Olipa kerran nainen, joka haaveili omasta yrityksestä, sellaisesta jossa yhdistyisi vapaus ja ihmisten kanssa oleminen – ja jossa voisi kehittyä itsekin samalla koko ajan.
MARJAANA NORRGÅRD oli miettinyt yritysideaa jo pitempään, mutta oman talon oston myötä ajatukset kirkastuivat 12 vuotta sitten.
Vanhan talon korjaukseen liittyvän tiedon hankinta ja tarvikkeiden etsintä oli sen verran työlästä puuhaa, että hän päätti ryhtyä itse tuumasta toimeen ja perustaa vanhoista rakennuksista talteen otettujen ikkunoiden, ovien ja helojen kierrätyspuodin ja tietopankin.
Kaupanpito aloitettiin tyhjästä – aluksi hyllyillä oli vain vähän myytäviä tuotteita ja pikkuisen perinteisiä maaleja. Varastoa on kasvatettu vähitellen vuosien mittaan ja valikoima on laajentunut uusien tilojen myötä.
MELKEIN HETI alusta lähtien mukana olivat kudontatuotteet. Nykyään niiden osuus myynnistä on yhtä suuri kuin rakennustarvikkeiden osuus.
Marjaanan mies on todennutkin joskus leikkisästi, että rakennustarvikkeet tuovat 20% liikevaihdosta, mutta vievät 60% ajasta ja pinta-alasta. Perinteisen tyylin rakennustarvikkeiden tuotto voisi olla suurempi, jos niitä arvostettaisiin yhtä paljon kuin Ruotsissa.
Yllättävää kyllä, kaupan hiljaisin hetki on parin viikon jakso huhti-toukokuussa, jolloin kudontasesonki lopahtaa kun puutarhatöiden kausi alkaa. Samaan aikaan rakentajat heräilevät pikkuhiljaa – kaupasta haetaan värikarttoja maalaustöitä suunnitellen.
Ihmiset tekevät asioita tietyn rytmin mukaan. Keväällä tehdään ehkä ensin rakennusten kunnostustöitä ja maalaustyöt aloitetaan vasta kun yöpakkaset ovat ohi.
KAIKKEIN VILKKAIN kuukausi on loka-marraskuu, jolloin rakennuspuolen ihmiset vielä jatkavat töitään – syksyllä on kiire saada aukot umpeen.
Ovia ja ikkunoita tuodaan myytäväksi eniten syksyllä, kun ihmiset siivoavat paikkoja talveksi. Toisaalta juuri silloin alkavat myös kudontapiirit ja uudet hinnastot ja materiaalit saapuvat.
Osa puodissa myytävistä tuotteista tulee lahjoituksina, osa ostetaan ja joitain tuotteita on esillä myyntitilillä asiakkaan omistuksessa.
Kaikkein eniten pulaa on vanhoista heloista, painikkeista, lukoista ja saranoista. Samoin hyvin kaupaksi menevät myös tulisijan osat, moniruutuiset ikkunat ja vanhat peilipariovet – lasiruutuiset varsinkin.
VUODEN ALUSSA Tamminaula muutti vanhoista tiloistaan Maskusta pois uuden moottoritien alta.
Uusi tila löytyi Nousiaisista Valpperintien varresta.
Muutto ja uuden talon remontointi oli raskas urakka, mutta vähitellen tavarat ovat löytäneet paikkansa.
Taloon tehtiin pintaremontti maalaten ja tapetoiden, muutama hirsi vaihdettiin ja sähköjä uusittiin.
Alun perin Suojeluskunnan omistama rakennus on ollut vuosien mittaan 4H-kerhon ja Maamiesseuran käytössä.
OMAN TALOMME korjaukseen olen löytänyt Tamminaulasta pellavaöljymaalit, makulatuuritapetit, liisterijauhot ja siveltimet.
Joka kerta jään keskustelemaan myös eri materiaalien ominaisuuksista. Marjaana on tutkinut eri maalituotteiden sisältämät ainesosat ja löytänyt reseptit itse tehdyille sekoituksille.
Viimeisimmällä käynnillä hurahdin jo siskoni vanavedessä matonkuteisiinkin, jotka päätyivätkin kotona samantien lasten isolla virkkuukoukulla tekemiin koreihin ja pannunalustoihin.
Ja siskoni taisi myös jäädä Tamminaulan lumoihin heti ensimmäisen käyntikerran myötä!









Kuvat: Tiltu Nurminen
Lisää kuvia Tamminaulasta Arkkitehtitoimisto Creative Turku –facebook-sivuilla!
Lue myös arkkitehtien valokuvanäyttelystä Paimion kirjastossa Artisokka-arkkitehtuuriblogistani!
Kommentoi