Asuminen

ASUMINEN | Simo Ahtee |

Älä turhaan hävitä kekomuurahaista pihasta

Lähipäivinä saunaan saattaa ilmestyä kutsumattomia siivekkäitä vieraita. Muurahaistutkija Jouni Sorvarin mukaan mauriaisia ei kannata haastaa löylykisaan, sillä ne pitävät lämmöstä ja kosteudesta.

Miksi muurahaiset tunkevat sisätiloihin?

Mauriaiset eli sokerimuurahaiset käyttävät ravintona kirvojen erittämää mesikastetta ja kuolleita hyönteisiä. Aikaisin keväällä tällaista ravintoa ei ole ulkona tarjolla, joten tie vie ihmisasumuksiin. Epävakaiset ja kylmät kelit saattavat lisätä muurahaisten liikehdintää sisätiloihin.

Sokerimuurahaiset vainuavat makean jo kaukaa ja etsivät peräänantamattomasti tien herkun luokse. Ne pitävät myös kosteudesta, jota on pesutiloissa lavuaarien ja lattiakaivojen liepeillä. Kosteuden perässä muurahaiset vilistävät myös saunaan paneelien taakse.

Mauriaisten kuningattaret ja koiraat parveilevat heinäkuun puolivälistä elokuun puolivälille. Tänä aikana siivekkäitä muurahaisia saattaa ilmestyä kuhisemaan asuntoihin esimerkiksi tuuletusaukkojen kautta. Nämä tunkeilijat eivät etsi ruokaa, vaan ne pelmahtavat paikalle vahingossa.

Miten muurahaiset osaavat tulla joukolla sisätiloihin?

Kun tiedustelija löytää makupalan, esimerkiksi sokeria, se tuo osan muille ja jättää samalla feromoni-hajujäljen perässään. Hajua seuraamalla muut löytävät apajille. Sitä mukaa hajujälki ja liikenne voimistuvat. Muurahaiset voivat käydä myös värväämässä apujoukkoja ruokajahtiin.

Jos muurahaiset muuttavat pysyvästi sisälle, voi olla varma että talossa on jotain vikaa.

Muurahaiset saattavat myös yhtäkkiä hävitä sisältä, miksi?

Kun muurahaiset löytävät ulkoa paremman ruokapaikan, ei niiden enää kannata oleilla sisällä, jossa voi olla niille liian kuiva ilma.

Muuttaako sisälle koko muurahaisyhteiskunta vai vain osa siitä?

On mahdollista, että koko yhteiskunta muuttaa talon sisälle. Silloin se on riippuvainen kosteudesta ja talon sisällä olevista ravinnonlähteistä.

Jos muurahaiset muuttavat pysyvästi sisälle, voi olla varma että talossa on jotain vikaa. Silloin kannattaa käyttää tuholaistorjujan palveluja tai myrkkyä. Suomalaiset luonnonvaraiset muurahaiset eivät tule toimeen pitkiä aikoja rakennusten normaalissa kuivassa ilmassa.

Voiko kotona vilistävistä muurahaisista olla jotain hyötyä?

Periaatteessa, sillä ne ovat petoja. Ne voivat syödä haittahyönteisiä. Muurahaisia ei silti kannata suosia sisätiloissa.

Muurahaisten ulottuville ei kannata jättää ruuantähteitä, murusia eikä etenkään mitään sokeripitoista.

Miten muurahaisista voi päästä eroon tehokkaasti mutta ekologisesti?

Myrkyttömiä konsteja on melko vähän. Hyvä keino on pitää paikat puhtaana. Muurahaisten ulottuville ei kannata jättää ruuantähteitä, murusia eikä etenkään mitään sokeripitoista. Kissan tai koiran ruokakupin ympäristön pitäminen puhtaana saattaa myös auttaa, sillä muurahaiset voivat kiinnostua eläinten ruuasta.

Monesti muurahaisten pesä on talon ulkopuolella, aivan kivijalan juuressa. Silloin voi yrittää kaivaa niiden pesä esiin ja kaataa kuumaa vettä päälle. Kannattaa tietenkin varmistaa, ettei talolle koidu kosteusvaurioita.

