Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Videoblogi: luontokokin jouluherkut

Kävimme ennen joulua Päivi Lehtosen keittiössä opettelemassa muutaman nykyään vähän epätavallisemman joulun perinneherkun valmistuksen. Teimme mm. vatruskoita ja katajakaljaa, joiden valmistuksen saloihin voi tutustua allaolevasta videosta:

Reseptit:

Katajakalja valmistetaan kuten normaali kotikalja, esim. mallaspussin ohjeiden mukaan. Kuumaan veteen lisätään ainoastaan maltaiden lisäksi myös katajanoksia.

Sienivatruskat. Nämä piirakat muistuttavat Ilomantsin seudulla tehtäviä vatruskoja. Niissä on mehevä perunakuori ja ne leivotaan umpinaisiksi puolikuun mallisiksi pikkupiirakoiksi. Perusvatruskoiden täytteessä on yleensä voita ja irtonaista riisiä, mutta tässä versiossa niissä on herkullinen smetana-sienitäyte. Tähän reseptiin voit hyvin käyttää ylijääneen perunamuusin tai eiliset keitetyt perunat. Jauhoiset vanhat perunat ovat parhaita, mutta onnistuu tämä kiinteistä ja uudemmistakin, ne kannattaa tosin aina nuijia, survoa tai pyöräyttää sosemyllyssä heti keiton jälkeen, sauvasekoittimella saat varmasti sellaista liisteriä että naapurinkin tapetit pysyvät ylhäällä. Sieninä käytime koivunkantosieniä, mutta mitkä tahansa syötävät metsäsienet (miksei viljellytkin) käyvät.

Lihaversiota kaipaava lisää sienien sijaan jauheliha-pekoniseosta tai palvikinkkusuikaleita. n. 40 kpl pieniä vatruskoja

Vatruskataikina

500 g (keitettyjä) perunoita, muusia tms.
2-5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 rkl suolaa

Jos sinulla ei ole muusia tai valmiiksi keitettyjä perunoita, keitä ja kuori ne. Survo ne hienoksi soseeksi ja anna hieman jäähtyä. Lisää suola, muna ja jauhot, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää jauhoja, jos taikina ei tunnu käsiteltävältä – tämä riippuu paljon perunan laadusta. Jos käytät muusia, se tarvitsee usein hieman enemmän jauhoja. Kietaise taikinapallo kelmuun, pane jääkaappiin ja valmista täyte, johon tarvitset:

1 l tuoreita tai 3 dl pakastettuja/esikäsiteltyjä sieniä
2 prk (n. 300 g) smetanaa
muutama sipulinnaatti tai 1 sipuli
1 tl sokeria
suolaa, mustapippuria
loraus öljyä tai voinokare paistamiseen
voisulaa voiteluun

Kuumenna syvässä paistinpannussa tai wokkipannussa öljy tai voi. Lisää sipulit ja sienet. Paista muutama minuutti (poista nestettä, jos käytät tuoreita sieniä). Lisää smetana, hauduta 10 min. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Ripottele leivonta-alustalle jauhoja. Pyöritä taikina pariksi pötkyläksi ja jaa yhteensä n. 40 osaan. Pyörittele osat palloiksi ja kauli jauhojen avulla n. 0,5 cm paksuiksi pyöreiksi piirakkakuoriksi. Jos panit oikein runsaasti jauhoja taikinaan, voit myös kaulita sen ja ottaa muotilla pyöreitä piirakkakuoria (halkaisija n. 10 cm). Lisää joka kuoren keskelle n. 0,5 rkl täytettä ja taita kuori puoliympyräksi. Painele reuna kiinni haarukalla tai sormin, pyyhkäise pullasutilla tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois. Paista +250 asteessa n. 10-15 min, kunnes kuoressa on pieniä ruskeita täpliä. Voitele kuumana (mutta jos pakastat vatruskat, voitele vasta kun sulatat ne tarjolle). Jos haluat lisäväriä piirakkapöytään, tee joskus vatruskasi punajuurista, jolloin korvaat niillä kolmasosan perunoista. Kutsun näitä piirakoita putruskoiksi – varmasti karjalaiset esi-isät pyörivät haudoissaan, mutta piirakat ovat kauniita ja maukkaita!

(resepti Päivin Lehtosen Kotipuutarhurin keittokirjasta)

 

 

Kommentoi