Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Näkökulma kulutukseen: viides polvi samoilla tuoleilla

Kuuntelin toissaviikolla radiosta vaasalaisen ympäristöaktivisti Göran Ekströmin haastattelua. Hän kertoi ahdistuvansa aina, kun käy kaupoissa ja pitäisi ostaa jotakin uutta. Samaistuin tähän suuresti – minäkin koen ostosten tekemisen ahdistavaksi ja isot kaupat hämmentäviksi. Eriksson kertoi itse asuvansa vanhassa talossa ja suosivansa kierrätystavaroita. Hän kehoitti, että etenkin pitkäkestoisten käyttötavaroiden kuten huonekalujen kohdalla kannattaa suosia vanhaa, korjata ja huoltaa.

Meidän ympäristömme on täynnä vanhaa käyttökelpoista tavaraa – sitä on ongelmaksi asti – mutta silti pitäisi ostaa koko ajan uutta, jonka tuottamiseen kuluu aina vaan enemmän luonnonvaroja ja energiaa.

Minä taidan olla ainakin jossakin määrin Göran Ekströmin sukulaissielu: meidän kodissamme huonekaluista vain murto-osa on uutena hankittuja. Merkittävä osa on sukulaisilta pois käytöstä jäänyttä tai talojen ja kesämökkien myynneissä pois siivottua tavaraa. Paljon on itsekin tullut haalittua vanhan tavaran liikkeistä ja nettikaupasta. Se onkin yksi internetin hienoja puolia – vanhaa tavaraa on paljon helpompi sekä löytää että antaa kiertoon.

Ruokapöydän tuolimme ovat isoisovanhempieni kotoa 1900-luvun alusta. Tuolit alkavat olla korjauksen tarpeessa ja osaa niistä on korjattu jo kerran aiemmin. Mutta meidän lapsemme ovat viides polvi, jotka istuvat näillä tuoleilla. Ne ovat palvelleet sukuamme kohta sata vuotta – kyllä niitä kannattaa korjata!

IMGP5970

Sama asia pätee isovanhempien saunakamarista pelastettuun seinäkelloon. Vaimoni vähän kohautteli kulmiaan, että miksi korjautan sen, kun kellosepän veloittamalla hinnalla saisi monta uutta pattereilla käyvää. Mieluummin kuitenkin maksan paikalliselle käsityöläiselle kuin syydän rahani isojen kauppaketjujen kautta jonnekin tuntemattomiin halpatuotanto-olosuhteisiin. Samalla annan lisää käyttöikää jo tuotetulle esineelle. Eikä ole tarvinnut vaihtaa pattereita (vaimoni puolustukseksi voin lisätä, että hän puolestaan on mestari löytämään lapsille käytettyjä vaatteita).

Tätä artikkelia miettiessäni kävin pikaisesti läpi kotimme kalusteet – noin joka viides on ostettu uutena. Lopuista hieman yli puolet on sukulaisilta saatua tai perittyä tavaraa ja loput ostettua vanhaa tavaraa. Myös muusta käyttötavarasta kuten keittiön tarpeista iso osa on käytettyä – parhaat kattilammekin ovat mummoni peruja. Kunhan ei nyrpistä nenäänsä vähän vanhalle ja kuluneelle voi säästyä ostoksista ja vähentää kulutustaan.

Allaoleva keinutuoli on isomummoni aikainen. Siinä on melko karu maalipinta. Tarina kertoo, että mummoni oli käskenyt vaariani maalaamaan tämän (jo silloin vanhan) keinutuolin. Vaari olisi ilmeisesti mieluummin ollut tekemässä jotain muuta, joten hän melko huolimattomasti suti keinutuolin ja maalipinta jäi ryppyiseksi. Meille se kelpaa mainiosti.

 

IMGP5953

IMGP5980

Kaikki kuvat: John Björkman

 

Kommentoi