Kulkureiteille voi laittaa myös hienojakoista pippuria tai kanelia, jotka saattavat ärsyttää muurahaisten tuntosarvia, mutta silloin mausteiden pitää olla hyvin hienoja, pölymäisiä. Myös etikkaa tai suolaa voi kokeilla.

Jos nämä luonnonmukaiset konstit eivät auta, kannattaa suosia ensisijaisesti myrkkysyöttejä.

Mitkä torjuntakonstit ovat käytännössä turhia?

Jos muurahaisia yrittää karkottaa saunatiloista ankaralla löylyllä, ne siirtyvät vain alemmas kohti lattianrajaa. Alhaalla paneelien takana on muurahaisille miellyttävät olosuhteet, samalla kun lauteilla jo korvat palavat. Muurahaiset saattavat päinvastoin olla mielissään lämmönnoususta.

Tunne ainakin nämä muurahaiset

Mauriainen (Lasius niger)

Sisälle asumuksiin vilistävät mustat, 3,5–5 millimetrin mittaiset (kuningattaret 9 mm) muurahaiset ovat mauriaisia, eli sokerimuurahaisia. Ne pitävät etenkin makeasta.

Mauriaiset ovat vaarattomia, mutta ne saattavat olla vaivana sisätiloissa vuoden ympäri. Joskus rakennuksesta säteilevä lämpö saattaa pitää muuten horrokseen vaipuvat mauriaiset hereillä myös talvella.

– Minua häiritsee, miten eräiden hyönteismyrkkyjen etiketeissä on kekomuurahaisen kuva. Niitä ei pidä myrkyttää. Eikö olisi löytynyt tilalle mauriaisen kuvaa? Etiketin idea taitaa olla suomalainen, sillä muualla Euroopassa kekomuurahaiset ovat rauhoitettuja. Ymmärrän tietysti harmituksen jos muurahaiset kaivelevat pihalaatat vinoon, muurahaistutkija Jouni Sorvari ihmettelee.

Faaraomuurahainen (Monomorium pharaonis)

Kahden millimetrin mittaiset kellertävät tai punertavat faaraomuurahaiset menestyvät Suomessa vain sisätiloissa, joissa lämpötila lähentelee 20 astetta. Faaraomuurahaiset pitävät proteiinista, jota ne saavat esimerkiksi lihasta. Ne syövät myös jätteitä, kuolleita hyöteisiä ja eläinten ulosteita.

Faaraomuurahaisten pesä voi sijaita missä päin rakennusta tahansa ja pesiä voi olla paljonkin. Faaraomuurahaisten hävittäminen on hankalaa.

Kekomuurahaiset (Formica rufa -ryhmä)

Ruskeanmustat kekomuurahaiset voivat olla senttimetrin pituisia. Kekomuurahaiset eivät yleensä tunkeudu asumuksiin, vaikka niiden keko olisikin pihapiirissä. Keko suojaa maanalaisia käytäviä joissa muurahaiset asuvat ja joissa haudotaan munat.

Kekomuurahainen syö kirvojen mesikastetta. Ravintona voivat olla myös selkärangattomat eliöt. Kekomuurahaiset kuuluvat pohjoisen havumetsävyöhykkeen avainlajeihin.

Lähteet: Jouni Sorvari, Hyönteismaailma, tuhoeläin.fi, Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto

Vakuutusyhtiölle harvinaisia tapauksia

Vakuutusyhtiö Ifin näkökulmasta muurahaisten aiheuttamat vahingot rakennuksissa ovat harvinaisia.

Omaisuusvahinkoasiantuntija Juha T. Virtanen kertoo, että yhtiölle kertyy vuodessa hädin tuskin kymmennen hakemusta, jotka liittyvät muurahaisten tekemiin vaurioihin. Näistä korvataan yksittäisiä tapauksia yhtiön laajimmasta kotivakuutuksesta.

Kommentoi