Jippoja

BLOGIT | Jippoja

Erilainen Joulu Japanissa

Joulu on kokonaisvaltainen juhla monine merkityksineen. Joulua ei voi paeta ja se ei ollut tarkoituskaan, vaikka lähdimme juhlan ajaksi matkalle. Vuoden 2015 Joulun vietimme Japanin Osakassa ja Kiotossa. Japanilaisen kulttuurin piirteitä on omaksua parhaita piirteitä kaikista maailman juhlista ja viettää niitä aina tilaisuuden tullen. Joku joskus sanoi minulle viettäessäni kesää vaihto-oppilaana Japanissa, että japanilaiset syntyvät shintolaisina, menevät naimisiin kristittyinä ja kuolevat buddhalaisina. Aina sen mukaan mitkä juhlallisuudet ovat sopivimmat tilaisuuteen.

Jouluisia ihmetyksiä Osakan kaduilla

Erityinen japanilaisen tehokkuuden piirre oli hotellin toiminta Joulun juhlallisuuksien päättämiseksi. Tapanin päivän aamuna valtavat aulan joulukoristeet, kuuset ja joulukaupat olivat jo laitettu varastoon. Japanilaisen arkeen Joulu on sujautettu melko varovaisesti, sillä arjen ollessa kyseessä, ei kalenterissa ole mitään siihen liittyviä pyhiä. Kulttuurinsa puolesta japanilaisille Joulu on oikein sopiva juhla, sillä lahjojen antaminen, paketointi ja koristelu, sekä kohtaamiset ystävien kanssa ovat heille erityisen tärkeitä. Jouluna ilahdutetaan lapsia harkituilla lahjoilla, mennään ulos syömään ja pidetään hauskaa. Uusi vuosi onkin sitten huomattavasti suurempi juhla!

Osakan historiaa ja nykypäivää
Osakan historiaa ja nykypäivää

Osaka on suuri teollisuus- ja kauppakeskittymä Honshun pääsaarella. Kaupunki on Japanin kolmanneksi suurin. Kaupunkia voimme suositella ostosmatkakohteeksi, jonka pääkeskukset Umeda ja Namba ovat hyviä kohteita ostosten tekoon, vaikka useammaksi päiväksi. Jenin kurssi on tällä hetkellä siedettävä suhteessa euroon. Osakasta on myös äärimmäisen helppo matkustaa Shinkansen luotijunilla ympäri maata. Niin mekin teimme ja olimme noin vartissa Kiotossa! Mukaan varaamamme Starbucksin latet jäi melkein juomatta.

KiotoTemple
Maisemat Kiotossa ovat silmiä hiveleviä!

Kioto on historiallinen kaupunki josta löytyy valtavasti nähtävää; temppeleitä, pyhättöjä ja linnoja. Näistä tuli suorastaan valinnan vaikeus. Hyvä apu oli kuitenkin matkailuneuvonta Kioton juna-asemalla, josta saimme mukaan hyvän suunnitelman kuinka edetä omatoimisesti kaupungin nähtävyyksien kanssa. Lisää mielenkiintoista tietoa Kiotosta löydät mm. Rantapallon kohdeoppaasta täältä.

Lauantaina useat Kimonoihin pukeutuneet naiset vierailivat Kioton temppeleissä.

 

Hyvää Uutta Vuotta!

Kuvat: Jari ja Hannu

Kommentoi