hyvin eristetty talo työpäivän aikana? Hyöty riippuu tietysti myös käytetystä lämmitysmuodosta mutta ainakin minulla ILP käy pitkään täysillä kun tulen viikonlopun jälkeen mökiltä ja nostan asetuksen taas normaaliin (3-4 C ylös). Olisi kiva nähdä joku todellinen tutkimus miten lyhytaikainen pudotus todellisuudessa vaikuttaa lämmityskuluihin. Ei pelkästään LVI-miesten markkinointipuheita…


Kommentoi