Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

BLOGIT | Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Hometta vai huono sisäilma?

Syksyn tullen on edessä talojen lämmityskausi jolloin ikkunat pidetään visusti kiinni ja asukkaat pysyvät sisätiloissa. Kun ilma ei vaihdu ja sisällä ollaan enemmän, herää helpommin myös epäily sisäilmaongelmista tai jopa homeesta rakenteissa.

Sisäilmaongelmat ovat usein hankalia ja aiheuttavat paljon keskustelua taloyhtiöissä. Kun on kyse omasta kodista ja omasta tai perheenjäsenten terveydestä, ovat tunteet helposti pinnassa ja reaktiot äärimmäisiä. Kun tähän yhdistetään se tosiasia, että kaikki asukkaat eivät reagoi sisäilmaongelmiin, niin ei ihme, että riitoja syntyy helposti.

Älä viivyttele ongelman selvittämisessä

Sisäilmaongelmiin kannattaa puuttua nopeasti ja selvittää, mistä on kyse. Taloyhtiö vastaa pääsääntöisesti talon rakenteista ja ilmanvaihtojärjestelmistä, joihin suuri osa sisäilmaongelmista liittyy. Hallituksen on siis parasta ryhtyä välittömästi toimiin jos asukas ottaa yhteyttä sisäilma-asioissa.

Hometta voidaan epäillä silloin, jos asunnon pinnoissa on tummia läikkiä, hometäpliä tai pullistumia pinnoitteissa. Home saattaa myös tehdä kellarimaisen hajun huoneistoon.

Sisäilmaongelma voi johtua monesta muustakin seikasta kuin homeesta. Tavallinen syy on huono ilmanvaihto. Ilmanvaihtoventtiili voi olla tukossa tai tukittu. Korvausilma voi tulla väärästä paikasta – esimerkiksi rakenteiden läpi tai postiluukusta. Tällöin seurauksena voi olla outoja hajuja ja mikrobeja, jotka heikentävät sisäilmaa.

Käytä apuna ammattilaista ja muista viestintä

Sisäilma-asiat ovat usein hankalia niin teknisesti kuin asuinyhteisössäkin. Siksi suositeltavaa on teettää tarvittavat selvitykset puolueettomalla asiantuntijalla. Selvityksessä kartoitetaan, onko talon joissakin osissa sisäilmaongelmia, mistä nuo ongelmat voivat johtua sekä miten ne voidaan poistaa ja korjata.

Tässä kuten monessa muussakin asiassa kannattaa viestiä mahdollisimman neutraalisti ja usein asukkaille ja osakkaille. Ajantasainen viestintä vähentää väärien huhujen leviämistä ja epätietoisuutta.

Sisäilmaongelmat ovat ikäviä ja usein hankalia asioita taloyhtiössä. Ne voidaan kuitenkin selvittää ja hoitaa pois siinä missä muutkin rakenteelliset viat. Kun hallitus ja isännöitsijä toimivat ripeästi ja huolellisesti ja muistavat viestinnän asukkaille, ollaan todennäköisesti voiton puolella.

Kommentoi