Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Sähköistä asiaa

IMGP5493

Jouluaaton Turun Sanomista löytyi artikkeli, joka pureutuu nykyisen elämänmenon keskeiseen ristiriitaan: Me kaikki haluamme säästää energiaa, ja sitä varten sähkölaitteista kehitetään yhä energiapihimpiä. Jostakin kumman syystä meidän on sitten silti haalittava koko ajan lisää uusia sähkölaitteita ja siinä samassa jalo sähkön ja ympäristön säästämisen idea kaatuu komeasti nenälleen (kompastuu sähköjohtoon, luultavasti).

Etenkin kun media kertoo meille, että Hyvään Elämään kuuluu (sähkönsäästämisen ohella) uusin pelikonsoli, seinän kokoinen taulu-TV, induktiohella, sähköllä käyvä ilmanvaihto, kirkasvalolamppu, kosketusnäytöillä toimivat kodinkoneet, useampi tietokone ja tablettitietokone sekä tietenkin lukemattomat, trendien mukaan vaihtuvat keittiövempaimet. Kyllähän se on niin, että nykyään elämänlaadun tae on sähkökäyttöinen kahvimylly (vinkiksi, jauhettiin ne kahvinpavut ennenkin kotona, enkä usko että rasitus käsivarrelle on kovin suuri), vai oliko se kapselikahvinkeitin… vai leipäkone?

IMGP5514
TS 24.12.2014
IMGP5512
Nykypäivän viihde-elektroniikassa on se hyvä puoli, ettei tarvitse sisustaa koko olohuonetta sen mukaan.

Kun me remontoimme keittiötämme, saimme vinkiksi että pistorasioita pitää sitten olla tarpeeksi, ainakin kuusitoista. Olemme toistaiseksi pärjänneet kuudella pistorasialla hyvin, joista yhtä ei käytetä koskaan. Keittiössämme päivittäin käytössä olevat irtaimet sähkölaitteet ovat kahvin- ja vedenkeitin. Vapaapäivinä nekin korvautuvat puuhellalla. Lisäksi sähkövatkainta, sauvasekoitinta ja leivänpaahdinta tulee aika ajoin käytettyä. Siinä ne keittiön sähkövempaimet taisivat ollakin.

Pihan pitää nykyään olla perusteellisesti valaistu lukuisista kohdista, jotta voimaloiden tuottamia watteja voidaan käyttää rusakoiden ja naakkojen iloksi, sekä tietenkin kilpailemaan tähtitaivaan kanssa. Lisäksi pihalla risteilevät johdot varmistavat sen, että sähköasentajilla on tulevaisuudessakin töitä. Runsaat sähköasennukset eivät siis tee kiinteistöstä vain ympäristörasitetta vaan myös kalliin ylläpitää.

IMGP5500Mitä, jos remontoidessa, ja vieläkin enemmän rakentaessa, ei ajattelisi että mitoittaa sähköpistokkeita riittävän paljon, mitoittaisi niitä riittävän vähän, niin että ne ikäänkuin ohjaavat meitä vähentämään sähkölaitteden käyttöä? (Uudisrakentamisesta puheen ollen on mielestäni jopa pelottava ajatus, että talossa esimerkiksi ilmanvaihto toimii sähkön varassa. Sekö on sitten passiivitalo?) Vanhaa taloa remontoidessa voi miettiä, pystyisikö pärjäämään talon olemassaolevilla sulakkeilla. Meidän asuinkerroksissamme valaistukselle ja viihde-elektroniikalle on riittänyt hyvin vanhasta päätaulusta kaksi 10 amppeerin sulaketta – yksi alakerralle ja toinen yläkerralle.

 

TS:n artikkelin mukaan sähköttömyys ei kiinnosta. Tämä on todella harmi, sillä se on paras tapa säästää. Ehkä pitäisi kokeilla näin tammikuussa, kun elämästä koitetaan vähentää yhtä ja toista, sähkötöntä tammikuuta. Se voi tosin olla aika vaikea toteuttaa – mutta jonkinlaista sähköpaastoa kuitenkin. Voisimme myös miettiä mitä kaikkia sähkövempaimia voisi korvata käsikäyttöisillä.

IMGP5533
Riittävästi pihavalaistusta.

IMGP5536

 

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi