Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Vanhaa valoa pimeyteen

Etelä-suomalainen lumeton alkutalvi on synkeää aikaa. Pimeydestä voi osata nauttia, kuten myös tunnelmavalaistuksesta.

Ennen osattiin tehdä tyylikkäitä valaisimia. Ei ole lainkaan ihme, että erilaiset valaisimet ovat tyypillisimpiä esineitä, mitä vanhan tavaran kaupassa kiertää. Jos haluaa valaista vanhaa taloa tyylillä, kannattaa tehdä kiertokäyntejä alan liikkeisiin sekä nettikauppaan. Valinnan varaa yleensä on, haki sitten sähkövalaisimia, kynttelikköjä tai vanhojen valaisimien aatelia, eli öljylamppuja.

IMGP5222

IMGP5202

 

Öljylampuissa on aivan oma viehätyksensä. On varsin harmillista, kuinka usein niitä on sähköistetty – sähköistetyssä öljylampussa ei vain ole samaa tunnelmaa. Öljylamppu on myös melkoisen tehokas lisälämmitin kylminä talvi-iltoina.

Öljyvalaisimista saa vaikka kokonaisen harrastuksen. Osa viehätyksestä on siinä, että öljylampun sytyttäminen on kuin rituaali, joka vaatii aikaa ja keskittää mielen. Täydellinen vastapaino nykyajan valaistusihanteille, jossa kaiken pitää tapahtua niin helposti kuin mahdollista.

Näin sytytät öljylampun:

1. Lamppuihin saa erilaatuisia öljyjä, joista jotkut käryävät enemmän ja toiset vähemmän. Niitä saa mm. huoltoasemilta ja rautakaupoista. Hajutonta en ole ainakaan itse vielä onnistunut löytämään. Jos olet juuri täyttänyt lamppusi öljyllä, anna sen seistä ainakin 15 minuuttia niin että sydän ehtii imeä itseensä öljyä ylös asti.

2. Kun lamppu on valmis sytytettäväksi, nostetaan ensin kupu (jos sellainen on) ja sitten liekkilasi pois. Ruuvaa säätönuppia niin, että sydäntä on noin 1-2 mm näkyvissä.

3. Sytytä sydän tulitikulla. Kun liekki on levinnyt koko renkaan ympäri ja palaa tasaisesti, ruuvaa säätönupista sydäntä alaspäin, eli pienennä liekkiä mahdollisimman paljon. Liian suuri liekki voi hajottaa liekkilasin.

4. Aseta liekkilasi ja kupu paikoilleen. Anna liekin olla minimissä vielä hetki, jotta liekkilasi ehtii kuumentua. Säädä sitten varovasti liekkiä sopivaksi.

5. Valo sammutetaan säätämällä liekkiä aivan minimille ja sitten puhaltamalla se liekkilasin yläsuulta sammuksiin.

Muistetaan samalla, että niin öljylamput kuin kynttilätkin ovat vaarallisia vekottimia. Paloturvallisuudesta pitää aina huolehtia, eikä jättää kumpaakaan palamaan valvomatta.

IMGP5232
Poltin ruuvataan irti öljysäiliöstä ennen täyttöä.
IMGP5240
Sydäntä nostetaan esille n. 1-2mm.
IMGP5250
Liekki säädetään mahdollisimman pienelle ennen lasien asettamista.

 

IMGP5259
Hetken palamisen jälkeen voidaan säätää valon voimakkuus mieleiseksi.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi