Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Salaoven kautta tampuriin

salaovi-1

MITÄ PALJASTUIKAAN, kun purimme keskikerroksen wc- ja suihkutilan muovitapetilla suojattua suihkun seinää ja pinnan alta esiin tulevia rakenteita: oviaukko. Se oli aikoinaan johtanut kuistilta hienompaan eteistilaan eli tampuriin. Viereinen identtinen ovi oli nyt käytössä kuistilta käyttöeteiseen, porstuaan.

Piilossa olleen juhlavamman sisäänkäynnin lasioven läpi avautui näkymä tampurin halki salin avonaisista pariovista ja eteläjulkisivun ikkunoista kohti peltomaisemaa.

Myös kuistin puolelta kaivoimme oviaukon näkyviin. Kaikeksi onneksi alkuperäinen ovi oli säilytetty vintillä, josta haimme sen ja asensimme takaisin paikoilleen.

kuistinäkymä

TUNTUU HYVÄLTÄ aina kun talon rungon läpi näkyy luonnonvaloa seinästä seinään. Siispä halusimme säilyttää tästä jotain, vaikka samaan kohtaan piti rakentaa myös uusi wc-tila vanhan paikalle.

Pähkäilimme pitkään vaihtoehdoista paikkaa muualta keskirungon kieppeiltä, mutta sopivampaa kohtaa ei kertakaikkiaan löytynyt. Koska näkymä wc-tilan sisältä, kylmän kuistin läpi ulos ”salaoven” lasiosien läpi, oli viehättävä, halusimme sen säästää. Näkyvyyden saisi halutessaan rajattua verholla.

KAPEAAN ALLE 80-senttiseen tilaan tarvittiin myös patteri, ja sen sopivin paikka oli oven kohdalla. Oven puolivälistä alaspäin rakennettiin siis seinä, joka täytettiin puruilla. Lattialämmitystä emme halunneet puulattiaan, koska sen toiminta oli mielestämme epävarmaa riittävän lämmön kannalta. Toisaalta koko keskikerrokseen oli tulossa vesikiertoinen patterijärjestelmä, joka olisi yhdistettynä maalämpöön.

1-krs

LATTIAAN EI HALUTTU valaa betonia hirsivälipohjan lisäpainoksi, vaan wc-tilan lattiasta tehtiin puu- ja levyrakentein vesieristetty allas, jonka päälle ladottiin ponttilaudoitus.

Seinien yläosat tapetoitiin, alaosa paneloitiin ja allaspöydän taustaseinä kaakeloitiin pyöreillä mosaiikkilaatoilla. Entinen wc-istuin oli hyvässä kunnossa, joten se asennettiin paikoilleen aiemman suihkun kohdalle.

Vanha mintunvihreä allas ei enää sopinut tähän tilaan, joten se säästettäköön mahdollista myöhempää tarvetta varten. Nyt vielä kun ovi-, ikkuna ja seinäpanelin koristelistat saisi paikoilleen!

Wc-suihku-tilasta purettiin muovitapetit, muovimatto ja alakatto sekä irrotettiin kalusteet. Suihkun kohdassa oli pieni kosteusvaurio, mutta onneksi se ei ollut levinnyt hirsirunkoon asti.
wc-a
Uusittu wc ilman suihkua sai pintaansa harmaavalkoisen kukkatapetin ja valkoisen pennimosaiikkilaatan. Seinäpaneelin malli otettiin vanhasta kattopaneelista. Pöytätason tammilevyn käsittelimme öljyvahalla.
kahviasetelma
Kahvitellessa voi ihailla peltomaisemia ja avaria näkymiä.
ilmakuplat-a
Lieneekö edellisen kuvan lasilyhdyn suunnittelija saanut innoituksensa keväisistä jäätyneistä ilmakuplista puron jääpinnassa…
tulppaanit-b
Aurinkoista naistenpäiväviikonloppua!

Kommentoi