Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Vihreä sali, keltainen kammari

Minkä värinen tapetti sopisi salin smaragdinvihreään kaakeliuuniin?
Kansallisromanttisesti koristeltu uuni hehkuu lämpöä sisältä ja ulkoa metsäisen nuotiokuvituksensa muodossa. Tuon arvokkaan ja upeasti tähän päivään asti säilyneen lämmityslaitteen loistokkuutta esille tuomaan piti löytää juuri oikea tapetti.

Salin edelleen toimiva kaakeliuuni kaikessa komeudessaan.

PIHLGREN JA RITOLAN RUNSAISTA valikoimista löytyi perinteinen kotimainen paperitapetti ilman muovitettuja ainesosia.

Halusimmehan toki, että hengittävä seinärakenne toimii sisältä ulos asti. Aito paperitapetti on huokoisempaa ja helpommin repeytyvää kuin muovia sisältävä uusi tapetti.

Tähän apuna oli paksumpi paperinen pohjatapetti makulatuuri, joka yksivärisenä vaaleana ja tukevana toimii pintaa tasoittavan tehtävänsä lisäksi myös sopivasti tiivistävänä elementtinä.

Tapetoinnin joutui ikään kuin tekemään kahteen kertaan, mutta vasta toisella kerralla aikaa meni kuvioiden kohdistamiseen ja pystysuorien linjojen tarkistamiseen.

Makulatuurin päälle oli äärettömän helppo tapetoida.

Hirren ja huokolevyn väliin kiinnitettiin rakennuspaperia tiiviyden lisäämiseksi.

Varsinkin kulmat ja välipohjien liitoskohdat paperoitiin huolellisesti.

3-hirret
Näin komeat hirret paljastuivat lukuisten tapettikerrosten alta.

ENNEN KUIN PÄÄSTIIN tähän vaiheeseen oli kaikki vanhat kerrokset pinkopahveineen otettu pois seinistä ja eritetty ulkoseinät 22 mm ja väliseinät 11 mm paksuilla huokoisilla kuitulevyillä.

Väliseinissä ei toki lämpöeristystä tarvita, mutta kenties hieman äänieristystä ja tietysti tasaista tapetointipohjaa pinkopahvin sijasta.

Nykyajan kipsilevy taas olisi tuonut tilaan kovahkon akustiikan eikä olisi välttämättä kestänyt hirsiseinän mahdollisia liikahduksia – vaikka eihän vanha hirsitalo enää juuri laskeudu eikä liikukaan.

Kyllä pinkopahvituskin olisi kiinnostanut, mutta totesimme, että samantyyppinen pohja huoneen eri puolilla olisi yksinkertaisempaa lopputuloksen kannalta.

4-huokolevyt
Huokoinen kuitulevy toimii hengittävänä rakenteena hyvin hirren kanssa.

HUOKOLEVYJEN SAUMAT tiivistettiin verkkomaisella saumanauhalla ja kitattiin lopuksi, kuten myös kiinnitysruuvien kolot. Pinnat liisteröitiin kertaalleen ennakkoon tapetointia edeltävänä päivänä, etteivät ne imaisisi kaikkea liisteriä pohjatapetista.

Jälkikäteen voi todeta, että ennen tapetointia olisi kannattanut tehdä sähkösuunnitelma ja urittaa reitit sähköille huokolevyn sisään tai hirren pintaan.

Nyt se on tehtävä pintavedoin, vaikka siihenkin tarkoitukseen löytyy kyllä kaunistusta esimerkiksi Rakennusapteekin vanhan mallisista kierretyistä sähköjohdoista, pistorasioista ja valokytkimistä.

Seinien alareunoihin jätettiin tilaa vaakasuuntaisille johdotuksille. Ne on tarkoitus peittää jatkossa jalkalistoilla.

5-tapetointipöytä
Huokolevystä koottu tapetointipöytä pukkijalkojen varassa.

HALUSIMME TIETÄÄ mitä aineita tapettiliisterimme sisältää. Siksi teimme sen selluloosaliisterijauhosta ja vedestä itse sekoittamalla ja huoneilma säästyi ylimääräisiltä kemiallisilta aineilta.

Tavalliseen muoviämpäriin lisättiin nämä kaksi ainesta sopivassa mittasuhteessa, sekoitettiin sähköporan vispilällä ja jätettiin seisomaan pariksi tunniksi. Yön yli vetäytynyt liisteri olisi vieläkin tasaisempaa.

Tapetointi oli helppoa pienikuvioisen mallin kanssa, mutta jos kuviokohdistuksessa oli iso väli, kului tapettiakin monin kerroin enemmän. Tapettivuotia leikattiin valmiiksi useampi pätkä, ettei liisteröityneellä pöydällä tarvitsi leikata jokaista erikseen.

Leikatessa huomioitiin, että tapetin yläreunassa kuvio alkoi aina samasta kohdasta. Tämä työ oli todella palkitsevaa, valmista pintaa tuli hyvinkin huone päivässä.

6-keltainen-tapetti
Lapsen makuuhuoneesta tuli keltainen kammari.

KAIKKIIN HUONEISIIN valittiin eri kuvioisia ja eri värisiä tapetteja – vihreää, keltaista, punaista, vaalenruskean-kullan sävyistä ja harmaa-valkoraidallista.

Ratkaisu on miellyttänyt silmää nyt jo pari vuotta, ja jos joskus kyllästyy näihin väreihin, on paperitapetin päälle helppo tapetoida toinen tapettikerros. Suomalaisen valmistajan mallistosta vaihtoehtoja löytyy satoja ja ruotsalaisen Lim & Handtryck –mallistosta saman verran lisää. Nyaikaista rautakauppojen ”paperitapettia” en suosittelisi vanhaan taloon.

Tapetoinnissa kun pääsee vauhtiin, sujuu se ihan hyvin yhdeltäkin henkilöltä itsekseen. Talo muuttuu asuttavan näköiseksi kuin taikaiskusta. Ei hullumpaa puuhaa!

7-sanomalehti
Toisinaan remontti hidastui kun piti jäädä lukemaan aikaisempien vuosien uutisia vanhoista sanomalehdistä joita oli käytetty tapetin pohjustuksena.
vihreätapetti
Salin vihreä kukkaketo.
8-tulppaanit
Ilmassa alkaa olla kevään tuntua!
pullat
Pikkupullat valmistuvat vanhassa leivintuvassa. Hyvää laskiaista!

Kuvat: Tiltu Nurminen

2 vastausta artikkeliin “Vihreä sali, keltainen kammari”

  1. Inka Tuomarila

    Kauniita tapetteja ja värejä, ja tuo smaragdinvihreä kaakeliuuni on kyllä kertakaikkiaan valloittava!


  2. Tiltu Nurminen

    Kiitos, Inka! Ensin ajattelin taloon ihan neutraaleja ja vaaleita tapetteja, mutta taisin saada inspiraation voimakkaampiin väreihin Maskun Pakaisissa sijaitsevan Kaiturin tilan kunnostuksesta. Siellä oli käytetty rohkeita värejä arkkitehti Viri Teppo-Pärnän ideoimana – varmasti tilan emännän ja isännän näkemys on vaikuttanut tyylikkääseen lopputulokseen yhtäläisesti. Toinen innostuksen lähde oli tapetointikesänä Louhisaaren kartano, jonka sisustus on aivan upea – ei ollenkaan pölyttyneen historiallinen vaan kuin suoraan sisustuslehdistä mehevine väreineen. Omasta talosta löytyy nyt myös punainen kammari ja jatkossa varmasti myös sininen kesähuone vintistä.


Kommentoi