Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

BLOGIT | Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Pelisääntöjä kotimajoitukseen

Lyhytaikainen vuokraustoiminta – kuten Airbnb – on nopeasti noussut suomalaistenkin suosioon. Kotimajoitus tapahtuu vuokraustoiminnan, majoitustoiminnan ja asunto-osakeyhtiötoiminnan välimaastossa eikä siihen löydy selkeitä yhteisesti tunnustettuja pelisääntöjä tai edes suosituksia. Kotimajoitusta tarjoavat runsaasti myös yksityishenkilöt, joiden toiminta ja tarjonta on hyvin heterogeenista.

Vuorausta vai majoitusta?

Tällä hetkellä ei ole olemassa selkeää rajanvetoa siitä, mikä on vuokraustoimintaa ja mikä majoitustoimintaa. Rajanveto on sikäli merkityksellinen, että majoitustoimintaa koskevat monet säädökset joita kotimajoittajankin on noudatettava. Ratkaisevaa on toiminnan jatkuvuus ja oheistoiminnot – jos majoittaminen on jatkuvaa ja siihen sisältyy oheispalveluja niin se tulkitaan helpommin majoitustoiminnaksi.

Helsingissä on arvioitu, että enemmistö – noin 60 % – Airbnb -majoittajista on yksityisiä henkilöitä jotka tarjoavat vuokralle omaa kotiaan. Tämä ryhmä ei pääsääntöisesti kuulu majoitustoiminnan piiriin.

Nyt kaivataan selkeitä linjauksia siitä, milloin kotimajoitus on majoitustoimintaa sekä lisää ohjeita kotimajoituksen tarjoajille, oli kyse sitten vuokrauksesta tai majoituksesta.

Ohjeita kotimajoittajalle

TEM on laatinut vuonna 2016 ohjeet kotimajoitusta tarjoaville yksityisille henkilöille. Ohjeet on suunnattu enemmänkin vuokraustoiminnan kuin majoitustoiminnan harjoittajille, ja niissä korostetaan seuraavia seikkoja:

  • Varmista vieraiden henkilöllisyys ja yhteystiedot, säilytä ne vierailun jälkeenkin
  • Huolehdi hygieniasta (ja mieluiten hanki hygieniapassi) jos tarjoat ruokaa kotimajoituksen yhteydessä
  • Ilmoita tulot verottajalle ja maksa asiaankuuluvat verot
  • Muista turvallisuus ja varmista, että majoittujat tietävät miten toimia vaaratilanteessa
  • Huolehdi vakuutusturvasta
  • Noudata taloyhtiön sääntöjä ja vuokrasopimuksen pykäliä

Helsingin kaupunki keräsi keväällä kokoon työryhmän miettimään pelisääntöjä Helsingissä tapahtuvalle kotimajoitukselle. Kaupunki ei ole lähdössä rajoittamaan kotimajoitusta vaan ohjeistamaan majoituksen tarjoajia. Mielenkiintoista nähdä millaisia ohjeita työryhmä saa aikaiseksi.

Vuokralaisten aiheuttamista vahingoista ja melusta taloyhtiöissä on puhuttu paljon. Ilmeisesti tapauksia on onneksi kuitenkin ollut kohtuullisen vähän. Asunto-osakeyhtiölaki ei kuitenkaan tarjoa ratkaisuja vuokraustoimintaan taloyhtiössä, vaan erillistä ohjeistusta tarvitaan erityisesti tästä näkökulmasta.

Kesällä matkailijoita tulee Suomeen runsaasti ja yhä suurempi osa valitsee kotimajoituksen. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin nykyisilläkin pelisäännöillä. Ehkä seuraavana kesänä meillä on jo uudet ja kattavat ohjeistukset kotimajoitukseen.

Yksi vastaus artikkeliin “Pelisääntöjä kotimajoitukseen”

  1. Juha

    Kuka maksaa lutikkamyrkytykset?


Kommentoi